Zo verwijder je te veel zuur in je lichaam

Wist je dat baking soda een geweldige manier is om je lichaam te alkaliseren? Net als citroenwater, dat je elke dag kan drinken om je lichaam te helpen.
Zo verwijder je te veel zuur in je lichaam

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De pH van je lichaam is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Het maakt het mogelijk om te ontdekken of je lichaam een gezonde alkalische gesteldheid heeft of dat je lichaam te veel of te weinig zuur bevat.

Wanneer we het over pH hebben, dan hebben we het over potentiële waterstof. Dit is een manier om de concentratie van waterstofionen in het lichaam vast te stellen. Om dit concept beter te begrijpen, zou je moeten weten dat zuurwaarden gemeten worden op een schaal van 1 tot 14. Hierbij is 1 het zuurst, 7 neutraal en 14 is het meest alkalisch.

Een gezond lichaam zou een pH tussen de 7,3 en 7,45 moeten hebben. Bepaalde besmettende stoffen, slechte eetgewoontes en zelfs stress kunnen de zuurwaarde in je lichaam verhogen en je pH aanpassen, waardoor deze vermindert en veel zuurder wordt.

Wanneer de pH van het lichaam verandert, dan reageert het bloed hierop en haalt het voedingsstoffen weg die de rest van je vitale organen nodig hebben om goed te functioneren. Het maakt de persoon ook moe en zorgt onder andere ook voor hoofdpijnen, spijsverteringsproblemen en demineralisatie van de nagels en haar.

Waarom is het belangrijk om de pH van mijn lichaam te balanceren?

Wanneer je lichaam een beetje alkalisch is of in andere woorden een pH van boven de 7 heeft, dan kan het zichzelf beschermen tegen bepaalde ziektes.

Als je lichaam daarentegen hoge zuurwaarden ervaart, dan is de kans groter dan je chronische problemen zoals diabetes, obesitas, migraine, cataracten, kanker, artritis, allergieën, osteoporose en andere dingen ervaart.

Voeding en pH

Citroenwater met munt

Alles wat je eet en drinkt heeft een positieve of negatieve invloed op je pH. Sommige voedingsmiddelen verhogen de zuurwaarden in je lichaam, terwijl andere het juist alkaliseren. Over het algemeen zorgen dierlijke en zuivelproducten ervoor dat je pH omhoog gaat.

Fruit en groenteproducten hebben daarentegen eigenschappen die ervoor zorgen dat je pH meer alkalisch wordt.

Aangezien je lichaam een gebalanceerde pH nodig heeft zou je moeten proberen om een gebalanceerde hoeveelheid van beide van deze voedingsgroepen te consumeren. Probeer wanneer mogelijk voedingsmiddelen te vermijden die een overtollige hoeveelheid gas veroorzaken, zoals fastfood en verwerkte voedingsmiddelen.

Hoe kan ik zuur in mijn lichaam verwijderen en mijn pH balanceren?

Baking Soda op een lepel

Naast gezond eten, zijn er ook omgevingsfactoren die je pH-balans kunnen beïnvloeden. Daarom moet je proberen om giftige schoonmaakproducten te vermijden en kiezen voor natuurlijke producten.

Ook moet je de volgende tips in gedachten houden om te veel zuur te bestrijden en je pH te balanceren:

 • Eet meer groene bladgroenten die je eet en drink één groene smoothie per dag.
 • Probeer er een gewoonte van te maken om elke dag een lauw glas water met citroen op een lege maag te drinken (citroenzuur is geweldig voor het alkaliseren, ook al is het zuur).
 • Eet meer fruit en groenten, voornamelijk rauwe, groene groenten.
 • Vermijd verwerkte en gefrituurde voedingsmiddelen.
 • Vermijd geraffineerde voedingsmiddelen, zoals suiker en bloem.
 • Drink meer water, bij voorkeur gedistilleerd water.
 • Probeer je huis schoon te maken met natuurlijke producten, zoals zuiveringszout, citroen en azijn.
 • Pas erg op met het uitkiezen van chemische producten voor schoonheids- en haarverzorging, omdat deze soms giftig kunnen zijn. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten voor je uiterlijk te gebruiken.
 • Eet meer plantaardige voedingsmiddelen en voeg kleine porties dierlijke voedingsmiddelen toe, maar probeer biologisch vlees te kopen.
 • Begin met het toevoegen van producten zoals tarwegras, gerst, zeewier, cayenne en spirulina aan je dieet.
 • Drink elke dag een glas water met een theelepel baking soda.

Zoals je kan zien is het erg makkelijk om de overtollige hoeveelheid zuur in je lichaam te verwijderen en je pH te balanceren.

Je hoeft alleen maar je levensstijl en eetgewoontes aan te passen om je lichaam te alkaliseren en van een betere gezondheid te genieten.  Wellicht ook interessant voor jou

Vijf huismiddelen om de pH van je intieme delen te reguleren
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Vijf huismiddelen om de pH van je intieme delen te reguleren

Veranderingen in de pH van je intieme delen zijn onder andere het gevolg van voortdurende hormonale veranderingen, het gebruik van chemicaliën, ond...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.