4 homeopathische remedies voor een burn-out

Een burn-out is een toestand van fysieke, mentale en emotionele uitputting die door overmatige blootstelling aan werkstress veroorzaakt wordt. Lees het volgende artikel om vier homeopathische remedies voor een burn-out te ontdekken.
4 homeopathische remedies voor een burn-out

Laatste update: 07 juli, 2022

Homeopathische remedies zijn geen eerstelijnsbehandeling tegen ziekten. Een aantal van deze remedies lijken echter de symptomen van een burn-out te helpen verminderen. Deze aandoening is onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) als een emotionele stoornis erkend.

Volgens deze organisatie is het een toestand van mentale uitputting die met de werkomgeving en de stress die dit veroorzaakt te maken heeft. Patiënten kunnen daardoor slechte prestaties, langdurige vermoeidheid, negatieve werkgerelateerde gevoelens en fysieke problemen ervaren. Hieronder bespreken we 4 homeopathische remedies voor een burn-out.

Homeopathische remedies voor een burn-out

Voordat je meer over homeopathische remedies voor een burn-out leest, is het belangrijk om te onthouden hoe belangrijk het is om een arts te raadplegen. Allereerst wil je waarschijnlijk je arts raadplegen over de aanwezigheid van lichamelijke symptomen zoals slaapstoornissen, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen.

Als je arts geen biologische oorzaken voor deze problemen vindt, dan kan hij of zij een bezoek aan een andere specialist voorstellen, zoals een psycholoog die de situatie verder zal onderzoeken.

Deze professional in de geestelijke gezondheidszorg zal verantwoordelijk zijn voor het verifiëren van de fysieke en psychologische symptomen om te controleren of de klachten met een burn-out overeenkomen. Ze kunnen daarnaast voor de diagnose aanvullende tests aanbevelen zoals:

  • Maslach Burnout Inventory, bestaande uit 22 vragen.
  • Een vragenlijst over werkgerelateerd gedrag en ervaringspatronen.

Zodra een specialist de diagnose heeft gesteld, dan kan hij verschillende strategieën voorstellen om beter met emoties in de werkomgeving om te leren gaan. Ze zullen bovendien aanbevelen om je levensstijl en lichaamsbeweging te verbeteren.

Je arts kan onder andere, en als hulpmiddel, aanbevelen om enkele homeopathische middelen te proberen om de burn-out onder controle te krijgen. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

1. Acidum Phosphoricum 15 CH

Man met een burn-out

Een van de homeopathische remedies die door specialisten wordt aanbevolen bij een burn-out is Acidum Phosphoricum 15 CH. Volgens informatie in DailyMed, een van de sites die door de Amerikaanse National Library of Medicine worden beheerd (Engelse link), helpt dit product om de symptomen van mentale vermoeidheid tijdelijk te verlichten.

Het ondersteunt met name de gezondheid van het zenuwstelsel en kan daarom problemen zoals slapeloosheid, slaperigheid en hoofdpijn verminderen. De aanbeveling is om 3 tot 5 korrels, 3 keer per dag te consumeren of de dosering zoals je homeopaat voorschrijft.

Belangrijke opmerking: volgens de geciteerde bron is dit homeopathische middel niet door de Food and Drug Administration (FDA) beoordeeld en daarom zijn er geen gegevens over de veiligheid en werkzaamheid ervan. Je moet het daarom met de nodige voorzichtigheid, en uitsluitend op advies van je arts gebruiken.

2. Ignatia Amara 15 CH

Experts raden voor de fysieke en emotionele symptomen van een burn-out Ignatia Amara 15 CH aan. Ze geloven dat het bijdraagt aan het verminderen van emotionele tachycardie, angst, onrust en depressieve symptomen. Volgens José Ignacio Torres (Spaanse link), huisarts en homeopathisch specialist, helpt het ook tegen slapeloosheid en spanningshoofdpijn.

Deze professional benadrukt dat, hoewel deze remedie kan helpen, velen psychotherapie of andere soorten medicijnen nodig hebben. Het raadplegen van een psycholoog moet daarom altijd je eerste optie zijn. Als je aan ziekten lijdt of onder behandeling bent, dan is het bovendien het beste om het gebruik ervan te vermijden en naar de dokter te gaan.

Laten we niet vergeten dat dit soort producten niet wetenschappelijk bewezen zijn en niet vrij van bijwerkingen zijn. De arts of homeopaat zal daarom bepalen wat de individuele veilige dosis is voor de patiënt.

3. Aconitum Napellus 15 CH

Vrouw kan niet slapen

In een artikel in Farmacia Profesional (Spaanse link) legt Concepción Calleja Peredo, voorzitter van de Homeopathic Medical Society of Cantabria, uit dat Aconitum napellus in geval van paniek, met of zonder agorafobie een nuttig middel is.

Over het algemeen bevelen experts het voor episoden van angst en depressie aan, zoals die aanwezig zijn bij mensen met een burn-out. Ze raden het ook aan als de werknemer episodes van slapeloosheid of nachtelijk ontwaken heeft, samen met angst en opwinding.

De aanbevolen dosis Aconitum napellus 15 CH bestaat uit een aantal korrels per dag, afhankelijk van de symptomen. Je arts dient de exacte dosering die bij jouw situatie past vast te stellen.

4. Argentum nitricum 15 CH

In dezelfde publicatie van Dr. Calleja Peredo wordt Argentum nitricum als homeopathisch middel tegen angst aanbevolen. Over het algemeen helpt het mensen die aan anticipatieangst of fobieën lijden zoals:

Het is ook nuttig bij symptomen zoals tremoren, diarree, duizeligheid en spanningshoofdpijn. Voor de werknemer met een burn-out is het een bondgenoot tegen stress en het gevoel van langdurige vermoeidheid. De homeopaat dient voor elk geval de juiste dosering vast te stellen.

Het verbeteren van je werkomgeving is belangrijk als het om een burn-out gaat

Aangezien dit probleem direct verband houdt met werkstress, is het belangrijk om een burn-out op meerdere manieren te benaderen. Naast de complementaire homeopathische middelen voor een burn-out die we hierboven hebben genoemd, is het belangrijk om de werkomgeving te verbeteren om deze aangenamer te maken.

Als de omstandigheden van werkstress niet verbeteren, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Om deze reden is het ook raadzaam om naar een psycholoog te gaan en technieken te leren om je emoties te beheersen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.