Wat zegt je tong over je gezondheid?

Wist je dat de tong ons een accuraat beeld kan geven over hoe het gesteld is met onze gezondheid? De kleur, de toestand van het oppervlakte en het vochtgehalte geven aanwijzingen over wat er aan de hand is in je lichaam. Bij goede gezondheid is de tong rood-roze met een egale textuur. Is er anderzijds sprake van een onevenwicht in een bepaald orgaan, dan gaat de tong verkleuren of ontstaan er vlekken op bepaalde delen van de tong.

In vele oude tradities, zoals de Chinese traditionele geneeskunde, wordt de toestand van de tong bekeken om diagnoses te stellen en therapieën aan te wenden om het lichaam opnieuw in balans te krijgen. Verschillende delen van de tong verwijzen naar verschillende organen en regio’s in het lichaam. Als je naar de tong kijkt in vooraanzicht:

  • Het middelste gedeelte verwijst naar de maag en milt.
  • De zijkanten van de tong vertegenwoordigen de lever en galblaas.
  • De binnenkant brengt onevenwicht in de nieren aan het licht.
  • De punt van de tong verwijst naar het hart.

De kleur van de tong

Naarmate de kleur van de tong verandert, kan er sprake zijn van een veranderde en verzwakte toestand van een bepaald orgaan in het lichaam. Een vaalgele kleur verwijst naar een verminderde conditie of gezondheidsproblemen van de lever, galblaas en maag. Een groenige kleur wijst ook op veranderingen in de lever en grijsachtig beslag naar de ingewanden. Wist je trouwens ook dat de gewone huisarts zal kijken naar verandering van kleur van de tong als hij je vraagt de tong uit te steken.

Als de tong of het slijmvlies wit is, dan wijst dit op een tekort aan hemoglobine, waardoor bloedarmoede ontstaat. Verder kan een wit beslag ook de aanwezigheid van parasieten of lever- of hormonale problemen aanduiden en verwijzen naar een ongezond voedingspatroon. 

Verbrande Tong

Nadat de verandering in kleur geconstateerd is, kan er ook gekeken worden naar wijzigingen in het oppervlakte van de tong, waardoor nog meer gedetailleerde informatie kan verkregen worden over bestaande aandoeningen in de organen.

Geel-witte laag op de tong

Als er over de hele tong, en heel uitgesproken in het midden, een geel-wit beslag ligt, dan toont dit aan dat er bestaande problemen zijn in verband met de galproductie in de galblaas. Dit blijkt een van de vaakst voorkomende oorzaak te zijn van vele spijsverteringsstoornissen. Onverwerkte en ongeabsorbeerde voedselresten gaan gisten en produceren vervolgens toxines die de spijsvertering verstoren of helemaal kunnen blokkeren.

Onregelmatige uitstulpingen aan de zijkanten van de tong

Oneffenheden die lijken op tandafdrukken aan de zijkanten van de tong duiden op een stagnerende werking van de dunne darm. Dit kan gepaard gaan met het regelmatig ophoesten van wit slijm. Essentiële voedingsstoffen worden niet voldoende geabsorbeerd door de dunne darm en hierdoor ontstaat een tekort aan mineralen in het lichaam.

Rode puntjes op de tong

Rode puntjes zijn kleine, geïnfecteerde deeltjes van de tong en tonen een verminderde werking aan van zowel de dunne als de dikke darm. Door een slechte spijsvertering blijven onverwerkte voedselresten achter in de darm, die gaan gisten en gifstoffen produceren.

Groeven in de tong

Groeven in de tong worden heel vaak waargenomen. Ze lijken op oppervlakkige sneetjes in de tong en komen vooral voor in het middelste gebied van de tong. Ze wijzen op een reeds lang bestaand onevenwicht in de werking van de dikke darm door de agressieve inwerking van toxines, waardoor een algemeen gebrek aan vitamines in het lichaam ontstaat.

Slijm in de mond en keelholte

Constante aanwezigheid van slijm in de mond en keel, wat keelontstekingen en sinusitis kan veroorzaken, wijst ook op een algemeen slechte conditie van het spijsverteringsstelsel. Afvalstoffen als bijproduct van de spijsvertering worden niet voldoende afgescheiden. Is er eveneens een bittere smaak in de mond, dan gaat dit probleem eveneens samen met een overproductie van gal. Slechte spijsvertering veroorzaakt ook de vervelende en pijnlijke aandoening maagzuur, waardoor de productie van slijm nog verder gestimuleerd wordt. Het overtollige slijm wordt aangemaakt als verdediging om de maagwanden tegen irritatie van zuur te beschermen.

Zweertjes in de mond

De aanwezigheid van zweertjes in de mond verwijst naar ontstekingen of zweren op een bepaalde plaats in het gastro-intestinale stelsel. Deze zweertjes kunnen ook in de mondhoeken voorkomen, wat duidt op de aanwezigheid van zweertjes in de twaalfvingerige darm, die ontstaan door stoornissen in de spijsvertering.

Merk je één van deze veranderingen of verkleuringen van de tong op, dan wordt in eerste instantie aangeraden veranderingen in het voedingspatroon aan te brengen en te kiezen voor een gezond en evenwichtig dieet. Indien gewenst kan het dieet ook aangevuld worden met bepaalde voedingssuplementen. Ook ‘oil pulling’ wordt in de traditionele geneeskunde voorgeschreven om de mond en tong in goede conditie te houden en het spijsverteringsstelsel te reinigen. 

Oil pulling is een oude methode om gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Je neemt een eetlepel koudgeperste olie in de mond en spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten. De olie activeert het metabolisme, waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook