4 natuurlijke ingrediënten om van steenpuisten af te komen
Steenpuisten zijn rode bultjes die zich onder de huid vormen. In de meeste gevallen zijn ze het resultaat van de bacterie Staphylococcus aureus. Soms vermenigvuldigen andere bacteriën en schimmels zich onder het huidoppervlak om ze te produceren. Wist je echter dat je met natuurlijke ingrediënten van steenpuisten af kunt komen?
Dit probleem kan door haarzakjes in elk deel van het lichaam ontstaan. Ze komen echter het meest voor op het gezicht, de nek en de billen. Hoewel ze de neiging hebben om binnen een paar dagen vanzelf te verdwijnen, is het het beste om hun genezing door de toepassing van bepaalde natuurlijke remedies te versnellen.
5 natuurlijke ingrediënten om van steenpuisten af te komen
Het verschijnen van steenpuisten kan ook met een ongemakkelijk jeukende of pijnlijke sensatie gepaard gaan. Wanneer er zich pus in hun binnenste ophoopt, wordt de pijn zelfs erger en kan zelfs tot symptomen zoals koorts leiden.
Gelukkig kun je deze overlast door het gebruik van verschillende natuurlijke ingrediënten voorkomen. We zullen je vertellen wat ze zijn, zodat je ze zelf kunt proberen!
1. Kurkuma in poedervorm
Kurkuma wordt vanwege de krachtige antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen bij veel actuele behandelingen gebruikt (Engelse link). Het draagt bij aan het verminderen van het risico op huidinfecties en helpt tegelijkertijd bij het wegwerken van steenpuisten en puistjes.
Hoe kurkuma te gebruiken om van steenpuisten af te komen?
- Doe eerst kurkumapoeder in een kleine kom.
- Meng het vervolgens met een kleine hoeveelheid water om een pasta te maken.
- Wrijf de behandeling ten slotte twee keer per dag over het aangetaste gebied.
2. Castorolie
Castorolie bevat een stof genaamd ricinolzuur, die door zijn ontstekingsremmende werking opvalt. Tegelijkertijd dient het ook als een natuurlijk antibioticum en draagt het zo bij tot het elimineren van steenpuisten.
Hoe te gebruiken
- Breng eerst een kleine hoeveelheid castorolie aan de kook.
- Laat de olie vervolgens intrekken zonder deze af te spoelen.
- Herhaal de applicatie 2 of 3 keer per dag.
3. Epsomzout om van steenpuisten af te komen
Naast zijn ontspannende eigenschappen heeft epsomzout (magnesiumsulfaat) nog andere belangrijke gezondheidsvoordelen. In dit specifieke geval helpt het dankzij het vermogen om pus te drogen om steenpuisten te bestrijden. Met andere woorden, de toepassing ervan helpt deze steenpuisten leeg te laten lopen.
Hoe te gebruiken
- Verwarm eerst 2 kopjes water.
- Los vervolgens 2 eetlepels epsomzout op.
- Doordrenk vervolgens een kompres in de vloeistof en breng het met een lichte massage aan op het getroffen gebied.
- Herhaal de behandeling 3 keer per dag totdat de steenpuist verdwijnt.
4. Neemolie
Hoewel neemolie (Engelse link) niet zo populair is als andere natuurlijke ingrediënten als het erom gaat om van steenpuisten af te komen, is het een geweldige optie. Het bevat ontsmettende, antibacteriële en ontstekingsremmende componenten die het herstel van de huid na infecties bevorderen.
Hoe te gebruiken
- Breng eerst een druppel neemolie aan de kook.
- Masseer het daarna met het kussentje van je vinger op de steenpuist en laat de olie intrekken zonder het af te spoelen.
- Herhaal deze applicatie 3 keer per dag totdat je de steenpuist elimineert.
5. Zwarte komijn om van steenpuisten af te komen
Zwarte komijn heeft antimicrobiële en ontsmettende componenten die bij de behandeling van verschillende aandoeningen helpen die de gezondheid van de huid beïnvloeden. Het gebruik ervan op steenpuisten helpt de steenpuisten te verminderen, de pus te drogen en andere complicaties van de infectie te voorkomen.
Hoe te gebruiken
- Plet de zaden met een molen tot een dikke pasta.
- Wrijf daarna de pasta over het aangetaste gebied en laat het drogen.
- Spoel het daarna af met warm water en antiseptische zeep.
- Herhaal voor een optimaal resultaat deze behandeling twee keer per dag.
Om van steenpuisten af te komen…
Onthoud dat de juiste aanpak van dit probleem het succes van de behandeling garandeert. Om complicaties te voorkomen, moet je daarom het uitknijpen of krabben aan steenpuisten vermijden. Als je dat wel doet, dan loop je een groot risico de infectie naar andere delen van je lichaam over te brengen. In feite kan het ook tot een secundaire infectie leiden.
De constante toepassing van de bovenstaande remedies kan erg nuttig zijn om het genezingsproces te versnellen. Als de symptomen echter aanhouden of verergeren, dan kun je het beste medische hulp inroepen.
De professional kan andere tests voorstellen om de onderliggende oorzaak te bepalen. Hij of zij zal ook verdere behandeling kunnen voorschrijven om het probleem onder controle te houden.
Als de steenpuist vanzelf barst maar tekenen van etter vertoont, maak het oppervlak dan schoon en bedek het met een verband of een zacht gaasje. Dit voorkomt dat de infectie zich verspreidt en het helpt bij de genezing.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Moghadamtousi SZ, Kadir HA, Hassandarvish P, Tajik H, Abubakar S, Zandi K. A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. Biomed Res Int. 2014;2014:186864. doi:10.1155/2014/186864
- Patel, V. R., Dumancas, G. G., Viswanath, L. C. K., Maples, R., & Subong, B. J. J. (2016). Castor oil: Properties, uses, and optimization of processing parameters in commercial production. Lipid Insights. https://doi.org/10.4137/LPI.S40233
- Tabassum, N., & Hamdani, M. (2014). Plants used to treat skin diseases. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.125531
- Waring, R. (2010). Report on Absorption of magnesium sulfate (Epsom salts) across the skin. In Analysis.
- Alzohairy MA. Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:7382506. doi:10.1155/2016/7382506
- Forouzanfar F, Bazzaz BS, Hosseinzadeh H. Black cumin (Nigella sativa) and its constituent (thymoquinone): a review on antimicrobial effects. Iran J Basic Med Sci. 2014;17(12):929–938.
- Hajhashemi, V., Ghannadi, A., & Jafarabadi, H. (2004). Black Cumin Seed Essential Oil, as a Potent Analgesic and Antiinflammatory Drug. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1390