4 producten voor seksuele gezondheid
Producten voor de seksuele gezondheid zijn meer dan noodzakelijk. Het kan echter zijn dat je ze niet de aandacht geeft die ze verdienen. Daarom zullen we in dit artikel enkele producten delen waarvan we denken dat ze essentieel zijn en die je altijd bij de hand moet hebben.
Genieten van een gezonde en verantwoorde seksualiteit is iets waar je soms niet genoeg aandacht aan besteedt. Dit heeft echter meestal bepaalde gevolgen voor de gezondheid. Hieronder gaan we de producten voor seksuele gezondheid met je delen, die je altijd in gedachten moet houden.
Producten voor seksuele gezondheid
1. Barrière anticonceptiemiddelen
Een van de eerste producten voor seksuele gezondheid zijn anticonceptiemethoden. Je moet dit echter uitgebreider aan de orde stellen, aangezien het niet alleen gaat om het vermijden van ongewenste zwangerschappen. Het is eigenlijk iets veel belangrijkers, namelijk het vermijden van seksueel overdraagbare aandoeningen.
Zoals het artikel Seksueel overdraagbare aandoeningen: epidemiologie en controle (Spaanse link) aangeeft, hebben seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties de afgelopen jaren een opwaartse trend vertoond in plaats van een neerwaartse. Dit ondanks het feit dat we steeds effectievere maatregelen hebben om ze te beheersen.
- Condooms. Dit is een van de beste opties om de verspreiding van onder andere gonorroe, chlamydia, hiv en humaan papillomavirus te voorkomen. Je zou ze ook moeten gebruiken als je aan orale seks doet.
- Beflapje. Dit is een stukje latex waarmee je orale seks met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt beoefenen, waarmee je infecties of seksueel overdraagbare aandoeningen kunt vermijden.
Lees ook eens:
Hoe kunnen vrouwen zich beschermen tegen SOA’s??
2. Geishaballen
Mensen verwarren dit product voor de seksuele gezondheid soms met een seksspeeltje. De rol van dit product is echter om de bekkenbodem te versterken. Je kunt ook je bekkenbodem verder versterken met kegeloefeningen, terwijl de geishaballen, of ben-wa-ballen, in je vagina zijn ingebracht.
Door je bekkenbodem te versterken, voorkom je niet alleen urineverlies, maar geniet je ook veel meer van seks. We raden aan om lichtgewicht geishaballen te kiezen wanneer je begint, en vervolgens zwaardere te gebruiken. Het is ook beter om ze vijf minuten per dag te gebruiken dan één uur per week.
Hoewel je kegeloefeningen kunt doen als je Ben-Wa-ballen draagt, raden we je aan om gewoon rond te lopen, als je er geen tijd voor hebt of de oefeningen niet wilt doen. De ballen werken namelijk door beweging. Kegeloefeningen doen of gewoon rondlopen zijn dus beide goede opties.
3. Glijmiddelen
Een ander geweldig product voor je seksuele gezondheid is een glijmiddel. Zelfs als je denkt dat je zelf al goed vochtig bent, is dit soort gel soms zelfs echt noodzakelijk. Als er bijvoorbeeld geen tijd is voor voorspel, heb je misschien geen tijd om vochtig te worden en kan dit product dus van pas komen.
Ook voor anale seks, een gebied dat niet vanzelf vochtig wordt, kan een glijmiddel noodzakelijk zijn. We raden altijd aan om een glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Wat houdt dit in? Dit soort is natuurlijker dan glijmiddelen op basis van siliconen. Daarnaast kun je die op waterbasis ook met condooms gebruiken, zonder dat deze beschadigd raken en scheuren.
Ook interessant om te lezen:
Vijf tips voor een veilig en bevredigend seksleven
Nog een product voor seksuele gezondheid: een speeltjesreiniger
Het laatste product voor seksuele gezondheid dat we met je willen delen, is een reinigingsmiddel om je seksspeeltjes mee schoon te maken. Na elk gebruik moet je je seksspeeltjes namelijk schoonmaken met een geschikt product dat ze reinigt zonder ze te beschadigen.
Je kunt spray- of schuimreinigers kopen. Daarnaast raden we je aan om nooit je seksspeeltjes te delen en, als je dat wel doet, een geschikte beschermingsmethode te gebruiken, zoals een condoom.
Heb jij ooit de producten die we hierboven hebben genoemd wel eens gebruikt? We hopen dat je door dit artikel meer bewust bent geworden van het belang van zorg voor je seksuele gezondheid, vooral met betrekking tot de preventie van SOA’s.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Allen, Betania, Cruz-Valdez, Aurelio, Rivera-Rivera, Leonor, Castro, Roberto, Arana-García, María Ernestina, & Hernández-Avila, Mauricio. (2003). Afecto, besos y condones: el ABC de las prácticas sexuales de las trabajadoras sexuales de la Ciudad de México. Salud Pública de México, 45(Supl. 5), S595-S607. Recuperado en 15 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342003001100004&lng=es&tlng=es.
- Calvillo Paz, CR, & Rodríguez Cabrera, A. (2014). Conocimientos y comportamientos en salud sexual de estudiantes indígenas guatemaltecos residentes en una comunidad rural. Revista Cubana de Medicina General Integral, 30(4), 467-480. Recuperado en 15 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252014000400008&lng=es&tlng=es.
- García Roche, René G., Cortés Alfaro, Alba, Vila Aguilera, Luis Enrique, Hernández Sánchez, Mariela, & Mesquia Valera, Alina. (2006). Comportamiento sexual y uso del preservativo en adolescentes y jóvenes de un área de salud. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(1) Recuperado en 15 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000100003&lng=es&tlng=es.