WHO: coronavirus niet via de lucht overdraagbaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs gepubliceerd en benadrukt dat het coronavirus niet via de lucht kan worden overgedragen en dat we maskers op de juiste manier moeten gebruiken. We zullen dit verder in dit artikel uitleggen.
WHO: coronavirus niet via de lucht overdraagbaar

Laatste update: 21 mei, 2020

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als onafhankelijke wetenschappers publiceren regelmatig bevindingen die met het coronavirus verband houden. Een recente verklaring van de WHO stelt dat het coronavirus niet via de lucht overdraagbaar is. Hier moet rekening mee worden gehouden, vooral als je over het beheer van middelen nadenkt.

We kunnen deze informatie samen met wat we al over het virus weten gebruiken en daarnaar handelen. Landen kunnen deze ontdekkingen gebruiken om de reeds bestaande preventieve maatregelen te verbeteren.

We hebben al gezien dat sociale distantiëring en quarantaine het infectiepercentage verminderen, evenals het dragen van gezichtsmaskers en het wassen van handen.

De WHO wil ons herinneren aan het feit dat het virus niet overdraagbaar is via de lucht. Deze informatie bestaat al en ze hebben er al rapporten over gepubliceerd.

Het feit dat het coronavirus niet via de lucht overdraagbaar is, betekent dat we de daadwerkelijke overdracht ervan moeten voorkomen. We hebben daarom specifieke handleidingen voor het desinfecteren van oppervlakken en het dragen van maskers.

Wat de WHO zegt over het overdragen via de lucht

De WHO publiceerde op 29 maart een kort rapport (Engelse link) met een update van een eerder rapport van 27 maart. Het is slechts twee pagina’s lang en bespreekt bewijsmateriaal over de overdracht van het coronavirus.

Het rapport stelt dat het coronavirus niet via de lucht overdraagbaar is. Het kan alleen via ademhalingsdruppels worden overgedragen. Geïnfecteerde mensen laten deze druppeltjes los die vervolgens een bepaalde afstand kunnen overbruggen.

De WHO maakt duidelijk dat er een verschil is tussen luchttransmissie en druppeltransmissie. Virussen die bestand zijn tegen de omgeving, kunnen vanuit de lucht zelf infecteren.

Dit is niet het geval bij SARS-CoV-2. Dit virus heeft ademhalingsdruppeltjes nodig om te bewegen en verliest veel weerstand wanneer het van druppeltjes wordt gescheiden.

In China konden ze volgens het rapport (Engelse link) geen luchttransmissie van het virus bevestigen. Het coronavirus kan niet via de lucht worden overgedragen, maar dat betekent niet dat het soms niet in de lucht aanwezig is. We moeten begrijpen dat we het virus alleen kunnen oplopen als we in de buurt van een geïnfecteerd persoon zijn.

Hoe lang blijft het coronavirus in de lucht aanwezig?

Naast transmissie via de lucht heeft de WHO ook twijfels weggenomen over hoe lang SARS-CoV-2 op oppervlakken aanwezig blijft. Ademhalingsdruppeltjes zullen op objecten landen en ze kunnen zich van daaruit verspreiden.

De New England Journal of Medicine publiceerde een studie (Engelse link) die de duur van het coronavirus catalogiseerde. Ze gebruikten machines om verschillende scenario’s te simuleren. De machines hebben geïnfecteerde druppels gemaakt, zodat ze hun verspreiding kunnen bestuderen.

De WHO wil duidelijk maken dat deze resultaten niet in het echte leven kunnen worden toegepast. Deze machines zijn niet zo krachtig als mensen, daarom kunnen de twee niet vergeleken worden.

Op basis van het beschikbare bewijs kunnen wetenschappers niet bewijzen dat SARS-CoV-2 langer dan 3 uur in ademhalingsdruppels blijft, noch dat het verder dan 2 meter kan reizen. Dat is de reden dat autoriteiten ons adviseren om sociale distantiëring te beoefenen.

Als het coronavirus niet in de aanwezig lucht is, waarom hebben we dan maskers nodig?

Man loopt buiten met een masker

Nu we weten hoe we het coronavirus verzenden, somt de WHO onder andere de volgende redenen op wanneer maskers voor het coronavirus moeten worden gebruikt:

  • Degenen die al besmet zijn met COVID-19.
  • Degenen die nauw contact hebben gehad met iemand die het virus heeft opgelopen.
  • Als je in gebieden met veel besmettingen bent geweest.
  • Als je een zorgverlener bent of op openbare plaatsen reist.

Specialisten bevelen maskers genaamd FFP2 aan. Chirurgische maskers zijn niet effectief voor ademhalingsdruppels en kunnen zelfs contraproductief zijn.

Middelen beheren tijdens de pandemie

We weten nu dat het coronavirus niet via de lucht kan worden overgedragen. Niet iedereen hoeft daarom een masker dragen. We moeten middelen verstandig gebruiken. Maskers zijn schaars en vormen een prioriteit voor zorgverleners.

Wij zijn verantwoordelijk voor het beheersen van het coronavirus. Het is dus aan ons om bestaande middelen te beheren. We moeten maskers voor specifieke situaties reserveren en daarom de meest kwetsbaren beschermen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.