Zeven vroege tekenen van darmkanker die je niet moet negeren
Darmkanker ontwikkelt zich wanneer de darmcellen ongecontroleerd gaan groeien en er daardoor knobbels ontstaan in het slijmvlies van de dikke darm. Net als andere vormen van kanker kan ook darmkanker het lichaam snel aanvallen en zodoende veel moeilijkheden veroorzaken. Het is een zeer ernstige ziekte en de kans om deze vorm van kanker te ontwikkelen is groter wanneer er al sprake is van een darmpoliep, wanneer er sprake is van een familiegeschiedenis van darmkanker of wanneer je last hebt van colitis ulcerosa.
Het bijtijds opsporen en goed medisch behandelen van deze ziekte kan de kans op overleving aanzienlijk vergroten. Daarom is het ook zo belangrijk om goed te letten op mogelijke vroege symptomen van darmkanker. Maar maak natuurlijk ook meteen een afspraak met de dokter als je vermoedt dat er iets mis is. Ofwel omdat je je zorgen maakt.
Laten we even kijken op welke zeven symptomen je vooral moet letten.
1. Veranderingen in de stoelgang
Zowel constipatie als diarree kunnen verbonden zijn aan abnormaliteiten in de darmcellen. Een onvolledige stoelgang, ontlastingsincontinentie of een zeer dunne ontlasting zijn doorgaans al redenen genoeg om een deskundige te raadplegen. Hoewel slechte gewoontes of andere aandoeningen deze symptomen meestal veroorzaken, is het toch belangrijk om ze in overweging te nemen als mogelijke risicofactoren voor deze vorm van kanker.
2. Bloed in de ontlasting en darmkanker
Volgens de Cleveland Clinic is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting een van de belangrijkste tekenen van darmkanker. Hoewel er ook meerdere spijsverteringsstoornissen zijn die dit symptoom kunnen veroorzaken, zou bloed in de stoelgang ook kunnen wijzen op tumoren in de dikke darm.
Daarnaast doet dit symptoom zich vaak voor bij mensen die een grotere kans hebben op ziektes als:
- Gastritis
- Colitis ulcerosa
- Ziekte van Crohn
- Chronische constipatie
3. Bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening die veroorzaakt wordt wanneer er minder rode bloedcellen in het lichaam aanwezig zijn. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat alle lichaamscellen voorzien worden van zuurstof. Mensen die vaak last hebben van bloedarmoede, maken geregeld heftige periodes van vermoeidheid en zwakte mee. Dit geldt zelfs wanneer ze goed geslapen hebben en een gezond dieet aanhouden.
Aan de ene kant kunnen genetische factoren, de verkeerde voeding of veel bloedverlies bloedarmoede veroorzaken. Aan de andere kant is het belangrijk om niet te vergeten dat darmkanker ook een van de oorzaken kan zijn.
4. Buikpijn
Het is vrij lastig om buikpijn te herkennen als een van de vroege tekenen van darmkanker, aangezien dit probleem meestal veroorzaakt wordt door indigestie of andere maagaandoeningen. Wanneer je echter geregeld onverklaarbaar last hebt van buikpijn, is het belangrijk om een deskundige te raadplegen om het probleem grondig te analyseren.
Het gegeven dat deze pijn plotseling komt opzetten zou er op kunnen wijzen dat iets het darmmilieu aantast. Ook kan buikpijn wijzen op een verandering in de darmflora of een teken zijn dat de cellen in dit deel van het lichaam buitensporig groeien.
5. Plotseling gewichtsverlies
Natuurlijk heeft bijna niemand er iets op tegen om zomaar een paar kilootjes af te vallen. Meestal vallen mensen echter af doordat ze een gezond dieet aanhouden en regelmatig aan lichaamsbeweging doen.
Als gewichtsverlies zich plotseling en moeiteloos voordoet, dan wijst het bijna altijd op een soort ziekte. In het geval er sprake is van darmkanker, kan je eetlust afnemen en kun je als gevolg daarvan natuurlijk last krijgen van voedingstekorten.
6. Braken
Braken veroorzaakt door indigestie of problemen met de spijsvertering is vrij normaal en gaat meestal snel weer over. Wanneer het echter een terugkerend en onwillekeurig symptoom wordt of zich voordoet zonder duidelijke reden, dan is dit misschien reden om je zorgen te gaan maken.
Hoewel een hoop andere gezondheidsproblemen dit symptoom ook kunnen veroorzaken, is darmkanker ook vaak de boosdoener. Dit komt doordat darmkanker ervoor zorgt dat de darmcellen zich abnormaal beginnen te gedragen.
Voortdurend braken leidt uiteindelijk weer tot uitdroging, vermoeidheid en een hoge zuurgraad.
7. Overtollig darmgas
Overtollig darmgas in de dikke darm wordt veroorzaakt door de veranderingen die zich als gevolg van de ontwikkeling van darmkanker voordoen in de darmflora.
Ook dit is natuurlijk een symptoom dat in verband kan worden gebracht met andere veranderingen in het lichaam. Dit komt doordat darmgas ook veroorzaakt kan worden door het eten van bepaald voedsel, veelvoorkomende aandoeningen en ongezonde gewoontes.
Weten hoe je deze symptomen zelf kunt herkennen en hoe je kunt vaststellen hoe vaak ze zich voordoen, is van essentieel belang om deze zieke bijtijds op te kunnen sporen. Wanneer je tegelijkertijd last hebt van twee of meer van deze symptomen is dit al reden genoeg om de juiste medische onderzoeken aan te vragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Astin, M., Griffin, T., Neal, R. D., Rose, P., & Hamilton, W. (2011). The diagnostic value of symptoms for colorectal cancer in primary care: a systematic review. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 61(586), e231–e243. https://doi.org/10.3399/bjgp11X572427
- Bapuji SB, Sawatzky JA V. Understanding weight loss in patients with colorectal cancer: A human response to illness. Oncol Nurs Forum. 2010;
- Colorectal (colon) cancer. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer
- Edna TH, Karlsen V, Jullumstrø E, Lydersen S. Prevalence of anaemia at diagnosis of colorectal cancer: Assessment of associated risk factors. Hepatogastroenterology. 2012;
- Han, S., Gao, J., Zhou, Q., Liu, S., Wen, C., & Yang, X. (2018). Role of intestinal flora in colorectal cancer from the metabolite perspective: a systematic review. Cancer management and research, 10, 199–206. https://doi.org/10.2147/CMAR.S153482
- Sundbøll, J., Thygesen, S. K., Veres, K., Liao, D., Zhao, J., Gregersen, H., & Sørensen, H. T. (2019). Risk of cancer in patients with constipation. Clinical epidemiology, 11, 299–310. https://doi.org/10.2147/CLEP.S205957