Zo kom je snel van spierkramp af!
In het artikel van vandaag bespreken we enkele van de effectieve oplossingen voor deze pijnlijke en plotselinge krampen.
Spierkrampen
- Mineralentekorten, vooral kalium, magnesium, ijzer en calcium
- Vitamine E-deficiëntie
- Overmatig vochtverlies of dehydratatie (veroorzaakt door zweten, diarree enz.)
- Spanning
- Ziekten zoals artritis, aderverkalking of fibromyalgie
- Het innemen van vochtafdrijfende medicatie
Sporadische spierkramp daarentegen wordt meestal veroorzaakt door:
- Niet goed stretchen voor of na een training
- Ongebruikelijke bewegingen
- Blootstelling aan koude temperaturen
We raden aan dat je leest: Hoe voorkom je kramp
Stretchen
Spierkramp wordt veroorzaakt door een samentrekking van de vezels van de spieren. De eerste stap daarom is om de spieren te rekken. Als de kramp zich bijvoorbeeld voordoet in je kuit, strek dan je been volledig, houd je voet recht, richt je tenen naar boven en probeer je hiel vooruit te duwen.
Als je daarentegen kramp hebt in je tenen, houd dan je tenen vast met je hand en probeer de spieren in elke teen afzonderlijk te rekken.Massage
Je kunt wat plantaardige olie gebruiken (olijf-, zonnebloem-, sesam-, kokos- of amandelolie) om het gebied waar de kramp zich voordoet te masseren en er wat druk op uit te oefenen. Het is van essentieel belang dat je in tegenovergestelde richting van de pijn masseert.
Het belangrijkste is dat je met de wrijving plaatselijke warmte veroorzaakt en het herstel van de spier zo snel mogelijk vergemakkelijkt.
Warmtekussen
Een andere manier om snel warmte aan te brengen op het gebied is door een warmtekussen te gebruiken. Probeer de spier te rekken terwijl je de warmte toepast en masseer deze zodra hij is opgewarmd.
Als je geen warmtekussen hebt, kun je andere warmtebronnen gebruiken. Sommige mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld een warme kruik te gebruiken.
Rozemarijnextract
Rozemarijnextract is een tijdloos middel om te gebruiken voor een massage zonder olie. Het bestrijdt ontsteking en bevordert onmiddellijk de bloedsomloop. Het is dus altijd goed om dit middel bij de hand te hebben als spierkramp optreedt.Een ander voordeel is dat het helemaal niet duur is als je het kant en klaar koopt. Of maak het gewoon zelf, het is erg simpel:
- Je hebt een glazen pot of bakje met een goed sluitende deksel nodig.
- Vul de houder met verse takjes rozemarijn. Gebruik het beste rozemarijn die in de bloei staat.
- Bedek de rozemarijn met ontsmettingsalcohol (verkrijgbaar bij elke apotheek of supermarkt).
- Sluit de houder goed af en bewaar deze vijftien dagen op een koele, donkere plek.
- Schud het geheel elke dag even door elkaar.
- Na vijftien dagen giet je het geheel door een zeef. Vang hierbij de vloeistof op en bewaar deze vervolgens in een donkere glazen houder die goed kan worden afgesloten.
Hoe voorkom je spierkramp?
Als je minstens een keer per week last hebt van spierkramp, dan zou je dit kunnen proberen te voorkomen met natuurlijke middelen – en vergeet niet dat dergelijke spierkramp ook een symptoom kan zijn van een andere onbalans in je lichaam.
- De eerste stap is om je consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en kalium te verhogen. Je vindt deze mineralen in fruit en groenten zoals tomaten en bananen. Pure cacao is ook een uitstekend voedingsmiddel tegen kramp.
- Eet elke dag een salade met noten en gekiemde zaden. Dit zal je voorzien van veel vitaminen en mineralen.
- Als de kramp die je ervaart erg aanhoudend is, probeer dan een magnesiumsupplement in te nemen.
- Voor kramp in de benen is het goed om tijdens het douchen de koude straal op de benen te richten.
- Het innemen van een extract van Viburnum (sneeuwbal) is een andere zeer effectieve manier om kramp te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Maquirriain, J., & Merello, M. (2007). The athlete with muscular cramps: Clinical approach. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons. https://doi.org/10.5435/00124635-200707000-00007
- Hallett, M. (2006). Pathophysiology of writer’s cramp. Human Movement Science. https://doi.org/10.1016/j.humov.2006.05.004
- Bertolasi, L., De Grandis, D., Bongiovanni, L. G., Zanette, G. P., & Gasperini, M. (1993). The influence of muscular lengthening on cramps. Annals of Neurology. https://doi.org/10.1002/ana.410330207