Water drinken heeft invloed op de hersenen
Water is een vitale hulpbron. Meestal drinken mensen water omdat ze voor hun nieren, lever en zelfs voor hun hart willen zorgen. Maar voldoende water drinken heeft meer invloed op de hersenen dan je misschien denkt.
De hersenen zijn het orgaan dat de meeste energie nodig heeft. Eigenlijk bestaan ze voor vijfenzeventig procent uit water. Dus hebben ze dit verbazingwekkend belangrijke bestanddeel nodig om goed te blijven werken.
Je zou per dag tussen de zeven en de acht glazen water moeten drinken. Maar los daarvan is het beter om geen doel voorop te zetten. Want elk lichaam heeft andere behoeften. Dit is afhankelijk van het niveau van je activiteiten.
Wat je het beste kan doen, is ervoor zorgen dat je gedurende de dag gehydrateerd blijft. Om dit te bereiken bestaat er niets beters dan elk uur wat kleine slokjes water te nemen. Op die manier word je niet moe en verdrink je je niet in de hoeveelheid water.
Door dit te doen zorg je van binnen uit voor een evenwicht in je lichaam.
In dit artikel bespreken we de verbazingwekkende effecten die het drinken van water heeft op de hersenen.
Welke invloed op de hersenen heeft voldoende water drinken
1. De hersenen zullen vlugger werken
Om goed te kunnen werken hebben de hersenen de juiste hoeveelheid hydratatie nodig. De cellen in dit organen hebben een delicaat en precies evenwicht nodig tussen water en andere elementen. Alleen zo kunnen ze goed werken.
We moeten ons hiervan bewust zijn: wanneer je wakker wordt, moet je water drinken.
Op dat moment van de dag hebben de hersencellen hydratatie nodig. Alleen het drinken van water kan dit bieden.
Je hebt dus tussen de zeven en de negen uren geslapen. Zelfs als je niet gezweten hebt, betekent dat nog niet dat je geen water verloren hebt.
Bij elke diepe ademhaling verlies je vocht. Bovendien stapelen ‘s nachts deze momenten zich op, en dat heeft invloed op de hersenen want dan kunnen ze ‘s morgens uitgedroogd zijn.
Maar je kan ervoor zorgen dat je hersenen op volle kracht werken. Het enige wat je moet doen, is een glas water drinken en bij het ontbijt lekker fruit eten.
2. Je vergroot de concentratie
Meestal zullen mensen niet merken dat ze uitgedroogd raken. Ze stellen het enkel in extreme gevallen vast. Je herkent de alarmsignalen pas wanneer je last krijgt van duizeligheid of een droge huid.
Maar de hersenen zijn de eersten die de uitdroging ervaren. Je verliest je concentratie. Dat komt omdat de hersenen hun voorraden oppotten. Je geheugen verliest zijn soepelheid. Het wordt steeds moeilijker om je te concentreren. Je reageert ook niet meer zo snel op prikkels.
Het blijft waar dat het drinken van koffie en thee je kan helpen. Maar je moet vermijden om voortdurend deze dranken te gebruiken gedurende de dag.
Je moet elke vijfenveertig minuten een slok water drinken. Dat is de tijdsduur waarna de aandachtsspanning begint af te nemen.
Er bestaat geen betere remedie dan een beetje water drinken.
3. Het helpt om je stemming en emoties in evenwicht te houden
Het lijkt misschien raar om water in verband te brengen met je geestelijke gezondheid.
Maar we weten bijvoorbeeld allemaal dat kijken naar de zee ontspannend werkt. Want je voelt de wind, je hoort de zee bulderen en je ademt de zoute lucht in. Dat heeft allemaal invloed op de hersenen.
Niet alleen bij het zien van water worden je gevoelens geraakt. Ook door het drinken van water zal je emotionele wereld beïnvloed worden.
Dat gebeurt heel gemakkelijk: je verhoogt de temperatuur van de hersenen en je verwijdert gifstoffen en dode cellen. Het houdt ook de chemische processen in evenwicht. Dit zal een soort “geestelijk herstarten” veroorzaken.
Nu betekent dit niet dat je op zoek moet gaan naar een onmiddellijke en doeltreffende aanpak (door bijvoorbeeld twee glazen water na elkaar te drinken).
Doe wat wij je eerder al gezegd hebben: zorg dat je gehydrateerd blijft. Drink kleine slokken. Op die manieren blijven de hersencellen actief en vinden ze een goed evenwicht. Dit evenwicht zal de stress en de angst onder controle houden.
4. Water drinken helpt om beter te slapen
Wanneer je een glas water drinkt voor je gaat slapen, dan is het mogelijk dat je tijdens de nacht zal moeten opstaan om naar het toilet te gaan.
Toch zou je je deze eenvoudige gewoonte eigen moeten maken. Ook al drink je slechts een half glas voor je gaat slapen, het helpt je al om veel gezonder te slapen.
Water verhoogt de bloedstroom naar de hersenen. Dat zorgt ervoor dat de zuurstofvoorziening en de hydratatie van de hersenen toenemen. Bovendien kalmeert het de hersenen.
Tegelijkertijd mag je niet vergeten dat het water de afvalstoffen in de hersenen afvoert. Dit werk is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de hersenen een basisevenwicht behouden.
Pas dit elke dag toe. Ontdek hoe het je helpt om een beetje beter te slapen.
5. Het geheugen verbetert als je gedurende de dag water drinkt
Je mag niet vergeten dat hoe licht de mate van hydratatie ook is, het direct een homeostatisch onbalans veroorzaakt. Het zet met andere woorden een reeks storingen in de lichaamsfuncties in gang. Die tasten vele basisgebieden aan die belangrijk zijn voor je overleven.
Eén van de gevolgen is dat je cognitieve behendigheid afneemt: het wordt moeilijker om dingen te onthouden, om informatie te verwerken en conclusies te trekken, en om herinneringen vast te leggen voor langere termijn. Het heeft dus invloed op de hersenen.
Onthou dus deze tip: vul een fles met water en doe deze in je tas. Drink het water het gedurende de dag op. Forceer je niet om elke dag acht glazen te drinken. Maar zorg er enkel voor dat je zeker altijd gehydrateerd blijft.
Het is de moeite waard om dagelijks deze kleine inspanning te leveren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
- Esiri, M. M. (2007). Ageing and the brain. Journal of Pathology. https://doi.org/10.1002/path.2089
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
- D’Hooge, R., & De Deyn, P. P. (2001). Applications of the Morris water maze in the study of learning and memory. Brain Research Reviews. https://doi.org/10.1016/S0165-0173(01)00067-4