Zes stappen om een vaginale schimmelinfectie natuurlijk te behandelen

Om te voorkomen dat een vaginale schimmel zicht verspreidt, is het van essentieel belang om katoenen ondergoed te dragen. Dit komt doordat katoen het meest ademende materiaal is.
Zes stappen om een vaginale schimmelinfectie natuurlijk te behandelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is vrij gewoon voor vrouwen om last te krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Helaas kunnen de symptomen die dit probleem veroorzaakt echter vrij veel ongemak veroorzaken.

De inwendige en uitwendige infectie tast de pH-waarde van de vaginale flora aan. Dit veroorzaakt pijn en jeuk. Bovendien zorgt het ervoor dat de afscheiding een onaangename geur krijgt.

De voornaamste oorzaak van vaginale schimmelinfecties is candida albicans. Dit is een micro-organisme dat zich vermenigvuldigt in een vochtige en warme omgeving. Dit lichaamsdeel van een vrouw is precies zo’n plek.

Hoewel dit een klein en sporadisch probleem is, is het wel belangrijk om een vaginale schimmelinfectie bijtijds te behandelen. Dit is van belang om complicaties en het risico op ernstige ziektes te voorkomen.

Naast conventionele producten, bestaan er gelukkig ook een aantal natuurlijke middeltjes en gewoontes die je kunt toepassen om een vaginale schimmelinfectie op natuurlijke wijze tegen te gaan.

In dit artikel delen we daarom zes eenvoudige stappen die de behandeling van een vaginale schimmelinfecties kunnen ondersteunen.

Kom erachter wat ze zijn!

1. Pas je persoonlijke hygiëne gewoontes aan

Vrouw Die Haar Vagina Wast Omdat Ze Last Heeft Van Een Vaginale Schimmelinfectie

Om ervoor te zorgen dat je vagina gezond en schimmelvrij blijft, is het uiterst belangrijk om een goede persoonlijke hygiëne te onderhouden.

Een van de basisregels om hierin te slagen is om altijd een neutrale zeep te gebruiken. Deze moet geurvrij zijn. Daarnaast moet de zeep geen bestanddelen bevatten die de natuurlijke pH-waarde van de vagina kunnen veranderen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je ondergoed altijd schoon en droog is. Met name wanneer er sprake is van een dikke en enigszins stinkende afscheiding.

 • Als je last hebt van deze symptomen, is het verstandig om je vagina twee keer per dag te wassen en je ondergoed ook twee keer per dag te verwisselen.
 • Zorg ervoor dat je na het plassen je vagina van voor naar achter afveegt. Op die manier kun je voorkomen dat schimmel en bacteriën zich verspreiden.

2. Houd dit lichaamsdeel droog

De vagina wordt beschermd door een natuurlijk soort slijm dat gezonde bacteriën bevat die de groei van schimmels beperken.

Wanneer de pH-waarde van dit slijm te hoog wordt, zullen micro-organismen gemakkelijker toenemen in aantal en snel infecties creëren.

Aangezien dit deel van het lichaam altijd wel een beetje vochtig is, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de uitwendige delen te allen tijde droog zijn. Dit helpt de verspreiding van schimmels te voorkomen.

 • Zorg er dan ook voor dat je jezelf na het douchen of plassen goed afdroogt.
 • Zorg ervoor dat je ondergoed nooit vochtig is, door water of afscheiding.

3. Vermijd seksueel contact

Meisje Dat Geen Seks Wil Hebben Met Haar Vriend Omdat Ze Last Heeft Van Een Vaginale Schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie vormt geen risico voor de seksuele gezondheid van een koppel. Toch is het niet zo verstandig om seks te hebben wanneer je een schimmelinfectie aan het behandelen bent. Dit kan namelijk de behandeling belemmeren.

Seksueel contact kan ervoor zorgen dat een vagina schimmelinfectie langer aanhoudt. In sommige gevallen kan het pijn en ongemak veroorzaken.

4. Neem een bad in water en appelazijn

De natuurlijke zuren die appelazijn bevat kunnen helpen om de natuurlijke pH-waarde van de vagina te herstellen. Dit helpt om de schimmel makkelijker te bestrijden.

De actieve bestanddelen die appelazijn bevat, zoals azijnzuur, hebben schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Daardoor kan dit product helpen om de vagina te beschermen en schimmelinfecties tegen te gaan.

Tegelijkertijd is dit een geweldig middel om jeuk te kalmeren en ervoor te zorgen dat de vagina minder vocht afscheidt.

 • Voeg een half kopje appelazijn toe aan een bad gevuld met lauwwarm water en ga hier vijftien tot twintig minuten in zitten.

5. Draag katoenen ondergoed

Meisje Dat Katoenen Ondergoed Draagt Om Een Vaginale Schimmelinfectie Te Voorkomen

Het soort ondergoed dat je draagt heeft veel te maken met dit soort infecties. Dat komt omdat sommige stoffen te veel vochtigheid absorberen. Daardoor zorgen ze ervoor dat dit lichaamsdeel niet goed geventileerd wordt.

Kleding gemaakt van katoen is ideaal om dit soort ongemakken te voorkomen. Dit komt doordat katoen een zeer ademende stof is. Bovendien zorgt het ervoor dat de groei van schimmels en bacteriën niet vergemakkelijkt wordt.

 • Zorg er daarom voor dat je altijd katoenen ondergoed draagt.
 • Probeer je bikini niet te lang aan te houden wanneer hij nat is.
 • Draag loszittende kleding.

6. Gebruik geen talkpoeder of geurtjes om een vaginale schimmelinfectie te bestrijden

Er bestaan ontelbaar veel parfums, poedertjes, deodoranten en andere producten om de geur van de vagina te veranderen.

Deze producten hebben echter de neiging om de microbiële flora van dit gebied aan te tasten en zo juist schimmelinfecties te veroorzaken.

De chemische bestanddelen die deze producten bevatten vernietigen de gezonde bacteriën die bedoeld zijn om schimmels te bestrijden.

 • Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer je er een goede persoonlijke hygiëne op na houdt, er geen enkele reden zou moeten zijn waarom de vagina een onaangename geur zou hebben.
 • Het is inderdaad zo dat de vagina van nature een eigenaardige geur heeft, maar dit betekent helemaal niet dat er sprake is van een probleem.

Heb je op dit moment last van een vaginale schimmelinfectie? Volg dan deze aanbevelingen op en probeer de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
 • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2019) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, Natural Product Research, 33:6, 906-910, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413567
 • Ozen B, Baser M. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Altern Ther Health Med. 2017;23(7):AT5751.
 • Candidosis vaginal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
 • Keeping your vagina clean and healthy. National Health Service. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.