Zes signalen van een ontstoken lever
Een ontstoken lever is ook bekend als hepatomegalie of leverontsteking. Het is een aandoening die optreedt wanneer je lever vergroot. Bovendien gaat het gepaard met een grote verscheidenheid aan symptomen.
Tegenwoordig komt deze ziekte redelijk veel voor. We raden je aan dit artikel te lezen. Het zal je helpen om deze aandoening tijdig vast te stellen.
Wat zijn de functies van de lever?
De lever is verantwoordelijk voor de functies die het lichaam ontgiften. Dat zijn onder andere de volgende functies:
- Ontgifting,
- Verschillende infecties bestrijden,
- Vitaminen en energie opslaan,
- Gal afscheiden: dit bestanddeel is noodzakelijk voor de werking van de spijsvertering,
- Het bloed reinigen.
Wat betekent een ontstoken lever?
Hepatomegalie of een ontstoken lever houdt niet alleen een vergroting of verbreding van de lever in.
Maar het betekent ook dat de lever zijn normale grenzen overschreden heeft. Dit kan tot vele complicaties leiden.
Tegelijkertijd werken de omliggende organen niet meer zoals het moet. Wanneer de lever ziek wordt, begint het volledige lichaam slecht te werken.
Het is geen gemakkelijke opdracht om vast te stellen of de lever al of niet ontstoken is. Maar we kunnen het in het beginstadium wel merken als we op de volgende verschillende signalen letten. Op die manier kunnen we het probleem aanpakken voordat het erger wordt.
1. Pijn
In het begin kan de pijn erg subtiel zijn. Maar na verloop van tijd kan het steeds ernstiger worden.
Kenmerkend voor deze pijn is de plaats: we zullen het altijd aan de rechterkant en in het bovenste deel van onze buik voelen.
Tegelijkertijd kan de buik ontstoken of gezwollen zijn en na verloop van tijd steeds groter lijken.
2. Koorts
Koorts is een teken dat er in de gezondheid van het lichaam iets veranderd is als gevolg van infecties, virussen of bacteriën.
Heb je koorts, dan betekent dit dat iets in je lichaam niet juist is. Als je de lever ontstoken is, dan is het normaal dat je regelmatig koorts hebt.
We raden je ook dit artikel aan: Huismiddelen voor als je koorts hebt
3. Geelzucht
Geelzucht is verbonden met de gezondheid van de lever. Als je lever ziek is, dan ga je merken dat je huid en ogen geel worden.
4. Misselijkheid
Onthoud dat de lever verantwoordelijk is voor het verwijderen van de gifstoffen en bestanddelen die het lichaam niet kan verwerken.
Als de lever faalt, dan zullen bepaalde voedingsmiddelen moeilijk te verteren zijn. Dit geldt vooral voor voeding die te veel vet, zout en meel bevatten, en zelfs het voedsel dat te zwaar gekruid is. Het resultaat is dat je last kan krijgen van misselijkheid en een algehele malaise.
5. Stoelgang
We kunnen altijd de toestand van de gezondheid van het lichaam vaststellen door de stoelgang en de urine te onderzoeken. Het is misschien geen aangename taak. Maar het is een goed idee om even te stoppen en het enkele seconden te bekijken.
Wanneer dit orgaan faalt bij de uitvoering van zijn taak, dan zal de stoelgang lichter van kleur worden. Het kan zelfs wit zijn.
Tegelijkertijd kan de urine juist er donker worden en een zure consistentie hebben.
6. Een vieze smaak in de mond
Je kan last hebben van een vieze smaak in je mond. Dat komt omdat de gifstoffen en bestanddelen die verwijderd moesten worden zich beginnen op te stapelen in je lichaam. Het resultaat is dat ze vieze geuren veroorzaken die zich naar je mond verplaatsen, vandaar de vieze smaak in je mond.
Wat zijn de oorzaken van een ontstoken lever?
De lever is een orgaan dat met alle processen in het lichaam verbonden is. Er zijn dus veel mogelijke oorzaken van ontsteking. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Overmatig alcoholgebruik
- Infectie als gevolg van hepatitis
- Bacteriële infecties
- Vergiftiging door medicatie
- Vette lever
- Overgewicht
Hoe kan je een ontstoken lever behandelen?
Een ontstoken lever is geen aandoening die onmogelijk te behandelen is. Volg een aangepast dieet, beweeg regelmatig en vermijd alcoholische dranken. Dit zal meestal helpen om de lever terug tot zijn normale staat te brengen.
