Zes dingen die je moet vermijden als je diastase vermoedt

Diastase, of de scheiding van de rectus abdominis, komt vaak voor na de zwangerschap, maar je kunt het corrigeren met fysiotherapie. Leer meer in dit artikel.
Zes dingen die je moet vermijden als je diastase vermoedt

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De buik opent ruimte voor een kind om te groeien tijdens de zwangerschap. Zo zwellen de spieren op en gaan ze uit elkaar staan. Dat gezegd hebbende, moet je een paar dingen in gedachten houden als je vermoedt dat je diastase hebt.

“Diastasis” komt, zoals veel woorden op medisch gebied, van het Oudgriekse dias (door), statos (staan, stilstaan), en sys (‘actie’). Het vertaalt losjes naar “scheiding van delen van het lichaam die samengevoegd waren.” Dit slaat op de rectus- of buikspieren, in dit geval.

Interessant is dat diastase niet exclusief is voor postpartum. In feite hebben overgewicht, ascites of vochtophoping in de buik, en overmatige activiteit in dit gebied de neiging het te veroorzaken. Leer hieronder hoe je het kunt herkennen.

Diastase herkennen

Een vrouw die aan haar huid trekt
Diastase is een veelvoorkomende aandoening waarbij er een scheiding van de buikspieren is.

Je bent bevallen en ook al gaat de tijd voorbij je hebt nog steeds een uitpuilende buik. Er is pijn en instabiliteit in de onderrug en zwakte in de bekkenbodem. Er is ook urine-incontinentie, slechte spijsvertering, gasophoping, en zelfs hernia van de buikvaten. Dit alles zet je op het spoor van diastase.

Het beste is echter geen zelfdiagnose te stellen en een specialist te raadplegen als je vermoedt dat je diastase hebt, want er kunnen schadelijke gevolgen zijn.

Probeer niettemin het volgende als je ervan overtuigd bent dat je symptomen erop wijzen dat je deze aandoening hebt:

  • Ga op je rug liggen met je benen gebogen en de zolen van je voeten plat op de vloer.
  • Leg een hand onder je hoofd en de andere op de navelstreek.
  • Begin zachtjes een buikspieroefening door je hoofd en schouders op te tillen; kijk vervolgens naar je navel.

Er wordt een scheiding tussen de rectus abdominis zichtbaar. Je kunt de afstand met je vingers meten. De scheiding zal maximaal een centimeter zijn als er diastase is. Bedenk dat alles wat groter is, 1-2 centimeter, een operatie nodig kan hebben.

Ongetwijfeld is het beste wat je kunt doen na een vaginale bevalling, twee weken daarna je arts te raadplegen. Die zal je bekkenbodem, buikspieren en bekken beoordelen. Bezoek na een maand je arts als je een keizersnede onderging, vooral als er ongemak is.

De dokter zal de plek voelen en, na het volgen van het protocol, vaststellen of er een scheiding van de buikspieren is en wat voor soort diastase het is:

  • Functioneel, als de transversus abdominis de ingewanden bevat
  • Anatomisch, als hij uitpuilt

Zes dingen om te vermijden als je diastase hebt

Overweeg deze aanbevelingen die je zeker zullen helpen verdere complicaties te vermijden als je vermoedt dat je diastase hebt. Volg natuurlijk altijd het advies van je arts op.

1. Doe geen klassieke sit-ups

Crunches zullen afgescheiden rectus abdominals niet corrigeren. Integendeel, ze zullen de aandoening verergeren. Doe je met hypopressieve oefeningen? Zoek uit wat ze zijn zo niet, en doe ze met houdingsoefeningen die de intra-abdominale druk doen dalen.

2. Rennen of springen, laat het voor later

Kijk je in de spiegel en ben je niet blij met je postpartum figuur? Beheers je bezorgdheid. Impact oefeningen zoals rennen of springen worden sterk afgeraden als je diastase hebt. Dit komt omdat deze oefeningen de buikspier versterken en meer druk uitoefenen op de linea alba en hem verder uitzetten.

3. Vraag hulp, vermijd tillen als je diastase hebt

Het moeilijkste na de bevalling is gewicht te moeten tillen — buiten de baby om. Het is al een hele inspanning om alleen te zijn en de baby uit de wieg of het bed te tillen om hem bij te staan.

Blijf bij je baby en waarschuw zo mogelijk de familieleden om je heen voor deze noodzaak. Houd in gedachten dat dit een kwestie van gezondheid is. Til dus geen gewichten of iets zwaars op om bekkenbodemblessures te voorkomen.

4. Wees voorzichtig bij het gebruik van postpartum gordels

De neiging om verlichting te zoeken is natuurlijk, zeker als je de ervaring van moeders en grootmoeders erbij telt. Dit is het geval met postpartum gordels. Ze nemen de uitrekking van de buikspieren niet echt weg, maar kunnen de pijn verlichten, stabiliteit geven en de houding verbeteren.

Bedenk echter dat pijnverlichting diastase camoufleert. Het gebruik ervan is dus alleen aangewezen na het verkrijgen van een medische evaluatie en diagnose. Zo weet je wat het meest geschikt is voor je specifieke kwaal.

