13 manieren waarop je gezicht je op een gezondheidsprobleem kan wijzen

Hoewel je het misschien niet opmerkt, geeft je lichaam vaak aan dat er iets niet in orde is door het op je gezicht te laten zien. Je lichaam wil dat je er iets aan doet. Kijk gewoon in de spiegel en let goed op de details die we hieronder zullen bespreken.
13 manieren waarop je gezicht je op een gezondheidsprobleem kan wijzen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Men zegt vaak dat het gezicht de weerspiegeling van de ziel is. Misschien is het daarom ook de weerspiegeling van onze lichamelijke gesteldheid. Kijk hieronder voor de manieren waarop je gezicht je op een gezondheidsprobleem kan wijzen.

Manieren waarop gezicht je op een gezondheidsprobleem kan wijzen

1. Donkere wallen en kringen onder de ogen

Over het algemeen zijn wallen onder de ogen genetisch bepaald. Als ze echter van de ene dag op de andere verschijnen, waardoor je er moe of ziek uitziet, is er misschien een andere reden voor. Mogelijke oorzaken zijn:

  • slaapgebrek
  • alcoholmisbruik
  • roken
  • hormonale onbalans
  • slechte voeding

2. Vlekken of acne op het voorhoofd

Vlekken of acne op het voorhoofd

Het lijkt op milde acne en kan te wijten zijn aan bepaalde spijsverteringsproblemen als gevolg van het eten van vet voedsel. Als dit het geval is, raden wij je aan om een aantal veranderingen aan te brengen in je eetgewoonten.

3. Rode neus 

Als je merkt dat je neus roder is dan normaal, vergeet dan niet dat het in verbinding staat met verschillende bloedvaten. Als deze niet goed werken, verandert de kleur automatisch.

Ga zo snel mogelijk naar de dokter om het uit te laten zoeken. Het kan een gezondheidsprobleem zijn dat veel medische aandacht vereist, maar ook gewoon allergieën of een verkoudheid.

4. Gele huid en ogen

De reden voor dit verschijnsel is dat je lever niet goed werkt. Je lever wordt aangetast door ophoping van afvalstoffen in je lichaam. Dit kan irritatie en andere complicaties veroorzaken.

Ga zo snel mogelijk naar de dokter voor een controle van je alvleesklier, lever en je galblaas en sluit problemen zoals hepatitis, de ziekte van Pfeiffer, etc. uit.

5. Nieuwe moedervlekken

Het verschijnen van nieuwe moedervlekken

Na uren in de zon te hebben doorgebracht, kunnen er vlekken op je huid verschijnen. Als dit bij jou gebeurt, moet je je blootstelling aan de zon beperken en regelmatig zonnebrandcrème gebruiken.

Als je abnormale veranderingen van je moedervlekken opmerkt na blootstelling aan de zon, kun je het beste een arts raadplegen.

6. Vlindervormige gezichtsuitslag

Deze uitslag heeft de neiging zich te manifesteren als een grote, rode vlek op het gezicht en kan aan verschillende factoren te wijten zijn:

  • het eten van voedsel met veel suiker
  • allergie
  • plotselinge verandering in luchttemperatuur

Meestal verdwijnt het vanzelf, maar het hangt ook af van andere symptomen, omdat het meestal verband houdt met koorts of gewrichtspijn.

7. Schilferige huid rond de mond en neus

Dit is een andere manier waarop je gezicht je op een gezondheidsprobleem kan wijzen. Het waarschuwt je voor een tekort aan vitaminen zoals A, B, C of E. Je merkt misschien ook een aanzienlijke hoeveelheid haaruitval, erg breekbare nagels en zwakte in de rest van je lichaam. Een ding dat je kunt doen, is je dieet aanpassen door voedsel toe te voegen met de ontbrekende vitamines.

8. Uitslag rond de mond en neus

Uitslag rond de mond en neus

Als je huiduitslag op specifieke plaatsen rond je lippen of neus ziet, betekent dit dat je waarschijnlijk een soort herpes hebt. Er is niets om je zorgen over te maken, omdat het meestal vanzelf over gaat. Medicinale zalf aanbrengen is echter geen slecht idee.

9. Gebarsten lippen

Als je erg droge en gebarsten lippen hebt, is het heel belangrijk om veel water te drinken. Bovendien kunnen lippenbalsems ook een goede oplossing zijn. Over het algemeen kan dit te wijten zijn aan uitdroging, blootstelling aan de zon of een allergie.

10. Overmatige gezichtsbeharing

Dit is een andere eigenschap die meestal genetisch is. Dit sluit echter niet de mogelijkheid uit van een hormonale verandering veroorzaakt door polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Als dat het geval is, moet je je laten behandelen door je gynaecoloog.

11. Hyperpigmentatie in het gezicht

Hyperpigmentatie in het gezicht

Deze aandoening heeft de neiging om zich te manifesteren tijdens de zwangerschap bij veel vrouwen. Het lijkt op een vlek op je wangen de neus. Het wordt herkend als een vorm van hyperpigmentatie die donkere vlekken of melasma wordt genoemd.

12. Dunne wenkbrauwen en wimpers

Nog een manier waarop je gezicht je op een gezondheidsprobleem wijst, is dunnere wimpers en wenkbrauwen. Zonder aanwijsbare reden – geen operatie of chemokuren bijvoorbeeld – merk je plotseling dat je wenkbrauwen of wimpers zijn uitgedund. Negeer het niet, omdat dit op een mogelijke aandoening van je schildklier wijst. We raden daarom aan om een arts te bezoeken en bloedtesten te laten doen.

13. Acne en uitslag of verkleuring op de kin

Je kin staat direct in verband met je hormoonspiegels. De factoren die acne of uitslag op dit gebied kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld:

  • hormonale onbalans
  • slaapgebrek
  • stress

Probeer gezonder te eten door groenten toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden en kijk goed naar je levensstijl.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
  • Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
  • Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
  • Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
  • Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
  • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
  • Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
    • Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.