4 signalen van de emotionele ontrouw van je partner

Waaraan denk je als je de woorden emotionele ontrouw hoort? Wist je dat dit type ontrouw niets te maken heeft met intiem contact?
4 signalen van de emotionele ontrouw van je partner

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Waaraan denk je als je het woord ontrouw hoort? De meeste mensen associëren dit begrip met seks hebben met een andere persoon. Maar je partner is op emotioneel vlak ontrouw als hij gevoelens voor een andere persoon heeft. Hoe stel je vast dat er sprake is van emotionele ontrouw van je partner?

Emotionele ontrouw is een moeilijk begrip om te omschrijven aangezien het subjectief is. Dit betekent dat de voorstellingen die we hebben over hoe iemand zich moet gedragen een grote invloed hebben.

Maar dit soort ontrouw is niet minder belangrijk dan de andere vormen. Met andere woorden emotionele ontrouw kan ook een ernstig probleem in een relatie zijn. De ontrouwe persoon overtuigt meestal zijn partner door het feit te gebruiken dat hij of zij geen intiem contact heeft met anderen.

Waarom is emotionele ontrouw zo ernstig?

Voor menselijke wezens is de emotionele wereld uitermate belangrijk. We leren de ervaringen, emoties, gevoelens, gewaarwordingen en ideeën die we op elk moment hebben begrijpen. We ervaren dingen en kiezen op welke manier we ermee zullen omgaan.

Wanneer je partner zijn emoties niet met je deelt, dan is er duidelijk een probleem of ontbreekt er iets. Het is mogelijk dat er een barrière is een op vlak van communicatie of iets anders. Maar het kan ook een gevolg zijn van een gebrek aan vertrouwen of slechte chemie.

Maar als je geen aandacht besteedt aan emotionele ontrouw van je partner, dan zullen na verloop van tijd de andere aspecten van de relatie ook aangetast raken. Het risico is dat je je partner niet langer zal vertrouwen omdat hij ontrouw is. Je eigenwaarde raakt ook beschadigd. Daarom is het belangrijk dat we de band die we met onze partner hebben evalueren en indien nodig verbeteren.

Signalen van emotionele ontrouw van je partner

1. Weinig of geen communicatie

Emotionele ontrouw van je partner

Het eerste signaal van de emotionele ontrouw van je partner is dat de communicatie verandert. Voorheen was het plezierig en hadden jullie voortdurend gesprekken. Nu praten jullie zelden met elkaar of maken jullie alleen maar ruzie. Zoek dan uit wat hier achter zit.

Het betekent dus dat je aandacht moet schenken aan alles dat met je partner gebeurt. De meeste mensen denken dat hun partner automatisch zal ophouden met hen te praten wanneer er iemand anders in het spel is. Maar dat is niet waar.

Normaal gezien gebeurt dit geleidelijk aan, aangezien het een proces is van verliefd worden. Dus wat gebeurt er dan? Wanneer de bedrogene beseft wat er aan de hand is, is de situatie al een tijdje aan de gang. Nu wordt het alleen pas duidelijk. Het is dan belangrijk dat je tijd vrijmaakt en jezelf de volgende vragen stelt. Brengen jullie steeds minder tijd samen door? Is je partner opgehouden jou belangrijke dingen te vertellen die hij jou gewoonlijk altijd vertelde?

Om de problemen op dit vlak te verminderen probeer je eerst over intieme dingen te praten. Soms begint het gebrek aan communicatie bij onszelf. We merken het dan pas wanneer we willen praten en geen bevestigende reactie krijgen. Sluit de mogelijkheid uit dat je partner je tijd en ruimte geeft omdat hij of zij de dingen niet erger wil maken en je stress niet verhogen wil.

2. Je seksleven is drastisch verbeterd of onbestaand

Wat betreft de seks kunnen er twee dingen gebeuren als je partner emotioneel ontrouw is:

  • Je partner probeert de relatie met jou te behouden. Maar dat houdt enkele veranderingen in. Jij weet niet waar die vandaan komen.
  • De tweede mogelijkheid is dat je partner geen toekomst met jou ziet. Als dit het geval is, dan is het mogelijk dat je partner de overstap al gemaakt heeft van een emotionele naar een lichamelijke relatie of dit van plan is. Daarom gebeurt het vaak dat zij niet langer geïnteresseerd zijn om bij jou te zijn. Ze vermijden dan lichamelijk contact.

Voordat je in de verdediging gaat, moet je met je partner praten. Vermijd hem of haar te beschuldigen van emotionele ontrouw als je geen bewijzen hebt. Onthoud dat ook sommige lichamelijke en emotionele problemen het seksuele verlangen van iemand kunnen laten verminderen. Je zou dan in een onnodig meningsverschil terecht kunnen komen.

3. Hun houding tegenover jou is veranderd

Emotionele ontrouw van je partner

Dit is nog een andere signaal van de emotionele ontrouw van je partner. Hun houding tegenover jou is anders. Wanneer een persoon een nieuwe relatie heeft, dan zullen ze onbewust afstand nemen.

In de beste gevallen nemen ze afstand om te vermijden dat ze moeten communiceren. In het ergste geval zal je uren ruzie maken en je partner van alles verwijten.

Voordat je denkt dat het maar een klein probleem is, moet je nagaan of deze veranderingen ook optreden met alle anderen in het leven van je partner. Of gebeurt het alleen bij jou? Wat er ook aan de hand is, het is belangrijk dat je met je partner praat.

4. Je hebt niet langer toegang tot hun sociale netwerken of ze vragen meer ruimte

Emotionele ontrouw van je partner van de ander wegdraaien in bed

In een stabiele relatie is het normaal dat je tijd samen wil doorbrengen. Je wil met elkaar praten zodat je het standpunt van de ander kan begrijpen en in het algemeen genieten van de uitwisseling van ideeën. Dat kan persoonlijk zijn of door middel van sociale media.

Partners die emotioneel ontrouw zijn, zullen meestal hun gesprekken beperken. Ze praten ook minder over gemeenschappelijke onderwerpen. Het is normaal dat iedereen zijn eigen activiteiten heeft en beslist om niet alles te delen. Maar het is niet normaal dat de dingen die je partner gewoonlijk met jou deelde, nu een geheim zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.