4 soorten soep om gifstoffen te elimineren

Hoewel we meestal sla rauw in salades eten, is het vermeldenswaard dat het veel beter verteerbaar is als we het koken, zoals we dat doen met andere groenten.
4 soorten soep om gifstoffen te elimineren

Laatste update: 20 november, 2018

De lever en nieren zijn organen die helpen bij het elimineren van gifstoffen die in het lichaam zijn opgeslagen. Op zowel korte als lange termijn kan een accumulatie van gifstoffen de kwaliteit van het leven beïnvloeden en acute en chronische gezondheidsproblemen veroorzaken.

Om deze reden is het belangrijk om deze organen af en toe te helpen bij hun werk door het eten van zuiverende, natuurlijke voedingsmiddelen.

In dit artikel laten we je een paar eenvoudige en heerlijke manieren zien om deze organen te helpen bij het uitvoeren van hun ontgiftende taken. Door recepten te delen van vier soorten soep die gifstoffen uit het lichaam zullen elimineren.

Waar komen gifstoffen vandaan?

Iedereen accumuleert gifstoffen en de lever en nieren zijn dan ook voortdurend bezig om ze te verwijderen.

Al met al beïnvloeden veel factoren dit proces. Wanneer gifstoffen in grote hoeveelheden aanwezig zijn, hebben de ontgiftende organen moeite met het doen van hun dagelijkse schoonmaakwerk.

Dit zijn de factoren die ertoe leiden dat gifstoffen worden opgeslagen:

  • Voedingsmiddelen die het lichaam niet goed verteert.
  • Ongezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten.
  • Overmaat aan dierlijke eiwitten.
  • Levensmiddelenadditieven: bewaarmiddelen, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, etc.
  • Alcohol.
  • Tabak en overige types van giftige gewoonten.
  • Conventionele producten voor lichaamsverzorging (zeep, lotions, tandpasta).
  • Milieuvervuiling (pesticiden, gassen, etc.).
  • Medicijnen.
  • Negatieve emoties.

Voor deze soepen kozen we voedingsmiddelen die bekend staan om hun ontgiftende eigenschappen; om de natuurlijke functies van de lever en de nieren te vergemakkelijken.

Om hun smaak te verbeteren kun je verse citroensap, appelazijn, olijfolie en een snufje cayennepeper en zeezout gebruiken.

Eet ze gedurende een periode van twee weken bij het avondeten als voorgerecht, samen met enkele lichte eiwitten (vis, eieren) en een appel of een stuk fruit.

Probeer de rest van de dag om zo evenwichtig mogelijk te eten en tussen de maaltijden door veel water te drinken. Probeer om de stoffen die we hierboven vermeldden te vermijden. Zo kan de soep een positief effect op je gezondheid hebben.

Brandnetel-selderijsoep

Brandnetel is een wilde plant die het bloed zuivert. Je kunt het zelf buiten plukken, in niet vervuilde gebieden met behulp van plastic handschoenen. Het kan ook worden gevonden in kruidenwinkels. Het staat bekend om de volgende eigenschappen:

  • Antiseptisch
  • Ontstekingsremmend
  • Samentrekkend
  • Ontgiftend
  • Anti-reumatisch
  • Hypoglycemie

Selderij is ook een goed ontgiftend middel, dat niet alleen de functies van de lever en galblaas verbetert, maar waar ook de nieren van profiteren. Dat is waarom we het in dit recept hebben opgenomen.

Selderijsoep

Paardenbloem-slasoep

Paardenbloem bevat vitamine A, B en C, foliumzuur, kalium, silicium, ijzer en tannine. Het werkt op zowel de nieren als de lever, want het is een heel compleet ontgiftend middel. Het is ook een diureticum, goed voor de spijsvertering en heeft licht laxerende eigenschappen. Je kunt het vers of gedroogd eten.

Hoewel we gewend zijn om sla in salades te eten kunnen we het net als elke andere groente ook koken. Zo wordt het nog beter verteerbaar. Het werkt ook als een diureticum en helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel, waardoor het gunstig is voor een goede nachtrust na het avondeten.

Komijn-havermoutsoep

Havermout bevat, behalve dat het een beetje textuur geeft aan deze soep, ook vezels en plantaardige eiwitten die helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Niet alleen is deze graansoort echt voedzaam, maar het bevordert ook de darmbeweging. Hierdoor is het zeer geschikt voor wanneer je een totale lichaamsreiniging wilt doen.

Komijn is een essentieel kruid in onze dagelijkse voeding. Het bevat krachtige anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen gal af te drijven en de lever te ontlasten.

Komijn

 

Ui-artisjoksoep

Uiensoep is een klassiek recept dat zowel troostend als geneeskrachtig is. Uien zijn rijk aan mineralen zoals onder anderen calcium, magnesium, ijzer, fosfor en zwavel. Ze bevatten ook goede hoeveelheden vitaminen A, B, C en E. Of je het nu rauw of gekookt eet, het zal de nierfunctie zeker helpen.

Artisjokken zijn een van de groenten die het meest bekend zijn vanwege hun werking ter bescherming van de lever. Je kunt ze zo nuttigen of als een van de bladeren getrokken thee. Houd in gedachten dat artisjok een bittere smaak kan toevoegen aan de soep, vooral als je de bladeren gebruikt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.