Negen gevaren van het dragen van strakke kleding

Wist je dat het dragen van een strakke spijkerbroek slecht is voor je gezondheid? Hoewel het leuk staat en in de mode is, is de waarheid dat strakke kleding de oorzaak kan zijn van veel gezondheidsproblemen. Lees hier verder om meer te weten te komen.
Negen gevaren van het dragen van strakke kleding

Laatste update: 16 oktober, 2018

Het is misschien modieus, je ziet er leuk uit als je ze draagt, of misschien ben je wel wat aangekomen waardoor je kleding iets strakker zit… Het probleem is dat het dragen van strakke kleding slecht voor je gezondheid is. Het is dan ook belangrijk om deze slechte gewoonte te vermijden.

Waarom? Dat zullen we je in dit artikel uitleggen.

Als kleren je figuur bepalen

  • een spijkerbroek die je figuur goed laat uitkomen en je het gevoel geeft dat je er sexy uitziet
  • dat shirt dat je vrouwelijke vormen benadrukt
  • een strakke minirok die je heel graag draagt…

Klinkt goed tot zover, naast het feit dat dit soort strakke kleding slecht voor je gezondheid kan zijn.

Dit is vooral waar als je zware stof draagt (zoals denim), want het kan je bloedcirculatie belemmeren en kan leiden tot spataderen.

De oplossing is niet om dan maar elastische kleding te dragen, want die drukt ook het lichaam samen en kan eveneens je bloedcirculatie afknellen.

Zie hieronder alle mogelijke problemen die gerelateerd zijn aan strakke kleding.

1. Strakke kleding verhindert het terugstromen van het bloed

Strakke jeans

In je onderste ledematen is een goede bloeddoorstroming een lichaamsfunctie die van vitaal belang is. Het zorgt er bovendien niet alleen voor dat je bloed terugkeert naar het hart, maar gaat ook bijvoorbeeld het opzwellen van je enkels tegen.

Als je bloed niet goed terug kan stromen, is dit natuurlijk gevaarlijk voor de gezondheid. Bovendien kun je je hierdoor ook uitgeput en vermoeid gaan voelen. Dat komt doordat wanneer je kleding te strak zit rond de benen of taille, je hart harder moet werken om het bloed terug te laten keren.

2. Het veroorzaakt spataderen

Dit komt vaak voor bij vrouwen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat aderen zich verwijden tot meer dan hun natuurlijke wijdte. Als je kleding te strak zit, is je bloedcirculatie slechter, wat deze aandoening zou kunnen verergeren.

Volgens een onderzoek lijdt 31% van de vrouwelijke bevolking aan spataderen. Deze aandoening kan verergeren door het gebruik van:

  • orale voorbehoedsmiddelen
  • het dragen van strakke kleding
  • lang achter elkaar staan

3. Het bevordert de ontwikkeling van cellulitis

Dit is een ander probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen.

Strakke kleding veroorzaakt dan wel geen cellulitis, maar het versnelt wel de ontwikkeling ervan. Dit komt omdat deze kleding de bloedcirculatie vermindert en leidt tot de ontwikkeling van vetknobbeltjes in de dijen.

Strakke Spijkerbroek

4. Het verhindert je ademhaling

De druk in de longen en luchtpijp die veroorzaakt wordt door strakke kleding kan verhinderen dat je goed adem kunt halen. Wanneer de uitwisseling van gas in het borstgebied niet efficiënt wordt uitgevoerd, kan het zich opbouwen en de oxidatie van de cellen versnellen. Dit kan leiden tot vroegtijdige veroudering.

Alsof dat niet genoeg was, zorgt een oppervlakkige ademhaling ervoor dat er niet genoeg zuurstof in de hersenen terechtkomt. Dit kan stress en concentratieverlies veroorzaken.

Dus strakke kleding bevordert zeker geen ontspanning, maar juist het tegenovergestelde.

5. Het veroorzaakt rugpijn

Strakke broek

Je zou kunnen denken dat die dingen niet verwant kunnen zijn, maar een kleine test is genoeg om te bevestigen dat strakke kleding één van de oorzaken van rug- of bekkenpijn kan zijn.

Het dragen van kleding die je bewegingen beperkt, dwingt je bepaalde spieren aan te spannen en zorgt ervoor dat met name je rugspieren harder moeten werken dan normaal.

Je heupen worden samengeperst en hebben moeite om het gewicht van je lichaam te dragen, dat ze normaal gesproken zouden moeten ondersteunen. Als je armen en benen geen bewegingsvrijheid hebben, zul je je dag eindigen met pijn en tintelingen.

6. Het vertraagt je spijsvertering

Als je broek of je riem te strak is, laat het niet toe dat je buikgebied toeneemt terwijl je eet en na de maaltijd.

De maag zet iets uit tijdens de spijsverteringsprocessen door de sappen die nodig zijn.

Vanwege deze reden veroorzaakt strakke kleding meestal indigestie en brandend maagzuur. Het kan ook leiden tot problemen zoals:

  • constipatie
  • darmpijn
  • buikpijn

7. Het zorgt ervoor dat vaginale schimmel kan opbloeien

Het dragen van kleding zo strak tegen het lichaam aan verhoogt de temperatuur en vochtigheid. In het genitale gebied bevordert dit de vermeerdering van schimmels en bacteriën. Dit kan leiden tot nare geuren of problemen zoals gistinfecties.

Bij mannen kan strak ondergoed en/of een strakke broek de kwaliteit en de hoeveelheid sperma beïnvloeden. Dit kan uiteraard zeer pijnlijk zijn.

8. Het veroorzaakt huidproblemen

Te strakke kleding

Je huid zal er ook onder lijden als deze niet kan ademen.

Er kunnen bijvoorbeeld veel dingen gebeuren als de broek of rok die je draagt niet alleen erg strak is, maar ook gemaakt is van een materiaal dat niet goed ademt. Het kan roodheid, jeuk en zelfs ingegroeide haren op de benen veroorzaken (omdat het haar niet zo gemakkelijk kan groeien).

9. Het veroorzaakt overmatig zweten

En als laatste gevolg kunnen er nare geuren ontstaan onder de oksels, onder de voeten of bij de genitaliën. Ook die worden veroorzaakt door strakke kleding.

Kledingstukken gemaakt van stoffen zoals nylon of lycra zijn nog erger en worden een broedplaats voor allerlei soorten bacteriën.

Leg die strakke spijkerbroek weg en kies voor wat comfortabelers. Je lichaam zal je dankbaar zijn!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.