Zeven gewoontes van mensen die er jonger uitzien dan ze zijn

Er jonger uitzien houdt meer in dan alleen je leeftijd geheim houden. Het houdt in dat je je eigen schoonheid leert te accepteren en omarmen, waarde leert te hechten aan elk moment en leert te genieten van elke fase van je leven.
Zeven gewoontes van mensen die er jonger uitzien dan ze zijn

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als maatschappij zijn we geobsedeerd met ons uiterlijk en willen wij er jonger uitzien. Er bestaan honderden anti-rimpelcrèmes en duizenden cosmetische chirurgen die daar op inspelen. Zij beloven vaak dat zij wel even een paar jaar van je gezicht en leven af kunnen toveren.

Hoewel veel mensen al hun vertrouwen en hoop op deze geweldige crèmes en behandelingen vestigen, komen deze middelen hun beloftes grotendeels niet na. Operaties lijken soms net op een spelletje roulette. Waarbij de kans groot is dat je op een later moment een veel hogere prijs moet betalen.

Kun je dan helemaal niets doen om er iets jonger uit te zien dan je in werkelijkheid bent? Jawel, er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Maar dit zijn waarschijnlijk andere dingen dan je in gedachten had.

1. Sierlijk oud worden

Ouder Stel

Er is vrijwel niets onaantrekkelijker dan iemand die wanhopig zijn best doet om er uit te blijven zien als een tiener (terwijl iedereen zijn echte leeftijd heel goed kan raden).

Het geheim om er jonger uit te zien, is juist om je ware leeftijd uit te stralen. 

Jezelf kleden als een tiener en een hoop make-up op doen zal alleen maar het tegenovergestelde effect hebben. Met als gevolg dat je er dus veel ouder uitziet dan je eigenlijk bent.

Accepteer het gegeven dat leeftijd alleen niet alles is. Probeer in plaats daarvan juist sierlijk oud te worden en altijd van jezelf te houden. Hierdoor zul je er automatisch jonger uitzien, zonder hier überhaupt je best voor te doen.

Beleef alle fases van je leven ten volle.  Wanneer je leert om oud worden positief te benaderen zul je er veel jonger uitzien. Veel jonger dan degenen die de tekenen van veroudering koste wat kost tegen willen gaan en willen verbergen.

2. Zorg voor wat pit in je dieet

Er jonger uitzien heeft niet alleen te maken met je uiterlijke verschijning.

Je geest jong en alert houden is misschien nog wel belangrijker.

Een groep onderzoekers in Singapore ontdekte dat mensen die regelmatig curry eten een betere cognitieve functie hebben dan mensen die vrijwel nooit curry eten.

Het cognitieve vermogen van je hersenen vormt een belangrijk aspect van je jeugdigheid. Niet alleen je lichaam weerspiegelt je leeftijd. Je manier van denken en redeneren weerspiegelt ook je jeugdigheid. 

Een interessant en uitgebalanceerd dieet voorziet je lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft om veel langer actief en behendig te blijven. Het gaat er niet alleen om dat je je lichaam voedt, maar ook dat je je geest voedt.

3. Accepteer het leven zoals het is

Mensen die er jonger uitzien dan ze werkelijk zijn, beschikken doorgaans over het geweldige vermogen om het leven te nemen zoals het komt.

Niemands leven is perfect. Leer om je voortdurend aan te blijven passen aan de omstandigheden die zich voordoen. Dan zul je de strijd tegen die vervelende rimpels op de juiste manier aangaan.

Dit doe je door te begrijpen dat mogelijke gebeurtenissen in het leven jou niet definiëren als persoon. Niets kan de persoon die jij van binnen bent veranderen.

Het leven is voortdurend in verandering, omdat nu eenmaal niets voor altijd is. Probeer je daarom niet te veel zorgen te maken over kleine,  onbenullige zaken. Soms kun je het beste gewoon leren om grote problemen met een beetje humor aan te pakken.

