Zo verwijder je vlooien en teken natuurlijk

Katten en honden in je huis hebben, kan deze ongewenste bezoekers als een gevolg met zich mee brengen en ze beïnvloeden niet alleen je huisdieren, maar jou ook.
Zo verwijder je vlooien en teken natuurlijk

Laatste update: 28 januari, 2021

Vlooien en teken kunnen ziektes bij zowel dieren als mensen veroorzaken. Om die reden zou je moeten voorkomen dat ze in je huis komen. Vandaag zullen we de beste remedies met je delen om vlooien en teken natuurlijk te verwijderen.

Zelfgemaakte remedies en technieken om teken te bestrijden

Als je huisdier een teek heeft, dat verschrikkelijke dier met veel poten die zich aan de huid vasthecht en leeft van het bloed, dan kan je het op een natuurlijke manier verwijderen. Teken zitten vaak achter de oren, rond de anus of op de nek, waar de vacht ze bedekt of waar je huisdier ze niet lastig kan vallen.

Elke keer wanneer je huisdier naar buiten gaat, zou je hem of haar moeten controleren of er zich geen teek ‘vastgehecht’ heeft. Houd ook in de gaten of je huisdier zich constant krabt of probeert te krabben op de bovengenoemde gebieden.

Hond en Kat

Kamille

Een van de meest effectieve zelfgemaakte remedies voor teken is kamille. Maak een thee met een aantal bloemen van deze plant (of doe een zakje in een kopje), laat het afkoelen, maak er een watje mee nat en breng het aan op de huid van je huisdier, vooral op de kritieke gebieden. De parasieten zullen ‘vluchten’. Ontsmet vervolgens het huis goed, zodat er geen sporen meer van ze zijn.

Citrus

Een goed zelfgemaakt afweermiddel kan je maken met elke soort citrusvrucht die je in huis hebt, zoals sinaasappel, citroen, mandarijn of grapefruit (de eerste twee zijn het sterkst aanbevolen). Kook anderhalve liter water en voeg twee citrusvruchten die je in stukjes gesneden hebt toe.

Laat het een minuut koken, zet vervolgens het vuur laag en laat het een uur op het vuur staan (houd in de gaten dat het water niet verdampt). Laat het afkoelen en geniet het in een spuitfles. Breng het op de vacht van je huisdier aan en pas op dat je het niet in de ogen spuit. Je kan ook je huis desinfecteren met dit mengsel, vooral de vloeren en hoekjes.

Appelazijn

Slapende Hond en Kat

Appelazijn is uitstekend voor het uitroeien van teken. Meng gelijke delen azijn en water. Maak er daarna een watje of een schone doek mee nat. Wrijf goed en maak de vacht van je huisdier er vochtig mee. Je kan het ook als een laatste spoeling doen na een bad.

Als de teken verwondingen op de huid van je hond of kat achter hebben gelaten, dan kan je goudsbloemcrème (genezend), aloëveragel of -crème (bevochtigend) en lavendelolie (beschermend) gebruiken.

Zelfgemaakte remedies en technieken om vlooien en teken te verwijderen

In het geval van vlooien kunnen ze gezien worden als luizen bij mensen. Het probleem met deze parasieten is dat ze niet alleen je huisdieren beïnvloeden, maar ook mensen bijten en ziektes overbrengen (een van deze ziektes kan zelfs dodelijk zijn voor katten).

  • Om vlooien te verwijderen kan je een infusie met polei gebruiken. Giet dit in een spuitfles zodra het afgekoeld is. Verspreid het door de vacht van je huisdier zonder het af te spoelen.
  • Om te voorkomen dat ze verschijnen, kan je gist of knoflook in kleine porties toevoegen aan het eten van je huisdieren. De consumptie zal deze geuren verspreiden en voorkomen dat vlooien op je hond of kat willen zitten.
  • Kook drie kopjes water. Meng in een andere kom een eetlepel appelazijn en wodka. Voeg twee druppels essentiële lavendelolie, twee van eucalyptus en twee van zoete mirre (optioneel) toe. Voeg vervolgens één druppel cederolie, geranium, rozemarijn, marjolein en Spaanse limoen toe.
  • Doe er tot slot nog twee druppels citroensap en een kopje gedroogde munt in. Meng het goed en voeg daarna het kokende water toe. Giet het nadat het afgekoeld op alles dat je wilt, van de vacht van je huisdier tot meubels en ook vloeren en muren.
  • Meng twee kopjes heet water, 1/4 kopje alcohol en zes druppels vloeibaar wasmiddel. Was je hond of kat goed met deze shampoo totdat het een dik schuim wordt. Spoel het daarna goed af.

Alternatieve tips

Kat op Laptop

Je kan ook vlooien (en teken) verwijderen door zout op tapijten, vloeren en dierenbedden te strooien. Dit zal ze uitdrogen en snel doden. Om dit proces sneller te laten gaan, kan je proberen om schaaltjes met tien druppels vloeibaar wasmiddel neer te zetten. Als ze hier inspringen om af te koelen, dan kunnen ze er niet uitkomen vanwege het olieachtige mengsel.

Om te voorkomen dat je hond vergiftigd wordt, kan je het beste deze zelfgemaakte remedies aanbrengen. Doe dat wanneer je gaat wandelen met de hond of als je op vakantie gaat en de hond met je meeneemt. Zo hebben de parasieten geen zoogdier waar ze zich aan vast kunnen hechten.

Baby en Kat

Vergeet als een laatste tip niet dat je huisdieren een goed dieet moeten volgen, zodat ze een sterk immuunsysteem hebben en dat je zodoende voorkomt dat ze door parasieten ziek gemaakt worden of dat ze anemie, zwakheid, vermoeidheid etc. veroorzaken door het zuigen van hun bloed. Voeg ingrediënten aan hun maaltijden toe die voornamelijk selenium, zink en vitamine B-complex bevatten.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over hoe je vlooien en teken natuurlijk verwijdert!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.