Wist je deze 9 dingen over het menselijk lichaam?

We weten allemaal wat de belangrijkste functies van het lichaam zijn, maar vandaag delen we wat interessante weetjes die je misschien nog niet wist.
Wist je deze 9 dingen over het menselijk lichaam?

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het menselijk lichaam is fantastisch. Het doet elke dag duizenden dingen, die mogelijk onbelangrijk lijken, maar essentieel zijn voor het hebben van een goede gezondheid en om je goed te voelen.

Meestal weet je wel iets over de belangrijke functies die je lichaam uitvoert, maar je bent je echter waarschijnlijk niet bewust van vele andere dingen die ook erg belangrijk zijn en zelfs ongelofelijk lijken. Hieronder zullen we je daarom 9 dingen over het menselijk lichaam vertellen, die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Je hebt dezelfde hoeveelheid haar als een chimpansee

Een gemiddeld volwassen menselijk lichaam heeft dezelfde hoeveelheid lichaamshaar (ook wel bekend als dons) als een chimpansee. Het verschil is dat dit haar van mensen veel dunner is dan het haar van een chimpansee.

In ons geval heeft het haar de originele beschermfunctie ook verloren. De huidige functie van het lichaamshaar is zeker veranderd door onze evolutie en het dragen van kleren tegen de kou.

2. Waarom krijg je kippenvel?

Wist je deze 9 dingen over het menselijk lichaam

Je zal vaak datgene ervaren hebben dat bekend staat als kippenvel. Dit is een pilomotorische reflex, een reactie die de mensen vroeger beschermde tegen de kou en gevaren zoals dieren. Dit was om groter te lijken.

Uiteraard is deze functie vandaag de dag overbodig. De huid heeft nog steeds dezelfde reactie, ook al hebben we nu niet veel lichaamshaar meer.

3. Knipperen in jaren

De hoeveelheid tijd die mensen besteden aan het knipperen van de ogen zou gelijk zijn aan ongeveer vijf jaar. Zoals we allemaal wel weten is deze actie erg belangrijk voor je ogen, aangezien het gebruikt wordt om je ogen te beschermen en te verzorgen.

Knipperen smeert de ogen en laat ze rusten, aangezien ze niet constant open kunnen blijven. Knipperen is ook een impuls om jezelf te beschermen, omdat je het vaak doet wanneer een object richting je hoofd beweegt.

4. Linkshandigen zijn sterker

Wist je deze 9 dingen over het menselijk lichaam zoals het feit dat linkshandigen sterker zijn dan rechtshandigen

Het is misschien een gevolg van fysica, maar linkshandigen zijn sterker wanneer ze hun kracht gebruiken om dingen tegen de klok in te draaien. Dit betekent dat het veel handiger is voor linkshandigen om een pot te openen dan voor een rechtshandig persoon.

Bij het sluiten, wanneer je tegenovergestelde kracht moet toepassen, vinden rechtshandige personen het echter makkelijker om dit te doen.

5. De maag slaat zuur op

Je maag slaat zoutzuur op, dat geproduceerd wordt door de cellen die je in de maag kan vinden. In de industrie is dit type zuur erg bijtend en dat is waarom het gebruikt wordt voor metaalbewerking.

De bedekking op de slijmmuur van de maag beschermt je echter tegen de schadelijke effecten van het zuur en daarom heeft het geen negatieve impact op jou. Het helpt juist bij de afbraak van voedingsstoffen.

6. Het menselijk lichaam zit vol met bacteriën

Het menselijk lichaam zit vol met bacteriën

Het menselijk lichaam zit vol met bacteriën. Berekeningen laten zien dat er veel meer bacteriën dan cellen in je lichaam zitten, een verhouding van ongeveer tien op één.

Dit betekent uiteraard niet dat alle bacteriën in je lichaam slecht voor je gezondheid zijn. Er zijn er een aantal die bevorderlijk zijn en je lichaam helpen om goed te functioneren.

7. Dutjes zijn goed

Een dutje van 20 minuten is goed voor je gezondheid. Het helpt om je concentratie, gemoedstoestand en productiviteit te verbeteren. Een dutje van meer dan 20 minuten kan echter negatieve gevolgen hebben. Hierdoor kan je je namelijk vermoeider en geïrriteerder voelen.

8. Veel dode cellen

Het menselijk lichaam heeft veel dode huidcellen

Elke dag elimineert je lichaam een grote hoeveelheid dode cellen, voornamelijk van je huid. De hoeveelheid in een jaar is ongeveer gelijk aan 2 kg.

9. Gevoeligheid

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft het menselijk lichaam een grote hoeveelheid zenuwuiteinden, die je in staat stellen om dingen te voelen. De gevoeligste kan je vinden op je lippen en vingers, terwijl de minst gevoelige gevonden kunnen worden op het middelste gedeelte van je rug.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.