4 tips om met hypothyreoïdie om te gaan
Je kunt leren om met hypothyreoïdie om te gaan met een beetje geduld en door alle aanwijzingen van je endocrinoloog te volgen. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de relevantie van bepaalde gerelateerde factoren die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid door onze tips om met hypothyreoïdie op te volgen.
Hoewel hypothyreoïdie in de beginfase asymptomatisch kan zijn, leiden de hormonale onevenwichtigheden die het veroorzaakt meestal op de lange termijn tot problemen zoals:
- overgewicht
- gewrichtspijn
- onvruchtbaarheid
- hartaandoeningen
Het is dan ook van cruciaal belang om een aantal levensstijlveranderingen aan te brengen. Laten we de tips om met hypothyreoïdie om te gaan eens wat beter kijken.
4 tips om met hypothyreoïdie om te gaan
De afname van de productie van schildklierhormonen verstoort de normale balans van de chemische reacties van het lichaam. Daarom hebben patiënten met hypothyreoïdie de neiging om aan te komen en symptomen te ervaren zoals:
- langdurige vermoeidheid
- hartkloppingen
- depressie
- obstipatie
- een constant gevoel van het koud hebben
Momenteel kun je door de behandeling met synthetische schildklierhormonen hypothyreoïdie veilig en effectief bestrijden. Om de effecten van deze door de arts voor geschreven medicatie aan te vullen, moet je echter enkele gezonde gewoonten in de praktijk brengen om je symptomen zo veel mogelijk onder controle te houden.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Het verschil tussen hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie
1. Verhoog de inname van jodium
Jodium is een basiselement dat je lichaam nodig heeft om schildklierhormonen aan te maken. Volgens deze studie van Dr. Chung (Engelse link) is een jodiumtekort een van de factoren die de ontwikkeling van hypothyreoïdie kunnen beïnvloeden.
Daarom is een van de aanbevelingen om deze aandoening te overwinnen, om je jodiumconsumptie te verhogen via natuurlijke bronnen zoals:
- snijbiet
- radijs
- zeewier
- granen
- vis
Houd er echter rekening mee dat als je hypothyreoïdie niet wordt veroorzaakt door jodiumtekort, het nutteloos kan zijn om de consumptie ervan te verhogen.
Het nemen van jodiumsupplementen kan zelfs de schildklierfunctie verder aantasten, waardoor het moeilijk wordt om deze aandoening te behandelen. Daarom moet je altijd eerst een endocrinoloog raadplegen voordat je wijzigingen in je dieet aanbrengt .
2. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet
Een van de gevolgen van deze aandoening is gewichtstoename. Door je gewoonten te veranderen en een gezond dieet te volgen op aanwijzingen van je endocrinoloog en de diëtist kun je zorgen voor een goede inname van alle belangrijke voedingsstoffen.
Dit zal op zijn beurt de metabole functies van je lichaam bevorderen om je gewicht onder controle te houden. Een uitgebalanceerd dieet moet onder andere de volgende producten bevatten:
- Bronnen van vezels, zoals volkoren granen, noten, zaden, fruit en groenten.
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magere eiwitten, zoals kip, kalkoen, vis en dergelijke.
- Water
- Gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado of vette vis.
Aan de andere kant is het belangrijk om ongezonde producten uit je dieet te schrappen, zowel voor je schildklier als om een gezond gewicht te bereiken of behouden. Dit omvat het zoveel mogelijk vermijden van producten zoals geraffineerde suikers en meelsoorten, verzadigde en transvetten, gehydrogeneerde oliën, enz.
Lees ook dit artikel:
10 symptomen van mogelijke hypothyreoïdie
3. Praat met een psycholoog
Vanwege de veranderingen die plaatsvinden in de hypothalamus-hypofyse-schildklier-as en in het neurotransmittersysteem, kan een depressie een van de symptomen van hypothyreoïdie zijn. Dit stelt in dit onderzoek van Drs. Galindo en Reyes (Spaanse link).
Gezien het bovenstaande is een van onze tips om met hypothyreoïdie om te gaan om een psycholoog te raadplegen. Het is erg belangrijk dat je goed voor je geestelijke gezondheid zorgt, zeker als je een chronische ziekte hebt.
4. Neem voldoende lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om de effecten van hypothyreoïdie op je lichaam te verminderen. Hoewel het hormoontherapie niet vervangt, kan regelmatige lichaamsbeweging je specifieke aanvullende voordelen bieden.
Dat geldt in het bijzonder als het gaat om het handhaven van je gewicht en cardiovasculaire gezondheid, zoals vermeld in deze studie door een team van het Shri Ram Murti Smarak Institute of Medical Sciences in India (Engelse link).
Matig intensieve trainingen verminderen het risico op hartaandoeningen. Bovendien helpen ze de symptomen onder controle te houden die verband houden met klachten zoals:
- gewichtstoename
- vermoeidheid
- gewrichtspijn
Het belangrijkste is echter dat je de bewegingsroutine aan je eigen fysieke mogelijkheden aanpast. Je moet dan ook voorzichtig beginnen en geleidelijk je trainingsniveau verhogen.
Conclusie over tips om met hypothyreoïdie om te gaan
Hypothyreoïdie is een aandoening die verschillende onevenwichtigheden in de lichaamsfuncties veroorzaakt. Om te voorkomen dat je kwaliteit van leven wordt aangetast, is het daarom belangrijk dat je naar de juiste medische behandeling zoekt en daarnaast onze tips opvolgt om je levensstijl te verbeteren.
We raden je ook aan om met een psycholoog te praten. Je moet proberen te voorkomen dat de ziekte je stemming gaat beïnvloeden. We weten zeker dat je sterk bent en je kan deze toestand het hoofd bieden met onze tips om met hypothyreoïdie om te gaan. Je hebt alleen een beetje hulp nodig.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chung, Hye Rim. (2014).Iodine and thyroid function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/
- Galindo, José Roberto., Reyes, Elena.Differential Diagnosis between Anxiety and Thyroid Disease. http://www.bvs.hn/RHPP/pdf/2016/pdf/Vol10-2-2016-6.pdf
- VV.AA. (2015) The effect of regular physical exercise on the thyroid function of treated hypothyroid patients: An interventional study at a tertiary care center in Bastar region of India. http://www.amhsjournal.org/article.asp?issn=2321-4848;year=2015;volume=3;issue=2;spage=244;epage=246;aulast=Bansal