Ook dit is een boeiend artikel: Zuiverende infusie van honing, azijn en thee
Enkele natuurlijke remedies die de lever kalmeren
1. Paardenbloem
Paardenbloemen bezitten zuiverende eigenschappen. Ze helpen het teveel aan gifstoffen uit het lichaam te verwijderen:
- Doe vijftig gram paardenbloemen in een pan samen met één kop (120 ml) water.
- Laat het vervolgens minstens vijftien minuten koken.
- Verlaag dan het vuur en laat het trekken.
- Daarna verwijder je de paardenbloemen uit het water. De resterende vloeistof kan je nu opdrinken.
Je kan deze thee drie tot vier keer per dag drinken.
2. Tamarinde
Tamarinde is een geweldig middel om het lichaam te reinigen:
- Neem vijfhonderd gram geschilde tamarinde. Doe het in een pot samen met een halve liter water.
- Laat het dan minstens twintig minuten koken.
- Haal daarna de tamarinde uit het water. Laat het dan afkoelen.
Je kan deze thee de hele dag door drinken. Het garandeert een volledig gezonde lever.
3. Citroensap
Citroen zit vol vochtafdrijvende vermogens en eigenschappen die de vertering ondersteunen. Ze helpen bij de reiniging van het lichaam en ze kalmeren de lever:
- Pers vier grote citroenen.
- Meng het citroensap in een fles met een halve liter water.
- Drink het op een nuchtere maag.
Volg al deze aanbevelingen. Dan zal je erin slagen de gezondheid van je lichaam te herstellen.
Maar als je geen verbetering merkt, moet je een afspraak maken bij je arts. Die zal de nodige onderzoeken uitvoeren om de aandoening en te behandeling te bepalen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilera-Méndez, A. (2018). Esteatosis hepática no alcohólica: una enfermedad silente. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 56(6), 544-549. https://www.redalyc.org/journal/4577/457758893007/html/
- Asociación Catalana de Pacientes Hepáticos. (3 de marzo de 2019). ¿Cuáles pueden ser los síntomas de la enfermedad del hígado? https://asscat-hepatitis.org/cuales-pueden-ser-los-sintomas-de-la-enfermedad-del-higado/
- Azer, S. A., & Sankararaman, S. (2023). Steatorrhea. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541055/
- Caballería, L., & Parés, A. (2003). Un enfermo ictérico. Medicina Integral, 41(2), 70–78. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-integral-63-articulo-un-enfermo-icterico-13045398
- Castaing, D., & Veilhan, L.-A. (2006). Anatomía del hígado y de las vías biliares. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Aparato Digestivo, 22(4), 1–12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1282912906478466
- Chiejina, M., Kudaravalli, P., & Samant, H. (2023). Ascites. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470482/
- Diplomado en Ultrasonografía Médica. (14 de diciembre 2015). Pérdida de peso durante la cirrosis en relación con la etiología de la enfermedad hepática. Médica Capacitación. https://diplomadomedico.com/perdida-de-peso-durante-la-cirrosis-en-relacion-con-la-etiologia-de-la-enfermedad-hepatica/
- Galán, I.,
- Guerra-Ruiz, A. R., Crespo, J., López Martínez, R. M., Iruzubieta, P., Casals Mercadal, G., Lalana Garcés, M., Lavin Gomez, B. A., & Morales Ruiz, M. (2021). Bilirrubina: Medición y utilidad clínica en la enfermedad hepática. Advances in Laboratory Medicine, 2(3), 362–372. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10197379/
- Joseph, A., & Samant, H. (2023). Jaundice. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544252/
- Kalakonda, A., Jenkins, B. A., & John, S. (2022). Physiology, Bilirubin. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470290/
- Mehta, P., & Reddivari, A. K. R. (2022). Hepatitis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554549/
- Sherman, R. (1990). Abdominal pain. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. Stat Pearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK412/#_ncbi_dlg_citbx_NBK412
- Sibulesky, L. (2013). Anatomía normal del hígado. Clinical Liver Disease, 2(4), 61-63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6519334/
- Velásquez Gimón, M. E., & González Blanco, O. (2006). Diagnóstico y tratamiento de la halitosis. Acta odontologica venezolana, 44(3), 383–398. https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-63652006000300017
- Vildózola Gonzales, H. (2020). Etiología y mecanismos de desnutrición en el paciente cirrótico. Anales de la Facultad de Medicina, 81(2), 234–241. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832020000200234