De zeven slechtste dingen om in je salade te doen
Waarschijnlijk heb je al een idee van de dingen je beter niet in je salade kunt doen… toch denken wij dat sommige producten op deze lijst je nog eens zouden verbazen.
Vaak is het zo dat ingrediënten die misschien gezond genoeg lijken om aan onze salades toe te voegen, ons eigenlijk helemaal niet helpen om ons doel te bereiken, met name als je probeert af te vallen.
Als gewichtsverlies je doel is, zorg er dan vanaf nu voor dat je de onderstaande zeven ingrediënten nooit aan je salades toevoegt. Je kunt ze beter vervangen door andere, gezondere opties.
1. Bacon
Bacon is misschien wel de ergste nachtmerrie van een gezonde salade. Dit vette vlees kan je salade tot wel 400 calorieën rijker maken en per portie 30 gram vettiger. Natuurlijk hangt dit af van de hoeveelheid bacon die je gebruikt. Hoe het ook zij, door bacon aan je salade toe te voegen zal je salade meer calorieën en vet bevatten.
Gebakken spek?
Hoe zit het dan met dat gebakken spek wat je kant-en-klaar in de winkel kunt kopen? Veel van deze producten bestaan eigenlijk helemaal niet uit vlees, waardoor ze ook helemaal geen voedingsstoffen bevatten. Vaak is het zelfs zo dat deze producten een hoop zout, transvetten en (geloof het of niet) suiker bevatten.
Als je ervan houdt om iets knapperigs aan je salades toe te voegen, probeer dan eens een paar groenten toe te voegen. Radijsjes en paprika zijn in dit geval bijvoorbeeld goede opties.
2. Croutons en stukjes geroosterd brood
Dit zijn wellicht niet de voedingsmiddelen waar je het meeste voor wordt gewaarschuwd als je probeert af te vallen, maar toch is het belangrijk om te weten dat deze producten alleen maar lege calorieën en helemaal geen voedingsstoffen bevatten. Vergeet daarnaast niet dat croutons vaak gefrituurd zijn om de smaak te verbeteren, wat natuurlijk inhoudt dat je ook nog eens onnodige vetten aan je salade toevoegt.
De geschikte hoeveelheid brood om aan je salades toe te voegen is slechts twee eetlepels. Hiermee voeg je ongeveer 100 calorieën aan je salade toe.
Je kunt croutons vervangen door twee eetlepels zaden, bijvoorbeeld sesamzaad of zonnebloempitten. Deze geven je salade een knapperige bite en zorgen er tegelijkertijd voor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
3. Gebakken producten
Producten als kip, garnaaltjes of vis zijn misschien gezond om aan je salade toe te voegen, maar niet als je ze van tevoren bakt. Gebakken voedsel zit vol vet en calorieën en dan maakt het ook niet uit of je ze bakt in gezonde vetten.
Als je uit eten gaat, is het verstandig om het menu goed te lezen, zodat je dit soort voedingsmiddelen kunt vermijden.
In Aziatische salades zitten meestal gefrituurde wontons. Als je niet zeker weet of de salade die je wilt bestellen gefrituurde wontons bevat, vraag hier dan naar en als het wel zo is, vraag dan of ze de wontons eruit kunnen laten. Misschien kun je zelfs vragen of je de wontons kunt vervangen door iets van de gril.
4. Romige sladressings
Al zit je salade nog zo vol gezonde en voedzame ingrediënten, de verkeerde dressing kan dit allemaal verpesten. Als je me niet gelooft, kijk dan eens hoeveel calorieën dit soort dressings doorgaans bevatten. Meestal zit het ergens rond de 130 calorieën en 14 gram vet per portie.
Ook vetvrije dressings zijn in dit geval niet een veel betere keuze. Veel bedrijven voegen namelijk extra suiker toe ter vervanging van het vet dat ze eruit hebben gehaald. Vetvrije dressings bevatten meestal tussen de 60 en 80 calorieën per portie (ongeveer twee eetlepels).
Gebruik liever zelfgemaakte vinaigrette
Om je salades op een gezonde manier aan te maken, kun je er bijvoorbeeld een scheutje zelfgemaakte vinaigrette overheen gieten.
5. Vettige vleeswaren
Ook verwerkte vleeswaren zijn absoluut geen goede keuze voor in je gezonde salade. Salami is een van de populairste vleeswaren om aan salades toe te voegen. Wist je echter dat een dun plakje salami al zo’n 43 calorieën en 3 gram vet bevat?
Dit lijkt misschien niet zo veel, maar als je er rekening mee houdt dat er in een salade ongeveer vier à vijf plakjes zitten, dan tikt dit aardig aan.
Daarnaast bevatten verwerkte vleeswaren doorgaans ook nog eens een hoop zout, waardoor je natriuminname dus flink omhoog gaat.
Kip, mager rundvlees of kalkoen zijn dan ook veel gezondere opties om in je salade te doen.
Misschien ook interessant:
Het slechtste voedsel dat je kunt eten
6. Geglaceerd vlees
Kip en ham geglaceerd met honing verdienen helaas ook een plek op deze lijst. Hoewel ze een heerlijke smaak aan je salade geven, voegen ze ook onnodige vetten toe.
Het is in dit geval daarom beter om gedroogd fruit toe te voegen. Wij raden aan om een klein beetje noten, gedroogde cranberry’s of amandelen toe te voegen. Hierdoor kun je alsnog een heerlijke smaak en textuur aan je salade toevoegen, zonder een hoop onnodige calorieën en suiker binnen te krijgen.
7. Kaas
Maak je geen zorgen! Kaas is niet per se slecht als je kiest voor de minder vettige soorten. Populaire opties zoals Cheddar zijn helaas echter een bron van verzadigd vet.
Het is belangrijk om te weten hoeveel kaas je precies aan je salade toevoegt. En in de meeste gevallen is het beter om gewoon helemaal geen kaas toe te voegen.
Als je er wel voor kiest om wat kaas te eten, zorg er dan voor dat het echte kaas is.
Het is niet de bedoeling dat je stukje kaas allerlei smaaktoevoegingen bevat, die alleen maar calorieën toevoegen en helemaal geen voedingsstoffen.
De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 30 gram. Je kunt bijvoorbeeld een digitale weegschaal gebruiken om er zeker van te zijn dat je niet meer toevoegt dan nodig is.
Maak thuis je salade
Als het je doel is om een paar kilo af te vallen, dan is het verstandig om je salades zelf thuis te maken. Probeer je maaltijden zo veel mogelijk zelf te bereiden, zodat je precies weet wat erin zit. Hierdoor kun je ook beter bijhouden hoeveel calorieën je maaltijden bevatten.
Combineer deze gewoonte met voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Onthoud daarnaast dat het verstandig is om eerst even met je dokter te overleggen voordat je allerlei grote veranderingen maakt in je routine.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
- Kotemori A., Ishihara J., Zha L., Liu R., et al., Dietary acrylamide intake and risk of breast cancer: the japan public health center based prospective study. Cancer Sci, 2018. 109 (3): 843-853.
- Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.