Zeven voedingsmiddelen die de cerebrale activiteit versterken

Deze voedingsmiddelen zullen niet alleen helpen om je geheugen te verbeteren, maar ze zullen ook je algehele cerebrale activiteit versterken. Leer meer in dit artikel!
Zeven voedingsmiddelen die de cerebrale activiteit versterken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je brein is een kwetsbaar orgaan. Het is het controlecentrum van je hele lichaam, samen met je zenuwstelsel heeft het de taak om cognitieve functies en belangrijke lichamelijke processen uit te voeren die invloed hebben op de andere organen in je lichaam. Het is daarom belangrijk om de cerebrale activiteit versterken.

Je hersenen zijn echter niet vrijgesteld van ziektes. Het is zelfs zo dat je hersenen na verloop van tijd achteruit kunnen gaan, vanwege de veranderingen die nu eenmaal gepaard gaan met het verouderingsproces.

En doordat je hersenen daarnaast ook te verduren krijgen met de gevolgen van gifstoffen en vrije radicalen, komt de cellulaire activiteit van je hersenen op het spel te staan en raken de hersenweefsels beschadigd.

Daarom is het van essentieel belang om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en gewoontes aan te leren die de cerebrale activiteit versterken, met name door voedingsmiddelen te consumeren die je hersenen voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om volledig naar behoren te presteren.

Daarom delen we in dit artikel zeven geweldige opties die je stuk voor stuk kunt opnemen in je dagelijkse dieet, met name als je al last hebt van mentale vermoeidheid of problemen met je geheugen.

Kom erachter over welke voedingsmiddelen we het hebben!

1. Je cerebrale activiteit versterken met broccoli 

Broccoli is een superfood dat de hersenactiviteit verbetert. Niet alleen omdat het boordevol antioxidanten zit, maar ook omdat het je lichaam beschermt tegen celstress.

De vitamines en mineralen die deze groente bevat stimuleren de groei van nieuwe hersencellen. Daarnaast versterken ze de neuronale verbindingen, waardoor het risico op dementie en geheugenproblemen kleiner wordt.

Bovendien bevat broccoli een aanzienlijke hoeveelheid choline, dit is een voedingsstof die de hersenmembranen beschermt en tegelijkertijd het hersenvermogen verbetert.

2. Je cerebrale activiteit versterken met walnoten

Deze noten staat vooral bekend om hun veelzijdigheid en heerlijke smaak, maar daarnaast zitten deze noten ook vol essentiële voedingsstoffen die kunnen helpen om de kwetsbare weefsels van je hersenen te beschermen.

Walnoten bevatten omega 3-vetzuren, die de bloedsomloop verbeteren en ontstekingen remmen. Dit betekent een optimale zuurstofvoorziening van cellen.

De vitamine B en E die walnoten bevatten helpen, samen met het magnesium dat deze noot bevat, om het risico op cognitieve achteruitgang te verkleinen en het zenuwstelsel te ondersteunen om de activiteit van neurotransmitters in balans te houden.

3. Je cerebrale activiteit versterken met kurkuma

Kurkuma eten om je cerebrale activiteit te versterken

Curcumine, het actieve bestanddeel dat kurkuma bevat, heeft een krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat deze specerij in staat is om hersencellen te beschermen. Zodoende verkleint het het risico op het ontwikkelen van chronische ziektes, zoals Alzheimer.

Deze populaire specerij zorgt ervoor dat de hersenfunctie verbetert. En aangezien kurkuma ook helpt om de bloedsomloop te verbeteren, is deze specerij ook ideaal om de verspreiding van voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam te verbeteren.

De vitamines en mineralen die kurkuma bevat dragen bij aan de uitscheiding van bepaalde hormonen die ons welzijn bevorderen. Bovendien kunnen ze stress en andere emotionele onevenwichtigheden verminderen.

4. Je cerebrale activiteit versterken met tomaten

De tomaat is een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen om de hersenfunctie te beschermen en verbeteren. De antioxidanten die tomaten bevatten gaan celschade veroorzaakt door vrije radicalen tegen.

Bovendien voorzien ze de hersenen van een stof die ook wel lycopeen genoemd wordt. Lycopeen kan hersencellen helpen om sneller te herstellen en de vroegtijdige afbraak van hersenweefsel voorkomen.

Daarnaast helpen tomaten om het geheugen scherper te maken en het vermogen om alledaagse problemen op te lossen te verbeteren.

5. Je cerebrale activiteit versterken met pompoen

Pompoen eten om je cerebrale activiteit te versterken

Veel mensen zijn er niet aan gewend om regelmatig pompoen te eten. Toch is het goed om te weten dat deze groente zeer voedzaam is, en vooral geweldig is voor je hersenen.

Pompoen bevat foliumzuur, vitamine E en essentiële vetzuren. Deze voedingsstoffen helpen om te voorkomen dat de hersenen krimpen en dat je zenuwstelsel beschadigd raakt.

Daarnaast kan deze groente helpen om ontstekingen onder controle te houden. Bovendien versterken ze de processen die de taak hebben om informatie te versturen via zenuwcellen.

6. Je cerebrale activiteit versterken met spinazie

Spinazie is niet alleen aanbevolen om allerlei soorten ziektes te voorkomen. Het is een zeer volledige groene bladgroente. Spinazie kan helpen om de elektrische geleiding van de hersenen en de functies van je zenuwstelsel te versterken.

Het kalium dat spinazie bevat helpt onder andere om ontsteking te reguleren. Dit zorgt ervoor dat deze groente geweldig is om je geheugen te verbeteren en de processen die cerebrale neurotransmitters vrijlaten te bevorderen.

Bovendien bevat spinazie opmerkelijke hoeveelheden foliumzuur, vitamine E en magnesium. Allemaal voedingsstoffen die noodzakelijk zijn om celmembranen te versterken en dementie te voorkomen.

7. Je cerebrale activiteit versterken met bananen

Bananen eten om je cerebrale activiteit te versterken

Bananen zijn zeer energierijk. Ze beschikken onder andere over het vermogen om de hersenfunctie en het mentale prestatievermogen bij dagelijkse activiteiten te verbeteren.

Deze vrucht is een opmerkelijke bron van vitamines, mineralen en natuurlijke vezels. Deze voedingsstoffen helpen stuk voor stuk om je geheugen te verbeteren en tegelijkertijd de cellen in je hersenen te beschermen.

De vitamine B en C die bananen bevatten stimuleren de natuurlijke aanmaak van serotonine en dopamine. Dit zijn twee neurotransmitters die geassocieerd worden met een goed gevoel en een goede concentratie.

Ben je er klaar voor om deze voedingsmiddelen vanaf nu regelmatig op te nemen in je dieet? Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen dagelijks consumeert. Voorzie zo je hersenen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om sterk en gezond te blijven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez-Pinilla F. Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. 2008.
  • Mishra S, Palanivelu K. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer′s disease : An overview. Ann Indian Acad Neurol. 2008;
  • Samad N, Muneer A, Ullah N, Zaman A, Ayaz MM, Ahmad I. Banana fruit pulp and peel involved in antianxiety and antidepressant effects while invigorate memory performance in male mice: Possible role of potential antioxidants. Pak J Pharm Sci. 2017;
  • Jiraungkoorskul W. Review of neuro-nutrition used as anti-alzheimer plant, spinach Spinacia oleracea. Pharmacogn Rev. 2016;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.