Wat zegt je handtekening over jou?

De manier waarop iemand schrijft kan je veel aanwijzingen geven over verschillende aspecten van hun karakter en persoonlijkheid. En anderen kunnen hetzelfde over jou achterhalen.
Wat zegt je handtekening over jou?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Je handtekening is iets unieks en individueel voor ieder persoon. Net als vingerafdrukken zijn ze allemaal verschillend. 

Hierdoor zegt je handtekening veel over de persoonlijkheid van een persoon. Het geeft inzicht in hun manier van denken, handelen en zelfs in hun zwakke en sterke punten.

Het is een tijdje geleden dat dit werd ontdekt en de grafologie ontstond. Dit is de wetenschap die handtekeningen en hun structuren analyseert.

Ze zeggen dat de vorm, grootte en zelfs de details die een handtekening heeft iets zegt over de karaktertrekken van een persoon.

Dankzij deze kleine kenmerken kun je onderscheid maken tussen bepaalde interessante aspecten. En soms herkent zelfs de ondertekenaar ze niet in zichzelf.

Is het leesbaar?

De meeste handtekeningen zijn gebaseerd op de voor- en achternaam. Er kunnen echter oneindige variaties zijn.

Als het gaat om de leesbaarheid hebben we het over hoe eenvoudig het is om de namen in de handtekening te onderscheiden.

 • Ze zeggen dat een leesbare handtekening van iemand is die oprecht en consequent is.
 • Aan de andere kant zijn nauwelijks te lezen handtekeningen van mensen die niet zelfverzekerd zijn en die weerstand tonen tegen autoriteit.
 • Als je alleen de initialen kunt ontcijferen betekent dit dat het tijd kost om het vertrouwen van deze persoon te winnen.

De hoek van de handtekening

Wat zegt je handtekening over jou?

Hoewel het misschien gek klinkt kan de hoek van de handtekening die je zet belangrijke dingen over je persoonlijkheid zeggen.

 • Wanneer de handtekening omhoog gaat betekent dit dat deze persoon ambitieus is, een vechter en iemand met aspiraties om te slagen.
 • Als er met een grote hoek getekend wordt, kan het zijn dat deze persoon erg ambitieus is in zijn persoonlijke leven.
 • Gaat de ondertekening naar beneden dan kan het gezien worden als symbool van een apatisch en depressief persoon. Hoe groter de hoek van de handtekening hoe sterker de mate.

Pessimisme en een gebrek aan zelfrespect zijn factoren die even bepalend zijn.

Een handtekening kan een teken zijn van een stabiel persoon. Dit betekent zowel emotioneel als mentaal.

De grootte van de letters

Ze zeggen dat hoe groter de letters hoe extraverter de persoon en vice versa.

Evenzo kan dit een voorstelling zijn van een verlegen persoon die op zoek is naar aandacht. Normaal gesproken zijn ze tussen de 1,25 cm en 2,5 cm.

De inhoud van de handtekening

De inhoud van de handtekening

Met de inhoud waar we naar verwijzen bedoelen we de namen die erin staan. Je ondertekening is namelijk een presentatie aan de wereld van je naam en achternaam.

Maar de grotere van de twee zou degene kunnen zijn die belangrijker is.

 • Als een persoon met zijn voor- en achternaam ondertekent maar de grotere van de twee de voornaam is die de achternaam overschaduwt dan is dit een signaal van onafhankelijkheid. Ze zeggen dat ze door niets anders vertegenwoordigd hoeven te worden dan zichzelf.

Krullende en rechte letters

 • Handtekeningen die krullende letters gebruiken zijn representatief voor iemand die sympathiek is. Ze hebben een goed humeur en een goed gevoel voor stijl.
 • Aan de andere kant, ondertekeningen die volledig hoekig zijn zou kunnen komen omdat dit een persoon is die extreem streng, correct en gedisciplineerd is.

De aanwezigheid van hoofdletters

De aanwezigheid van hoofdletters
 • Iemand wiens hoofdletters drie keer groter zijn dan zijn kleine letters kan als egocentrisch worden beschouwd.
 • Als de hoofdletters twee keer groter zijn dan de rest, waardeert deze persoon zichzelf, hij staat met beide benen op de grond en heeft een stabiel zelfbeeld.
 • Wanneer de hoofdletters niet opvallen toont dit nederigheid en anderen waarderend.

Druk

 • Hoe harder je drukt bij het tekenen, hoe meer autoriteit en standvastigheid je hebt. Dit is een teken van een autoritaire persoon met een opvliegend humeur.
 • Aan de andere kant staat een zachte en vloeiende handtekening symbool voor aanpassingsvermogen en kalmte.

Versiersels en details

Versiersels en details

De details in een handtekening kunnen laten zien hoe iemand zich graag aan de wereld presenteert.

Schrijven zonder versieringen kan een persoon laten zien die authentiek en transparant is. Aan de andere kant kunnen ze bepaalde karakteristieke details tonen, zoals:

 • Krullen: dit is een teken dat de persoon veel gedachten in zijn hoofd heeft. Hij zoekt naar authenticiteit.
 • Onderstreept: ze zijn zeker van zichzelf en nemen de leiding wanneer er een beslissing genomen moet worden. Dit is het soort persoon die nieuwe uitdagingen aangaat zonder zich zorgen te maken over de eventuele problemen.
 • Een punt aan het eind: dit staat symbool voor een zeer gedisciplineerde, strikte en georganiseerd persoon.
 • Regressieve ondertekening: dit is exclusief voor mensen die op zoek zijn naar zekerheid om hun doelen te bereiken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alicia Martínez – Leticia Perinat. Grafopsicología. Tu escritura eres tú. Manual de autoaprendizaje. Volumen I y II. Edit. Gomylex, 2006.
 • Jean-Charles Gille-Maisani. Psicología de la Escritura. Editorial Herder, 2001.
 • Fluckiger, Fritz A, Tripp, Clarence A & Weinberg, George H (1991). «A Review of Experimental Research in Graphology: 1933 – 1960». Perceptual and Motor Skills 12: 67-90.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.