Neven en nichten, vrienden en "tweede broers en zussen"

Neven en nichten zijn eigenlijk bijna net als broers en zussen, alleen zie je elkaar misschien minder vaak. Koester deze speciale band heel je leven lang.
Neven en nichten, vrienden en "tweede broers en zussen"

Laatste update: 30 januari, 2019

Je neven en nichten vormen een unieke familieband. Deze naaste familieleden of ‘tweede broers en zussen’ verrijken je kindertijd en tienerjaren.

De psychologische en sociale omgeving van de nauwe banden die je vormt met neven en nichten is vergelijkbaar met die van je ouders, broers en zussen.

Neven en nichten zijn die unieke vrienden met wie je, soms samen met het delen van de achternaam van je vader of moeder, duizend avonturen hebt gedeeld, duizenden herinneringen hebt gecreëerd en de belangrijkste delen van elkaars volwassenheid hebt gevormd.

Wij nodigen je uit om een beetje nader in te gaan op deze waardevolle relatie, die vandaag de dag de moeite waard is. Om je kinderen op hun beurt aan te moedigen om die familiebanden te versterken.

Je neven en nichten, die bijzondere tweede broers en zussen

kinderen spelen in water

Iets interessants dat antropologen ons hebben verteld, is dat niet alle culturen gelijke waarde aan familiebanden hechten in het dagelijks leven. Er zijn een aantal landen waar het vriendelijke familiaire contact is beperkt tot telefoongesprekken en bijeenkomsten eens per maand.

Echter in andere culturen is het niet ongewoon om dagelijks of regelmatig contact te hebben. Verschillende generaties kunnen zelfs samen leven, soms vanwege de zorg voor ouderen, uit economische noodzaak of gewoon simpele wederkerigheid.

Veel mensen groeien op met hun neven en nichten niet ver van hun huis, met opa en oma in de buurt om je op te halen wanneer je ouders niet kunnen omdat ze aan het werk zijn.

Opgroeien met dit dagelijkse contact vol met gewone daden van genegenheid en respect is een diep gewortelde waarde in bepaalde culturen, waarvan iedereen kan profiteren – of ze nu groot of klein zijn.

Laten we dus eens kijken wat jouw neven en nichten voor jouw jeugd betekenen. Welke rol zij spelen als je eenmaal volwassen bent.

Een manier om te socialiseren buiten de directe familie

Als een kind ter wereld komt, is de eerste kring van interactie met zijn ouders en broers en zussen. Lang voordat je begint vriendschappen op te bouwen met je leeftijdsgenoten zul je sociaal contact hebben met je neven en nichten, wat zeer nuttig kan zijn.

 • De kwaliteit van een relatie tussen neven en nichten kan worden bepaald door een positieve relatie tussen broers en zussen. Als je niet over dit soort genegenheid beschikt, zal het waarschijnlijk niet buiten de directe familie voorkomen.
 • In feite is het niet ongewoon dat veel mensen sommige van hun neven en nichten niet eens kennen. Aangezien hun ouders op een bepaald punt geen goede relatie met hun broers en zussen hadden.
 • Als het contact positief is en vaak voorkomt, zal een kind aan de andere kant een bijzondere vriendschap vinden. Deze emotionele band zal dan een blijvende indruk maken.

Je neven en nichten zijn die tweede broers en zussen van wie je meer kunt leren over je grootouders, met wie je kunt:

 • Genieten van vakantie- en weekendavonturen
 • Verdwalen
 • Ontdekken
 • Ruzie maken
 • Lachen

En die ‘cognitieve reserve hebt die jullie allemaal helpt van binnen te groeien.

Je neven en nichten, vrienden voor het leven

vrienden zwemmen

Iets dat iedereen weet, is dat je misschien niet met al je neven en nichten even goed op kan schieten.

 • Je hebt een betere band met degenen wiens waarden passen bij die van jou en wiens persoonlijkheidstrekken je steun en vreugde geven als je het het meeste nodig hebt. Dat zijn dus degenen die bij je zijn geweest sinds de kindertijd en samen met je volwassen zijn geworden.
 • Een andere veel voorkomende situatie is dat er een aantal mensen zijn die een betere relatie hebben met hun neven en nichten dan met hun eigen broers en zussen. Dit is volstrekt normaal en je hoeft je daar niet te veel zorgen over te maken.
 • Familieverplichtingen moeten er niet voor zorgen dat je doet alsof je iets voelt wat je niet echt voelt. Je moet altijd de stem van je hart en je geweten volgen, maar wel altijd respectvol blijven.
 • Een neef of nicht kan beter zijn dan een vriend. Ze kunnen een soulmate zijn. Een persoon waar je tot op de laatste dag van je leven op kan rekenen.

Koester goede relaties tussen kinderen en hun neven en nichten

Als je nog steeds een goede relatie met je broers en zussen en de familie van je partner hebt, aarzel dan niet om bijeenkomsten aan te moedigen die volwassenen leuk zullen vinden en die tegelijkertijd ook de jongere leden van de families wat tijd met elkaar te laten doorbrengen.

 • Vergeet niet dat kinderen, vooral tijdens de eerste zes jaar van hun leven, op een bepaald moment in hun leven zijn waarop iedere gebeurtenis telt.
 • Als je het spelen van spelletjes, het beleven van avonturen, het delen van snacks en grapjes en liedjes met neven en nichten aanmoedigt, zal je ze niet alleen een leuke tijd bezorgen, maar ook prachtige herinneringen die ze helpen op te groeien met plezier en liefde.

Laat je kinderen dezelfde positieve relatie hebben met hun neven en nichten als die jij had met die van jou. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.