Wat zijn de kenmerken van sertraline?

Over het algemeen is de aard van bijwerkingen veroorzaakt door sertraline bij alle indicaties vergelijkbaar, ongeacht de leeftijd van de patiënt.
Wat zijn de kenmerken van sertraline?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Sertraline is een medicijn dat tot de familie van antidepressiva behoort en mensen gebruiken het voornamelijk voor de behandeling van depressie. Het valt onder de groep van selectieve serotonineheropnameremmers, we zullen er in dit artikel meer over zien. Lees in dit artikel meer over de kenmerken van Sertraline.

Naast hun antidepressieve effecten zijn deze ook effectief bij de behandeling van verschillende medische aandoeningen zoals angst, obsessief-compulsieve stoornis en zelfs fobieën.

Het laboratorium dat oorspronkelijk verantwoordelijk was voor de commercialisering van deze stof was het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer. Ze lanceerden het in 1991.

Voordelen van sertraline ten opzichte van andere antidepressiva

Heel veel verschillende soorten pillen

De verschillen tussen sertraline en andere nieuwere antidepressiva zijn te groot. Een van de belangrijkste voordelen van het medicijn is dat het minder bijwerkingen veroorzaakt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit medicijn bij sommige vormen van depressie mogelijk beter werkt dan fluoxetine (Spaanse link).

Onderzoeken tonen bovendien aan dat het medicijn, wanneer het voor periodes van paniek en fobie wordt gebruikt, hun incidentie vermindert en de kwaliteit van leven van iemand verbetert.

Wat is een depressie?

Aangezien een depressie de belangrijkste indicator is van dit medicijn, zullen we ons concentreren op het uitleggen wat een depressie is. In dit opzicht is een depressie een emotionele stoornis die een constant gevoel van verdriet met zich meebrengt en een aanzienlijk verlies van interesse in elke activiteit. Depressie beïnvloedt daarom:

  • Gevoelens
  • Gedachten
  • Gedrag

Wat de oorsprong van de ziekte betreft, is de belangrijkste oorzaak een verandering van neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel. Dat is uitgezonderd de gevallen waarin de depressie te maken heeft met andere ziekten, zoals de ziekte van Parkinson.

De neurotransmitter die het meest betrokken is bij de ontwikkeling van een depressie is serotonine. Sommige onderzoekers zijn van mening dat serotonine de chemische stof is die verantwoordelijk is voor het behouden van een goede stemming. Een tekort aan serotonine leidt dus tot depressieve toestanden.

Er zijn echter ook andere neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine die, door hun niveaus te wijzigen, het begin van deze stemmingsstoornis bevorderen. Het is echter meestal het product van de interactie van verschillende:

  • Biologische factoren en hormonale veranderingen of veranderingen van de bovengenoemde neurotransmitters.
  • Psychosociale factoren als gevolg van continue stress door werk, privéleven, enz.
  • Persoonsgebonden factoren.

Kenmerken van Sertraline: hoe werkt het?

Weergave van hoe setraline wordt afgegeven

Zoals je weet, is sertraline een serotonineheropnameremmer. Bovendien is het zeer selectief en heeft het, in tegenstelling tot veel tricyclische antidepressiva, minimale effecten op de heropname van noradrenaline.

Met andere woorden, serotonine wordt, net als andere neurotransmitters, door een neuron uitgescheiden om zich met de membraanreceptoren van een ander aangrenzend neuron te binden en een effect teweeg te brengen.

Vervolgens wordt het door deze receptor vrijgegeven en keren sommige moleculen terug naar het neuron dat het eerder via een heropnameproces heeft afgescheiden.

Het is dus bij dit proces dat sertraline zijn effect uitoefent door het te remmen. Serotonine wordt dus niet heroverd en verhoogt de concentratie in de presynaptische ruimte tussen het ene neuron en het andere. Met meer serotonine kan het weer aansluiten op de neuronmembraanreceptoren en een groter effect veroorzaken.

Het heeft bovendien, zoals we hebben gezien, een lage affiniteit voor andere soorten receptoren voor biogene amines, zoals norepinephrine. Dit feit zou verklaren dat het minder bijwerkingen heeft dan andere serotonineheropnameremmers.

Bijwerkingen

Kenmerken van sertraline

Over het algemeen zijn de aard en incidentie van bijwerkingen (Spaanse link) veroorzaakt door sertraline bij alle indicaties vergelijkbaar, ongeacht de leeftijd van de patiënt. De meestvoorkomende bijwerkingen zijn bijwerkingen die optreden in het maag-darmkanaal, waaronder onder andere:

Conclusie over de kenmerken van sertraline

Sertraline wordt vaak voor de behandeling van een depressie gebruikt. Het kan echter ook voor de behandeling van andere aandoeningen worden voorgeschreven zoals paniekaanvallen of obsessieve-compulsieve stoornis.

Volg altijd de instructies van je arts en raadpleeg hem of een apotheker als je twijfelt over een ziekte of als je twijfels of vragen over een voorgeschreven behandeling hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
  • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.