Wereld Hepatitis Dag: een ziekte die te voorkomen is
Er zijn twee dagen per jaar waarop men Wereld Hepatitis Dag herdenkt: 19 mei en 28 juli. Beide dagen worden echter gelijkwaardig behandeld. In het algemeen hangt het af van de regio waarin je woont op welke dag het wordt herdacht.
Het belangrijkste is om te erkennen dat hepatitis een veelvoorkomende ziekte is op deze planeet. Inderdaad, niet alle hepatitis is hetzelfde en er zijn verschillende soorten die verschillen in mate van ernst.
Elk jaar verliezen naar schatting 1.400.000 mensen hun leven als gevolg van een ziekte die verband houdt met hepatitis, zowel acute als chronische soorten. Dat maakt het de meest dodelijke infectieziekte na tuberculose en ook een van de meestvoorkomende op alle breedtegraden. Het overtreft zelfs aids.
Op Wereld Hepatitis Dag is het daarom belangrijk om te benadrukken dat het om ziekten gaat die voorkomen kunnen worden. We zijn in staat het aantal gevallen aanzienlijk te verminderen, inclusief het streven naar uitroeiing, aangezien we vaccins hebben.
Wereld Hepatitis Dag
Behalve 19 mei is de andere dag dat Wereld Hepatitis Dag herdacht wordt op 28 juli. Deze tweede optie kwam voort uit het initiatief van patiëntengroepen die, als internationale alliantie, de tweede dag voorstelden aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Daarom wijdde de WHO, samen met de motivatie van de World Hepatitis Alliance (WHA), een hele vergadering aan het onderwerp hepatitis, met name virale hepatitis. Het gaat hier om hepatitis A, B, C, D en E.
28 Juli is de geboortedag van Baruch Blumberg, de wetenschapper die Hepatitis B ontdekte. De internationale alliantie stemt ermee in om beide dagen te houden en moedigt openbare gezondheidsinstellingen aan om gedurende deze twee maanden bewustmakingsacties uit te voeren.
Lees ook eens:
Alcoholische hepatitis: leer er hier alles over
Wat is virale hepatitis?
Hepatitis is een ontsteking van het leverweefsel. De meest relevante zijn die welke worden veroorzaakt door specifieke virussen die affiniteit hebben voor hepatocyten – levercellen. Er zijn vijf van dit soort virussen en op Wereld Hepatitis Dag wordt hier daarom aandacht aan besteed.
Hepatitis A
Dit type A-virus wordt overgedragen via de fecaal-orale route. Een besmette persoon kan het door een gebrek aan hygiëne aan een ander doorgeven, waardoor het een zeer overdraagbaar infectieus agens is in gebieden met sanitaire problemen. Hepatitis A is acuut en wordt niet chronisch. De symptomen lijken erg op gastro-enteritis.
Hepatitis B
Dit virus vormt een aanzienlijk gevaar voor de volksgezondheid. Het wordt namelijk overgedragen via lichaamsvloeistoffen en kan tijdens de zwangerschap van moeder op baby worden overgedragen.
De meest getroffen gebieden in de wereld zijn Afrika, het Midden-Oosten, India en de Amazone. Het heeft de neiging chronisch te worden, wat later leidt tot cirrose en leverkanker. Er is echter een vaccin (Engelse link) dat deze infectie kan voorkomen. Gelukkig is het in veel landen al verplicht.
Hepatitis C
Dit virale deeltje heeft de hoogste transmissie tussen mensen via bloed. Over het algemeen kunnen gezondheidswerkers zonder adequate bescherming en intraveneuze drugsverslaafden die injectiespuiten delen besmet raken.
De meeste patiënten lijden aan een chronische vorm. Vaker dan bij hepatitis B ontwikkelt het zich tot cirrose en leverkanker. Dit type heeft geen vaccin, maar nieuwe behandelingen hebben sommige patiënten al genezen.
Hepatitis D
Hepatitis D is een deltavirus. Dit betekent dat het alleen patiënten kan infecteren die al hepatitis B hebben. Logischerwijs is de preventiemethode het vaccin tegen hepatitis B.
Hepatitis E
Dit was de laatste ontdekking van het hepatitisvirus. Blijkbaar kun je het oplopen door drinkwater dat is verontreinigd met dit deeltje. Het is een zeldzame ziekte die vooral in Azië voorkomt.
Ook interessant om te lezen:
Boldo, een eenvoudige remedie voor een gezondere lever
Preventie door middel van Wereld Hepatitis Dag
Daar het gaat om infecties met zo’n grote kans op preventie, richten campagnes van Wereld Hepatitis Dag zich meestal op dit aspect. Vaccinatie en hygiëne zijn de pijlers van preventieve voorlichting.
Vaccinatie tegen hepatitis B is een enorme stap voor de volksgezondheid geweest. Naarmate meer mensen toegang krijgen tot deze vaccins en hun vaccinatieschema voltooien, zal het aantal patiënten afnemen, evenals het aantal kinderen dat door hun moeders wordt besmet.
Wat de hygiëne betreft, zijn er twee kanten: persoonlijke hygiëne en volksgezondheid. Het verbeteren van de omstandigheden voor bijvoorbeeld afvalverwijdering en afvalverwerking in steden en dorpen helpt de verspreiding van hepatitis A en E te verminderen.
Verder nog kan seksueel contact de ziekte ook overdragen. Om deze reden maakt het deel uit van het voorlichtingswerk om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen door het gebruik van condooms.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stanaway, Jeffrey D et al., The global burden of viral hepatitis from 1990 to 2013: findings from the Global Burden of Disease Study 2013, The Lancet , Volume 388 , Issue 10049 , 1081 – 1088.
- European Association For The Study Of The Liver. “EASL 2017 Clinical Practice Guidelines on the management of hepatitis B virus infection.” Journal of hepatology 67.2 (2017): 370-398.
- European Association for The Study of The Liver. “EASL recommendations on treatment of hepatitis C 2016.” Journal of hepatology 66.1 (2017): 153.
- Teles, Sheila Araújo. “Viral hepatitis: a challenge for nursing.” Revista brasileira de enfermagem 70.2 (2017): 231-232.