5. Neem voorzorgsmaatregelen bij hoesten of niezen als je diastase vermoedt

Houd je buikspieren met je handen vast, zodat je bij hoesten of niezen de ingewanden tegen de door de vermoede diastase aangetaste linea alba kunt bedwingen. Draai ook op je zij voordat je uit bed stapt. Buig ook je knieën en niet je romp als je voorover buigt.

6. Voorkom constipatie

Doe alles wat je kunt om constipatie te voorkomen. Dit is de eerste dagen van de postpartum-periode normaal, maar laat het niet de regel worden. Dit komt doordat uitgezette buikspieren niet werken zoals ze zouden moeten. Het is echter begrijpelijk dat je ongemak en zelfs angst voelt.

Blijf verder goed gehydrateerd, eet voedsel dat rijk is aan vezels, rust uit maar verwaarloos beweging niet, en houd je niet in als je de aandrang voelt om te poepen om het gemakkelijker te maken.

Ontspan je dus. Vul aan met hypopressieve en kegeloefeningen om constipatie en aambeien te helpen voorkomen.

Volg de aanbevelingen van je therapeut

Een operatie laten doen om de scheiding van de grote linea alba te verkleinen tot iets meer dan een centimeter of meer is een goede optie als fysiotherapie faalt.

Daarom kun je je inschrijven voor een fysiotherapie plan dat geschikt is voor het specifieke geval als je de diagnose diastase kreeg.

Een trainende vrouw

Aanbevolen oefeningen

Er is geen universele beste oefening voor diastase, dus zoek de beste voor jou uit. Raadpleeg een specialist die je geval kan beoordelen en volg zijn aanbevelingen op. Je zult waarschijnlijk een operatie kunnen overslaan als je je lichaam helpt op natuurlijke wijze zijn normale functies te hervinden.

Fysiotherapie geeft inderdaad uitstekende resultaten. In feite wijzen recente studies op routines op de plaatselijke stabiliserende spieren om de lumbopelvische stabiliteit te vergroten:

Hypopressieve buikspieroefeningen

Dit zijn houdingsoefeningen, repeterende en ritmische oefeningen op basis van ademhaling en diafragma controle, die de baarmoeder, blaas en darmen omhoog brengen. Ze worden niet aanbevolen tijdens de drie maanden postpartum. Bovendien zijn ze bedoeld om veranderingen in de omtrek van het lichaam aan te brengen.

Ook verlagen ze de intra-abdominale en intrathoracale druk en bewerkstelligen ze automatische activeringen van de spieren van het perineum en de buikgordel. Bovendien verminderen en verstevigen ze de taille- en bekkenbodemspieren, en verminderen ze rugklachten door een betere houding.

Oefeningen voor vrijwillige activering van de musculus transversus abdominis

De musculus transversus abdominis wordt gezocht om tot uiting te komen als je met de herhaling van deze oefeningen gewichten moet heffen, hoesten, lachen, rennen of springen. In dit opzicht genereert hij de biomechanische condities die de juiste uitvoering van de bewegingen bevorderen. Dit komt omdat het de intra-abdominale druk controleert.

Oefeningen voor activering van de schuine buikspieren en de rectus abdominis

Als je eenmaal de transversus abdominis geactiveerd hebt, moet je daarna de schuine buikspieren activeren. Dit zijn de anterolaterale spieren die romprotaties uitvoeren en de ingewanden ondersteunen. De eerste is belangrijk omdat de transversus de stabiliteit van de lendenwervelkolom garandeert door compressie van de lumbale structuren en pijn te voorkomen.

Ga in het algemeen vóór de routines naar het toilet, want je kunt veranderingen in de blaasvulling waarnemen terwijl het autonome zenuwstelsel werkt. Apneu veroorzaakt sluiting van de glottis en daardoor droogheid in de keel: let op de hydratatie. Het is belangrijk de oefeningen op een lege maag of na een volledige spijsvertering te doen.

Je krijgt hiermee een goede stabilisatie van de axiale as van het skelet die zorgt voor een optimaal evenwicht en beweging van de bovenste en onderste ledematen in je dagelijks leven.

We raden je dit artikel te lezen:
5 yogahoudingen om je buikspieren te trainen

Wanneer een arts raadplegen over diastase?

Raadpleeg ze als je na de achtste week na de bevalling last hebt van lage rugpijn, winderigheid en nog steeds een uitpuilende buik hebt. Je kunt je laten controleren door een fysiotherapeut die de beste oefeningen kent om de rectus abdominis weer op zijn plaats te brengen als je de mate van diastase weet.

Vermoed je dat je diastase hebt?

Raak niet in paniek, want het komt vrij vaak voor. Minstens een op de twee vrouwen krijgt ermee te maken en het gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Neem echter voorzorgsmaatregelen voor en na de bevalling.

Het is typisch dat de spieren tijdens en na de zwangerschap uitzetten, dus wees voorzichtig met het doen van bewegingen en werkzaamheden die het kunnen verergeren. Versterk je buikspieren als je van plan bent zwanger te worden. Zo zal de scheiding van de rectus abdominalen geen probleem voor je zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.