Zuivelproducten helpen niet om botverlies te voorkomen
We associëren zuivelproducten al decennia lang met het voorkomen van botverlies. Deze verklaring wordt nu echter betwist. Hoewel deze voedingsmiddelen rijk zijn aan calcium, zijn andere factoren, zoals lichaamsbeweging of vitamine D-spiegels, in de strijd tegen osteoporose belangrijker.
Deze ziekte wordt gekenmerkt doordat ze vaak bij vrouwen voorkomt die de menopauze al hebben doorgemaakt. Osteoporose is onomkeerbaar en het is cruciaal om de preventie ervan te garanderen.
Zodra het bot begint te demineraliseren, krijgt het het verloren calcium niet meer terug. Om deze reden is het dus belangrijk om dit mineraal vroegtijdig aan te vullen.
Zuivelproducten zijn niet de beste bron van calcium
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten een aantal voedingsmiddelen meer calcium dan zuivelproducten. Bladgroenten bijvoorbeeld. Je moet echter voorzichtig zijn met dit type product, want als ze grote hoeveelheden fytaten of vezels bevatten, dan kan de biologische beschikbaarheid van het mineraal verminderd zijn.
In ieder geval en volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research Reviews (Engelse link), is het verband tussen hoge zuivelconsumptie en verminderd botverlies nog niet duidelijk aangetoond.
Er zijn enkele aanwijzingen dat regelmatige melkinname het risico op botbreuken kan verminderen, maar deze associatie is wetenschappelijk nog niet deugdelijk en onweerlegbaar.
Vitamine D helpt botverlies te voorkomen
Bij het voorkomen van osteoporose is het handhaven van een optimaal vitamine D-gehalte effectiever dan een hoge zuivelinname. Deze voedingsstof en hormoon stimuleren de opname en fixatie van calcium in de botten, waardoor het risico op breuken afneemt, blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Osteoporosis International (Engelse link).
Om de juiste niveaus van deze vitamine te garanderen, is regelmatige blootstelling aan zonlicht van het grootste belang. Door dit te doen, stimuleert het de interne productie van voedingsstoffen, waardoor het risico op het ontwikkelen van ziekten op middellange en lange termijn wordt verminderd.
Vitamine D kan ook via de voeding worden verstrekt. Het is echter maar in een kleine hoeveelheid voedsel aanwezig. Degenen met een acceptabel gehalte zijn blauwe vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Zelfs een deel van de paddenstoelenfamilie kan het bevatten.
Beweging om osteoporose te voorkomen
Afgezien van een dieet, is fysieke krachttraining een effectieve manier om de spiermassa en botdichtheid te vergroten. Regelmatig sporten vermindert het risico op botbreuken op middellange en lange termijn en wordt een beschermende factor tegen osteoporose.
Om deze reden is het combineren van voeding en lichaamsbeweging een goede manier om de ontwikkeling van dit syndroom bij vrouwen in de menopauze te voorkomen. Je moet echter al vroeg aan deze gewoonten wennen, niet nadat je de diagnose heeft gekregen.
Zuivelproducten zijn niet de beste oplossing om botverlies te voorkomen
Zuivelproducten leveren voedingsstoffen die gunstig zijn voor het lichaam. Velen van hen bevatten probiotica, die voor het verbeteren van de darmgezondheid verantwoordelijk zijn. Wat botverlies betreft, biedt deze voedingsgroep echter geen groot voordeel ten opzichte van andere alternatieven.
Vitamine D kan helpen. Deze voedingsstof verhoogt de opname en fixatie van calcium in de botten, waardoor het risico op osteoporose afneemt. Het is een vitaminetekort onder de bevolking vanwege de lage blootstelling aan de zon.
Het wordt daarom aanbevolen om je dieet aan te passen en meer voedsel met vitamine D op te nemen. In sommige gevallen is suppletie zelfs nodig. Een van de beste suggesties als een beschermende methode tegen botverlies is om fysieke krachttraining te doen.
Regelmatig sporten vermindert het risico op botbreuken bij vrouwen die al in de menopauze zijn. Een combinatie van voeding en lichaamsbeweging zou het ideale plan zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
- Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.