Zo gebruik je uien om littekens te behandelen

Littekens kom je tegen in allerlei vormen en maten. De meeste mensen zijn er niet echt blij mee. Maar wat kun je tegen littekens doen?
Zo gebruik je uien om littekens te behandelen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Uien zijn een geweldige groente, die wereldwijd gebruikt wordt. Het wordt voornamelijk gebruikt om maaltijden te kruiden, van simpele tot de meer complexe. Uien hebben veel bevorderende eigenschappen voor je gezondheid en ze kunnen je ook helpen bij problemen met betrekking tot je huid.

In dit artikel laten we je zien hoe je uien kunt gebruiken om bepaalde littekens te bestrijden, zoals operatieve maar ook de normale (maar vervelende) groeistrepen.

Uien voor het verbeteren van je huid

Naast de toepassing in maaltijden helpen uien ook bij het regenereren van beschadigde huid. Daardoor zijn uien effectief tegen littekens. Om het te gebruiken, moet je ui-extract aanbrengen op de gebieden waar je littekens hebt.

Doordat het de collageenproductie waar het wordt aangebracht verbetert, helpt dit extract. Als gevolg hiervan verbetert het uiterlijk van de littekens flink.

De effectiviteit van ui-extract

Ui-extract is vooral effectief tegen hypertrofische en keloïde littekens. Dit zijn littekens die ontstaan door operaties of verwondingen en hun groei is overmatig. Ze worden bijgevolg erg dik en hebben vezelig weefsel.

Wanneer je begint met de ui-extractbehandeling, dan zal je na ongeveer 6 tot 8 weken resultaat zien.

Hoe bereid je een ui-extract voor?

ui

Om een ui-extract op de goede manier voor te bereiden, heb je het volgende nodig:

  • Snijplank, mes en afwasmiddel
  • Water, ijs & gedistilleerd water
  • Thermometer
  • Koffiefilters en twee middelgrote kommen
  • Zout

Instructies

De bereiding van ui-extract:

  • Het eerste wat je moet doen is 3 gram zout met 10 gram zeep mengen.
  • Daarna snij je de ui in erg kleine stukjes en probeer je ze zo gelijkmatig mogelijk te maken.
  • Doe ze in een van de kommen, voeg vervolgens het zout-en-zeepmengsel toe en roer dit goed.
  • Verwarm ten slotte het mengsel ongeveer 15 minuten au bain marie. Daarna direct 5 minuten in koud water, terwijl je blijft roeren.

Doe het 5 seconden in een blender en gebruik het koffiefilter om het te filteren (gebruik de tweede kom). De vloeistof die overblijft nadat je het mengsel hebt gefilterd, is ui-extract.

Om de beste resultaten te bereiken, zou je het ui-extract één keer per dag aan moeten brengen op de gebieden waar je de littekens hebt. Het maakt niet uit of je dit puur of gemengd met je favoriete bevochtigingscrème of reinigingsmiddel aanbrengt.

Wanneer je op moet passen

Je moeten echter wel oppassen wanneer je dit extract gebruikt. Als je een erg gevoelige huid hebt, dan heb je kans dat die geïrriteerd raakt en je contacteczeem krijgt. Daarom zou je goed op moeten letten hoe je huid reageert en als je merkt dat het rood of iets vergelijkbaars begint te worden, dan moet je direct met de behandeling stoppen.

Als het nodig is, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dermatoloog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.