Weg met puistjes op je bovenarmen

Hormonale schommelingen zijn de boosdoener die zorgt voor die lelijke rode puistjes op de bovenarmen. Door het volgen van een vetvrij dieet en een natuurlijke peeling te gebruiken, zal het je lukken om deze bobbeltjes op de huid te verminderen en in de toekomst te voorkomen.
Weg met puistjes op je bovenarmen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Je kent vast wel die kleine, rode puistjes op je bovenarmen die vaak voor het eerst tijdens de puberteit ontstaan, maar even vaak tevoorschijn kunnen komen op volwassen leeftijd.

Het is niet ernstig, maar men vindt ze vaak vervelend en het kan je onzeker maken, omdat ze zo ontsierend zijn als je in de zomer dat leuke mouwloze topje wil aantrekken. Het is een onschuldige huidaandoening die ervoor zorgt dat rode bobbeltjes op de achterzijde van de bovenarmen verschijnen.

Hoewel hier geen enkele sprake is van een gezondheidsprobleem, willen we in dit artikel toch beschrijven wat je kan doen om opnieuw een gezonde huid te krijgen, zodat je tijdens de warme zomermaanden weer kan genieten van de mooie jurkjes en topjes die je nu in de kast laat hangen.

Hoe ontstaan de rode puistjes op je bovenarmen?

De kleine bobbeltjes worden gevormd als de haarfollikels van de huid verstopt raken door de vorming van talg. Deze afscheiding van vettige substantie ontstaat voornamelijk door hormonale veranderingen in het lichaam. Deze hormonale veranderingen in combinatie met enkele andere oorzaken vormen die lelijke puntjes op de armen.

Keratosis pilaris

Als er voor het eerst puistjes op je bovenarmen verschijnen en je laat ze onbehandeld, dan kan er permanent keratosis pilaris of een “kippenvel” ontstaan.

Dit huidkwaaltje wordt veroorzaakt door een voortdurende opstapeling van het eiwit keratine, waardoor harde bobbeltjes gevormd worden in de haarzakjes, die snel kunnen ontsteken. Deze ontsteking doet het beeld ontstaan van een gewoon puistje.

Puistjes op de armen

Mensen met een droge huid hebben er vaker last van en je ziet het ook meer bij mensen die te kampen hebben met atopisch eczeem, dat erfelijk lijkt te zijn.

Maakt dit huidkwaaltje je onzeker en wil je graag de juiste oorzaak te weten komen, maak dan gerust een afspraak bij de dermatoloog, die je verder kan helpen en je een gepaste behandeling kan aanraden om te voorkomen dat er nog meer bobbeltjes op de armen en bovenbenen verschijnen.

Wat is de oorzaak van het “kippenvel” op bovenarmen en dijen?

Je ziet ze vrijwel altijd verschijnen aan het begin van de puberteit bij meisjes (soms ook bij jongens), door hormonale schommelingen die gedurende deze periode heel wat functies in het lichaam “overhoop” halen. Toch wijst men er ook vaak op dat voeding een beïnvloedende factor is, hoewel dit nog helemaal niet wetenschappelijk bewezen is.

Zelfs al is de oorzaak van de puistje niet altijd duidelijk, het goede nieuws is dat er enkele natuurlijke middeltjes bestaan die je zelf kan maken om er voorgoed vanaf te raken. Je hoeft echt niet naar de winkel te rennen om dure producten te kopen die niet altijd het gewenste resultaat leveren.

Je loopt bovendien het risico dat ze chemische stoffen bevatten die de huid nog verder beschadigen. Neem een kijkje hieronder en ontdek wat je zelf kan doen om voorgoed van kippenvel af te komen.

Peeling

Scrubben helpt bij het tegengaan van puistjes

Regelmatig scrubben houdt de huid zacht en verwijdert dode huidcellen die zich langzamerhand opstapelen op de huidoppervlakte. Door deze dode huidcellen wordt het mogelijk dat talg opstapelt, waardoor de rode puntjes op de huid ontstaan. Door te scrubben kan je van die vervelende puistjes op je bovenarmen afkomen.

Plan een middagje vrij in je drukke agenda en ontdek hier hoe je een peeling met natuurlijke ingrediënten kan maken, waardoor je er zelf voor kan zorgen dat die lelijke pukkeltjes tot het verleden gaan behoren.

Wat heb je nodig voor een natuurlijke peeling?

 • Een eetlepel honing of 25 gram
 • Een eetlepel suiker of 15 gram
 • En een eetlepel maïzena of 15 gram
 • Twee eetlepels natuurlijke yoghurt

Hoe te gebruiken?

 • Mix alle ingrediënten tot een zachte pasta en masseer de huid van de aangetaste plekken met cirkelvormige bewegingen. Laat nadien de pasta een tiental minuutjes op de huid inwerken.
 • Nadien goed afspoelen met koud water en een goede vochtinbrengende crème gebruiken waar geen olie in zit. Het maakt de huid zachter, waardoor tijdens de volgende peelingsessie de dode huidcellen nog makkelijker verwijderd kunnen worden.

Water en zout

Kan het eenvoudiger? Water en zout heb je altijd in huis en kan je gebruiken om overtollige talg die zich op de huid verzamelt, makkelijk te verwijderen.

Wat heb je nodig?

 • Een half kopje zeezout of ruw zout
 • Warm water

Hoe te gebruiken?

 • Giet de halve kop zout in een badje met warm/heet water en dompel je armen onder in het water. Laat ze ongeveer tien minuten van dit badje genieten.
 • Maak het water zo heet als je kan verdragen. De huidporiën gaan openstaan, waardoor talg makkelijker uitgestoten wordt.

Scrub met haver, zout en honing

Scrub met zout, haver en honing

Deze 100% natuurlijke behandeling zuivert, verzacht en hydrateert de huid, terwijl het er eveneens voor zorgt dat opgestapelde afvalstoffen uit de poriën verdwijnen.

Je zal merken dat de oneffenheden op de huid langzaam maar zeker verdwijnen. Dit geldt ook voor de puistjes op je bovenarmen. Waarvoor heb je de dure producten uit de winkels nog nodig?

Wat heb je nodig voor deze behandeling?

 • Drie eetlepels havermoutvlokken of gemalen haver (50 gram)
 • Twee eetlepels honing of ongeveer 50 gram
 • Twee eetlepels zout of ongeveer 15 gram

Hoe ga je best te werk?

 • Vermeng alle ingrediënten. Giet er als het nodig is een beetje water bij, zodat er een egale pasta gevormd wordt. Breng de pasta aan op de huid waar je last hebt van rode bobbeltjes en masseer deze plekken met cirkelvormige bewegingen in. Laat de crème nadien ongeveer een kwartier inwerken.
 • Herhaal de behandeling minstens drie keer per week om een goed resultaat te bereiken.

Groene of roze klei

Ook deze natuurlijke producten worden vaak gebruikt in heel wat schoonheidsbehandelingen en hebben aangetoond dat ze kunnen zorgen voor het verminderen van de rode puistjes op je bovenarmen.

Ingrediënten

 • Twee tot drie eetlepels roze of groene kleipasta of -poeder

Hoe ga je te werk?

 • Maak het kleimengsel vochtig en breng een laagje van deze pasta aan op de aangetaste plekken van de huid.
 • Gebruik deze methode niet vaker dan twee maal per week om irritatie aan te huid te voorkomen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.