4 huismiddeltjes tegen hoofdpijn door sinusitis
Hoofdpijn door sinusitis wordt veroorzaakt doordat het slijmvlies van de bijholten ontstoken raakt. Hoewel het vaker voorkomt bij jonge kinderen, hebben veel volwassenen er ook last van. Als je je afvraagt of er natuurlijke remedies zijn die je kunt gebruiken om het te behandelen hebben we goed nieuws voor je.
Natuurlijke oplossingen geven zulke goede resultaten onder verschillende omstandigheden dat we van de gelegenheid gebruik moesten maken om er enkele met je te delen. Laten we eens kijken welke opties we hebben om hoofdpijn door sinusitis te verlichten.
Hoofdpijn door sinusitis bestrijden
Het bestrijden van hoofdpijn door sinusitis is niet eenvoudig. We gaan in dit artikel enkele natuurlijke oplossingen bekijken die heel goed kunnen werken. Houd echter altijd de aanbevelingen van je arts in gedachten.
Wellicht ook interessant om te lezen:
Symptomen van sinusitis: van oorzaak tot diagnose
1. Fysiologische zoutoplossing
Fysiologische zoutoplossing is een goede optie om hoofdpijn door sinusitis te behandelen , zoals aangegeven in het artikel Consensusdocument over de etiologie, diagnose en behandeling van sinusitis (Spaanse link).
Wanneer de meeste mensen aan een zoutoplossing denken, denken ze dat het kopen van een speciaal product de enige manier om het te verkrijgen. Je kunt echter heel gemakkelijk je eigen zoutoplossing maken zonder dat je van huis hoeft.
- Kook een kopje water en doe het in een kommetje.
- Voeg een theelepel zout toe en roer totdat het opgelost is.
- Laat het zoute water afkoelen tot lauwwarm en spoel je neus ermee door het op te snuiven vanuit het kommetje van je hand.
2. Theeën
We raden vooral het gebruik van thee aan om de symptomen van hoofdpijn door sinusitis te verlichten. De reden hiervoor is dat ze zorgen voor een geweldige hydratatie, wat erg belangrijk is bij deze aandoening.
Er is een grote verscheidenheid aan theesoorten waaruit je kunt kiezen. Sommige zijn echter veel nuttiger dan andere. Als je hoofdpijn door sinusitis hebt kun je beginnen met de volgende opties:
- Calendulathee: deze thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen die essentieel zijn voor de behandeling van sinusitis.
- Pepermuntthee: dit is een goede optie om pijn te verlichten, naast dat het helpt om je lichaam te hydrateren.
- Thee van citroenmelisse: deze thee wordt vaak gebruikt vanwege zijn pijnstillende en kalmerende eigenschappen.
3. Stomen
Stoom helpt slijm gemakkelijk te verwijderen en je kunt ook kalmerende oliën toevoegen die je sinussen helpen. Het is een alternatieve natuurlijke oplossing om de luchtwegen vrij te maken. Daarom is het een zeer nuttige remedie als je verkouden of snotterig bent. In het geval van hoofdpijn door sinusitis kan het ook de pijn aanzienlijk verminderen.
- Om deze behandeling het gewenste effect te geven, moet je water in een pan op het fornuis aan de kook brengen.
- Voeg dan wat kruiden toe, bijvoorbeeld munt of eucalyptus.
- Als het water het kookpunt bereikt, zet je de vlam uit en ga je dichter bij de pan staan en buig je voorover zonder de pan te raken.
- Adem rustig in via je neus en uit via je mond. Op die manier worden je neusbijholten geopend.
- Je kunt desgewenst een handdoek over je hoofd leggen om de stoom te concentreren.
- We raden je af om de stoom langer dan vijf minuten in te ademen.
4. Kompressen of warme doeken
De laatste van onze natuurlijke opties om hoofdpijn door sinusitis te verlichten, is het gebruik van kompressen of warme doeken. Dit is net zo effectief als het inademen van stoom. In dit geval kun je echter veel meer verlichting krijgen.
- Doe heet water in een schaal of kom en voeg wat kruiden toe aan dat water, zoals munt.
- Doordrenk een kompres of doek in het water, zonder je handen te verbranden.
- Knijp het kompres of de doek uit en leg het op je neus en voorhoofd.
- Zorg ervoor dat het de zijkanten en het voorhoofd goed bedekt
Je kunt het kompres of de doek tussen de 5 en 10 minuten op je gezicht laten liggen. De warmte zorgt voor onmiddellijke verlichting en geeft een ontspannen gevoel. Ook neemt de pijn af en worden je luchtwegen vrijgemaakt. We raden aan om deze beide behandelingen te combineren om ze effectiever te maken.
Lees ook dit artikel:
Vier soorten hoofdpijn en hun behandeling
Natuurlijke oplossingen voor hoofdpijn door sinusitis
Vanwege de grote verscheidenheid aan oorzaken, moet je altijd medisch advies inwinnen als je sinusitis hebt.
Iets om in gedachten te houden bij het gebruik van deze natuurlijke remedies is dat de verlichting die ze bieden het probleem niet oplost. Dat wil zeggen, dit is geen magische remedie en de pijn zal na een tijdje waarschijnlijk weer terugkeren.
Daarom is het belangrijk dat je altijd de aanbevelingen van je arts opvolgt. Hij of zij kan je andere behandelingen voorschrijven die zeer positieve resultaten zullen opleveren. Zeker als je ze combineert met de natuurlijke oplossingen die we in dit artikel hebben toegelicht.
Het is belangrijk om naar je huisarts te gaan voordat je zelf een diagnose probeert te stellen. De reden hiervoor is dat een bijholteontsteking verschillende oorzaken kan hebben, zoals een schimmelinfectie, bacteriegroei of allergieën. Afhankelijk van de reden zal de behandeling van sinusitis anders zijn.
We hopen dat de informatie in dit artikel nuttig voor je is geweest en dat het je zal helpen om je beter te voelen als je hoofdpijn door sinusitis hebt. Wat helpt jou het meest als je sinusitis hebt?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Albañil Ballesteros, M. R., Calvo, C., Hernando Helguero, P., Martínez Campos, L., & Domínguez Aurrecoechea, B.. (2014). Diagnóstico y manejo de la sinusitis: actitudes de los pediatras. Pediatría Atención Primaria, 16(61), 23-33. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322014000100005
- FICA C, ALBERTO, & DÍAZ P, JUAN CARLOS. (2003). Enfoque diagnóstico y terapéutico de los pacientes adultos con sospecha de sinusitis aguda. Revista chilena de infectología, 20(3), 184-192. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182003000300006
- Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina, 77(4), 327-332. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
- Lastra Valdés, Humberto, & Piquet García, Rosario. (1999). Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia, 33(3), 188-194. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75151999000300007&lng=es&tlng=es.
- Sánchez Govín, Ester, León Fernández, Marielys, Chávez Figueredo, Diosothys, Hechevarría Sosa, Isabel, & Pino, Jorge. (2010). Caracterización farmacognóstica de Melissa officinalis L. (toronjil). Revista Cubana de Plantas Medicinales, 15(4), 198-208. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962010000400003&lng=es&tlng=es.