4. Zing!

Zingen

Je hoeft helemaal geen prachtige stem te hebben om te zingen. Maar het zingen van prachtige melodieën kan veel meer voordelen bieden dan je mond dichthouden.

Waarschijnlijk weet je niet waarom zingen ervoor kan zorgen dat je langzamer oud wordt. Daarom leggen we het even uit. Wetenschappers hebben hier meerdere theorieën over.

Maar de theorie die tot nu toe het meest geaccepteerd wordt, is dat zingen je ademhaling en sociale vaardigheden kan verbeteren. Er jonger uitzien dan je werkelijk bent is hiervan gewoon een leuke bijkomstigheid.

Waarom ga je dus niet eens een avondje naar de karaokebar met je vrienden?

5. Er jonger uitzien door een huisdier

Dieren geven ons vaak onvoorwaardelijke liefde en het is dan ook lastig om niet verliefd te worden op je huisdier. Door tijd door te brengen met een dier dat van jou houdt en graag met je wil spelen, zal het emotionele perspectief van waaruit je het leven bekijkt een stuk positiever worden.

Je hond uitlaten of een paar minuutjes met je kat spelen kunnen je lichamelijke gezondheid enorm verbeteren. Bovendien bevordert het je sociale activiteit.

Het zal je een gevoel van welzijn geven dat ervoor zorgt dat je vooruit wilt blijven gaan. Deze factoren spelen allemaal een belangrijke rol in de manier waarop anderen jou zien.

6. Slapen

Slapen

Mensen die er jonger uitzien dan ze zijn, weten dat slaap erg belangrijk is voor hun lichaam en hersenen.

Slaapdeskundigen zijn erachter gekomen dat het niet nodig is om meer of minder te slapen naarmate je ouder wordt. Gemiddeld genomen heeft een zeventigjarige na een arbeidzame dag evenveel slaap nodig als een dertigjarige.

Eigenlijk moet je altijd proberen om zo veel mogelijk te slapen, zonder te overdrijven natuurlijk. Probeer daarom zeven à acht uur per nacht te slapen. En als het even kan ’s middags vijftien tot twintig minuten even uit te rusten. Dit zou voldoende moeten zijn om je jeugd te behouden.

Hang een geloof aan

Meerdere studies tonen aan dat bidden, naar een tempel gaan en ergens in geloven een paar jaar aan je leven kunnen plakken. Verbittering, wrok en het onvermogen om anderen te vergeven kunnen ervoor zorgen dat je hart sneller veroudert. Bovendien vergroot je je kans op verschillende ziektes door vast te houden aan dit soort gevoelens.

Mensen die hun hart openen leiden doorgaans een langer leven. Maar belangrijker nog, zij kunnen doorgaans terugzien op een vervuld leven.

Ergens in geloven zorgt ervoor dat je spanning en zorgen los kan laten. Daardoor zien mensen die een geloof aanhangen er vaak jonger uit dan ze werkelijk zijn.

Het maakt niet uit wat voor geloof, overtuiging of filosofie je aanhangt. Het gaat erom dat je jezelf aanmoedigt om vriendelijke en liefdevolle gevoelens te ontwikkelen.

Zodat je een rustiger, voller en gelukkiger leven kunt leiden. Bovendien zal dit ervoor zorgen dat je er veel aantrekkelijker uitziet in de ogen van anderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ng, T. P., Chiam, P. C., Lee, T., Chua, H. C., Lim, L., & Kua, E. H. (2006). Curry consumption and cognitive function in the elderly. American Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/aje/kwj267
  • Salomoni, S., Van Den Hoorn, W., & Hodges, P. (2016). Breathing and singing: Objective characterization of breathing patterns in classical singers. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0155084
  • Ellen L. Idler, Julie McLaughlin, Stanislav Kasl. (2009). Religion and the Quality of Life in the Last Year of Life. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. doi: 10.1093/geronb/gbp028

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.