Spataders behandelen met deze 10 beste remedies

Naast een slechte werking van het hart en vaatstelsel zijn er ook andere oorzaken waardoor je spataders kunt krijgen. Ontdek hier meer.
Spataders behandelen met deze 10 beste remedies

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Spataders behandelen, hoe doe je dit? Het is één van de meest voorkomende circulatoire problemen, waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn. Mannen kunnen er echter ook last van hebben. 

In grote lijnen zijn spataders een verwijding van de aders, waardoor geen goede doorstroming van het bloed mogelijk is, wat resulteert in zichtbare uitstulpingen.

Ook al ligt de directe oorzaak bij een slechte werking van het circulatoire systeem, toch zijn er ook andere oorzaken waardoor je spataders kan krijgen (en ze dus ook kan verhelpen). Daarom bespreken we hieronder 10 remedies voor de behandeling van spataders.

Spataders behandelen op een natuurlijke manier

De meest voorkomende oorzaken zijn obesiteit, een sedentaire levensstijl, een gebrek aan beweging, lang rechtop staan, het gebruik van contraceptiva, een familiale geschiedenis, roken, hoge cholesterol en tromboseproblemen.

Het is belangrijk dat je aandacht vestigt op de eerste symptomen, want andere kan je ernstige complicaties krijgen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot ernstige schade van (vooral de onderste) ledematen, met amputaties als eindstadium.

Er zijn natuurlijk vele aanbevelingen om spataders te voorkomen. Maar mocht je ze echter toch al hebben, geven we je hieronder graag enkele zeer effectieve remedies mee om ze te behandelen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn deze zeer effectief, indien correct gebruikt.

1. Knoflook

Spataders behandelen met knoflook is één van de meest effectieve remedies. Knoflook bevat namelijk specifieke eigenschappen die de ontsteking van spataders zou tegengaan en de circulatie zou kunnen bevorderen.

Experts raden aan om het ofwel in je dagelijkse voeding op te nemen (zoals bijna iedereen doet) of het toe te passen als een crème, die je maakt met een beetje alcohol en gepureerde knoflook. Pas deze remedie vier keer per week toe op aangedane plaatsen.

2. Aloëvera

Spataders behandelen met aloëvera

De eigenschappen van aloëvera zijn ook zeer goed tegen spataders (alsook tegen een heleboel andere aandoeningen en ziektes).

In dit geval raden we je aan het aan te brengen in de vorm van een kompres op de aangedane regio. Je gebruikt deze methode bij voorkeur ‘s avonds, zodat je het de hele nacht kan laten inwerken.

Verwijder het kompres dus pas ‘s ochtends. Het is hierbij zeer belangrijk warme aloëvera te gebruiken, omdat de eigenschappen van de plant hierdoor actiever zullen zijn.

3. Appelazijn

Ook dit product kan helpen tegen spataders en is makkelijk aan te brengen. Spataders behandelen met appelazijn is makkelijk. Het enige dat je moet doen is een schone doek bevochtigen met wat appelazijn en het dan aanbrengen op de spataders.

Laat de doek enkele minuten ter plaatse inwerken of masseer het zachtjes in je been. Bij het masseren geef je druk van onder naar boven. Doe dit zachtjes, want je mag geen druk uitoefenen op de spataders.

4. Crème van azijn, wortel en aloëvera

Een andere zeer effectieve methode is het bereiden van een crème van aloëvera, azijn (bij voorkeur appelazijn) en wortels. De eerste twee kunnen ook op een andere manier gebruikt worden (zie hierboven).

Om de crème te maken doe je alle ingrediënten in de blender tot je een vrij dikke pasta bekomt. Breng de crème aan op de spataders en laat het 30 minuten inwerken. Na het verwijderen spoel je de regio met koud water.

Spataders behandelen met crème van azijn, wortel en aloë

5. Dompelbaden

Dit is een gemakkelijke remedie die je elke dag kan gebruiken. Het is ook zeer nuttig voor je voeten, want na het dompelbad zullen ze ontspannen en fris zijn. In het geval van gezwollen voeten zal de zwelling bovendien ook afnemen.

Een dompelbad neem je in een kuip met water, zeezout, een een kop appelazijn. Dompel je benen 20 minuten onder terwijl je ze af en toe zachtjes masseert.

6. Zalf van groene klei

Bij deze remedie moet je een zalf of pasta maken van groene klei, gemengd met een beetje water. Gebruik echter niet te veel water, want dit zal de zalf te waterachtig maken.

Zodra de zalf klaar is, breng je het aan op de spataders. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds, zodat dit ‘s nachts kan opdrogen. Was het nadien af met wat warm water en neutrale zeep.

7. Oplossing van blaadjes

Spataders behandelen met een oplossing van blaadjes

Spataders behandelen met deze remedie vraagt iets meer voorbereiding, maar is ook zeer effectief, waardoor het de moeite wel waard is.

Breng 2 liter water aan de kook en voeg er dan een handvol muntblaadjes, een handvol kamilleblaadjes en een handvol laurierblaadjes aan toe. Laat 5 minuten weken voordat je de blaadjes te verwijdert.

Dompel je voeten onder in een teil met een mix van deze oplossing en een snufje natriumbicarbonaat. Het is belangrijk hierbij te vermelden dat deze remedie urticaria kan veroorzaken bij bepaalde mensen. Wees dus voorzichtig bij het gebruik van deze methode.

8. Chilipeper

Chilipeper heeft eigenschappen die de aders helpen ontspannen en de bloedcirculatie verbeteren. Specialisten raden daarom aan om kleine hoeveelheden hiervan toe te voegen aan je dieet. Wanneer je de sterke smaak van chilipepers niet kan hebben, bestaan er ook andere, zoetere alternatieven.

9. Thee van kastanjeschors

Om spataders te behandelen met deze remedie breng je gedurende 10 minuten 50 gram Indiase kastanjeschors aan de kook in 1 liter water. Giet daarna de thee af en drink het onmiddellijk. De Indiase kastanjeschors heeft ideale eigenschappen om de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling van de spataders te verminderen.

10. Etherische oliën

Spataders behandelen met etherische olie

Deze oliën zijn perfect voor het verminderen van de ontsteking in de spataders en voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Je gebruikt ze het beste door jezelf er lokaal een zachte massage mee te geven. De massage doe je in cirkels en van onder naar boven. Doe dit vooral ‘s avonds, zodat de etherische oliën kunnen inwerken terwijl je slaapt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
  • Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
  • de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
  • Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
  • Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
  • Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
  • Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
  • Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
  • Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
  • Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.