4 gifvrije schoonmaakmiddelen voor je huis
Hoewel je het niet met het blote oog kunt zien, laat het constant gebruiken van chemische producten om schoon te maken giftige stoffen in de lucht achter die schadelijk kunnen zijn. Dat is de reden dat veel mensen ervoor hebben gekozen om ze door gifvrije schoonmaakmiddelen voor hun huis te vervangen. Hoe worden ze gemaakt?
Je kunt milieuvriendelijke schoonmaakproducten met natuurlijke ingrediënten met desinfecterende eigenschappen maken. Deze helpen om vuil, vet, bacteriën, voedselresten, schimmels en vele andere stoffen te verwijderen die je kamers vuil maken.
Hoe je gifvrije schoonmaakmiddelen voor je huis maakt
De behoefte aan gifvrije schoonmaakmiddelen voor je huis komt voort uit de negatieve effecten die veel conventionele schoonmaakproducten hebben. Aangezien ze vol chemische stoffen zitten, kunnen een aantal van hun deeltjes oogirritatie en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken (Engelse link).
Een aantal onderzoeken suggereren zelfs dat ze hormoonveranderingen, problemen met het zenuwstelsel en een aantal soorten kanker kunnen beïnvloeden. Meer dan alleen een modegril, is het maken van natuurlijke, gifvrije schoonmaakmiddelen dus een maatregel die je gezondheid bevordert. Ontdek hieronder 4 opties!
1. Reinigingsmiddel met azijn, baking soda en tea tree olie
De combinatie van ingrediënten die we in dit schoonmaakmiddel gebruiken, is namelijk perfect voor het reinigen van verschillende oppervlakken. Het heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen om besmette ruimtes en meubels diep te desinfecteren. Het verwijdert ook geurtjes en vetresten.
Ingrediënten
- 500 ml water (2 kopjes)
- 125 ml witte azijn (1/2 kopje)
- 30 gram baking soda (2 eetlepels)
- 10 druppels tea tree olie
Bereiding
- Begin eerst met het verwarmen van het water in een pan.
- Voeg vervolgens, als het lauw is, de witte azijn, de baking soda en de tea tree olie toe.
- Roer het mengsel daarna goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Hoe te gebruiken
- Spray het mengsel op elk oppervlak dat je wilt reinigen. Je kunt het in de keuken, badkamer, slaapkamers of op vloeren gebruiken.
- Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna met een doek af.
2. Ontsmetter met citroen
Citroen bevat etherische oliën en citroenzuur die voor de meeste schoonmaaktaken erg handig zijn. Je kunt het in de keuken, ovens of op tafels gebruiken om vetresten en bacteriën te verwijderen. Het heeft onder andere een verfrissende geur en werkt als luchtverfrisser.
Ingrediënten
- 2 verse citroenen
- 2 kaneelstokken
- 250 ml witte azijn (1 kopje)
Bereiding
- Snijd de citroenen eerst in meerdere plakjes zonder ze te schillen.
- Doe ze dan in een bakje met de witte azijn en kaneel.
- Zet het mengsel vervolgens 2 dagen op een koele, donkere plaats.
- Giet het daarna in een verstuiver.
Hoe te gebruiken
- Breng eerst de ontvetter aan op de oppervlakken die je wilt reinigen.
- Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna met een doek af.
3. Gifvrij schoonmaakmiddel voor houten meubels
Een gifvrij schoonmaakmiddel waar je absoluut niet zonder kunt, is deze formule om je houten meubels schoon en glanzend te houden. Je kunt het met een combinatie van olijfolie en citroen maken.
Dit zijn namelijk ingrediënten die bij het verwijderen van verschillende soorten vuil in leren of houten oppervlakken helpen. De combinatie van olijfolie en citroen helpt je houten meubelen te beschermen en geeft ze ook een aangename geur.
Ingrediënten
- 125 ml olijfolie (1/2 kopje)
- 2 citroenen
Bereiding
- Meng eerst de olijfolie met het sap van de citroenen.
- Giet het mengsel vervolgens in een spuitfles.
Hoe te gebruiken
- Sproei een beetje van je meubelreiniger op je meubelen en wrijf het vervolgens met een microvezeldoek totdat het is opgenomen en het oppervlak schoon is.
4. Glasreiniger
Zijn je spiegels en ramen troebel en vlekkerig? Het is dan misschien tijd om ze schoon te maken. Hoewel veel conventionele glasreinigers erg nuttig zijn, kun je er ook voor kiezen om deze zelfgemaakte formule te maken.
Ingrediënten
- 62 ml witte azijn (1/4 kopje)
- 62 ml isopropylalcohol (1/4 kopje)
- 15 gram maïszetmeel (1 eetlepel)
- 500 ml water (2 kopjes)
- 10 druppels etherische olie (naar keuze)
Bereiding
- Voeg eerst alle ingrediënten aan een diepe kom toe en meng ze goed.
- Nadat je een glad mengsel hebt gekregen, giet je het in een spuitfles.
Hoe te gebruiken
- Schud de spuitfles een minuut en spuit de reiniger vervolgens op je spiegels of andere glazen oppervlakken.
- Veeg het glas vervolgens met een zachte doek of een prop papier af.
Heb je deze gifvrije schoonmaakmiddelen nog steeds niet voor je huis geprobeerd? Als je ze eenmaal hebt geprobeerd, dan zul je de voordelen zien die ze ten opzichte van conventionele producten hebben (Engelse link). Ze kunnen je namelijk zelfs helpen om geld te besparen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gerster, F. M., Vernez, D., Wild, P. P., & Hopf, N. B. (2014). Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. International Journal of Occupational and Environmental Health. https://doi.org/10.1179/2049396713Y.0000000052
- Wolkoff, P., Schneider, T., Kildesø, J., Degerth, R., Jaroszewski, M., & Schunk, H. (1998). Risk in cleaning: Chemical and physical exposure. Science of the Total Environment. https://doi.org/10.1016/S0048-9697(98)00110-7
- De Coster, S., & van Larebeke, N. (2012). Endocrine-Disrupting Chemicals: Associated Disorders and Mechanisms of Action. Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/713696
- Nazaroff, W. W., & Weschler, C. J. (2004). Cleaning products and air fresheners: Exposure to primary and secondary air pollutants. Atmospheric Environment. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2004.02.040
- Zota, A. R., Singla, V., Adamkiewicz, G., Mitro, S. D., & Dodson, R. E. (2017). Reducing chemical exposures at home: Opportunities for action. Journal of Epidemiology and Community Health. https://doi.org/10.1136/jech-2016-208676