Zes geheimen om gezond zijdezacht haar te krijgen

Het haar is een van onze belangrijkste fysieke kenmerken. Het is daarom belangrijk om het een goede behandeling te geven om het gezond en zijdezacht te houden. Hoe kun je dat het beste doen? Lees verder zodat we het je kunnen vertellen.
Zes geheimen om gezond zijdezacht haar te krijgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is geen magische formule die beschadigd haar in een nacht kan herstellen. Er zijn echter veel trucs om gezond zijdezacht haar te krijgen. Het beste is dat je geen dure behandelingen nodig hebt.

Naast het aanbrengen van uitwendige producten, zoals shampoo en conditioner, is het haar ook van andere vormen van verzorging afhankelijk om zijn vitaliteit te behouden.

Je moet bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen via je dieet binnen krijgen om een gezonde groei te bevorderen. Wat kan je nog meer doen? Lees verder om erachter te komen, we gaan je er alles in meer detail over vertellen.

Geheimen voor gezond zijdezacht haar

Er zijn veel factoren die je haar kunnen beschadigen. Directe blootstelling aan de zon, het gebruik van chemicaliën en hete apparaten voor je haar zijn er enkele van. En hoewel er momenteel veel producten en behandelingen op de markt zijn om de schade tegen te gaan, zijn deze niet altijd voldoende.

Het is daarom essentieel dat je een gezonde levensstijl leidt en tegelijkertijd een toereikende toevoer van voedingsstoffen in je dieet garandeert. Daarnaast moet je andere vormen van zorg toepassen om een gezond ogende haren te behouden. Wat? Weet je nog steeds niet wat je moet doen om gezond zijdezacht haar te krijgen? Lees dan vooral verder!

1. Kies voor producten die bij je passen

Een vrouw kamt haar haren

Kies haarproducten op basis van je haar- en hoofdhuidtypes, dit is de beste manier om de juiste zorg te garanderen. Door de verkeerde shampoo en haarbehandelingen te kiezen (Engelse link), kunnen de haren verslechteren. Daarom moet je voor degene kiezen die voor jouw type haar geschikt zijn of het nu vet, gemengd of droog is.

Vermijd ook producten die  agressieve componenten zoals natriumlaurylsulfaat bevatten. Dit is omdat ze behoorlijk agressief voor je haar en hoofdhuid zijn. Houd er rekening mee dat de prijs niet altijd synoniem is met goede kwaliteit.

2. Douchen met koud water

Hoewel deze tip misschien niet relevant lijkt, zijn koude douches geweldig om gezonde zijdezachte haren te behouden. Je weet het misschien niet, maar heet water opent de haarschubben en kan tot overmatige droogheid en vervolgens haaruitval leiden. Koud water heeft echter het tegenovergestelde effect. Het beschermt de hoofdhuid en verbetert de hydratatie.

3. Verhoog je eiwitinname

Voedingsmiddelen met eiwitten

Eiwitten spelen een essentiële rol bij de haargroei. Je hoeft niet alleen maar eiwitten te eten, maar verhoog de consumptie ervan een beetje om een gezonde haargroei te bevorderen. Zo voorkom je dat je zorgen hebt over problemen zoals overmatig verlies.

Veel mensen zien dit over het hoofd, maar haar bestaat bijna volledig uit deze eiwitten. Het is dus belangrijk om voldoende van deze voedingsstof te consumeren. Je kunt het uit de volgende soorten voedsel verkrijgen:

 • vlees
 • gevogelte
 • vis
 • zuivelproducten
 • eieren
 • noten

4. Eet meer voedselbronnen die omega 3-vetzuren bevatten

Een goede opname van omega 3-vetzuren via je dieet is de sleutel tot het stimuleren van je haarzakjes en talgklieren. Als je je haar er gezond en zijdezacht uit wilt laten zien, dan moet je de consumptie van de soorten voedsel die deze vetten bevatten verhogen. Dit zijn onder andere:

 • vette vis, zoals zalm, sardientjes en haring.
 • noten en zaden.
 • extra vierge olijfolie.
 • avocado’s.

5. Overmatig wassen is niet bevorderlijk voor gezond zijdezacht haar

Elke dag je haar wassen is niet bepaald een gezonde gewoonte. Ook al heb je misschien het gevoel dat het echt schoon is, het kan op de lange termijn tot een verandering in de natuurlijke productie van oliën leiden. Vaak wassen kan de neiging om de opbouw van shampooresten bevorderen en andere productresten op de haarlokken achter te laten.

Wat moet je dus doen om gezond zijdezacht haar te hebben? Was het om de dag. Als je haar te vet is, kies dan voor droogshampoo en/of samentrekkende haartonicums.

6. Beperk het gebruik van stijltangen en föhns

Gezond zijdezacht haar

Fysische en chemische behandelingen veranderen de structuur van het haar, dus je moet beschermende en herstellende producten gebruiken. Het overmatig gebruik van de krultang, föhn en andere thermische apparaten voor het stylen van haar kan misschien wel de belangrijkste oorzaak van haarbeschadiging zijn.

Hoewel deze tools helpen om verschillende kapsels te bereiken, zullen ze zeker je haar en de haarzakjes beschadigen. Reserveer ze daarom voor speciale gelegenheden en gebruik altijd een thermobeschermende behandeling. Probeer ook elke keer dat je het gebruikt een hydraterend of herstellend product op je haar aan te brengen.

Laatste tips voor gezond en zijdezacht haar

Tenslotte, als aanvulling op alles wat we hierboven hebben gezegd, laten we je achter met deze basistips waarmee je bij de dagelijkse verzorging van je haar rekening moet houden.

 • Droog je haar door de lokken voorzichtig droog te deppen om het meeste water op te nemen.
 • Borstel het niet overdreven veel en lang.
 • Gebruik behandelingen die het haar tegen de zon kunnen beschermen (hoeden zijn een goede optie).
 • Masseer je hoofdhuid met je vingertoppen en breng etherische oliën aan.
 • Breng minimaal 2 keer per week een thuisbehandeling aan.

Is je haar dof en futloos? Begin met het toepassen van alle tips die je hier vandaag hebt geleerd en je zult het verschil snel merken. Raadpleeg je arts als je overmatig haarverlies hebt of als je een ander probleem met je hoofdhuid opmerkt. Bepaalde haarproblemen kunnen op andere onderliggende problemen wijzen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.