Wat te doen als je partner niet wil werken?

Als je partner niet wil werken, dan kan dat invloed hebben op de harmonie van het hele gezin. Om grote conflicten te voorkomen, is het belangrijk dat je de situatie zo snel mogelijk oplost.
Wat te doen als je partner niet wil werken?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Frustraties op het werk of van persoonlijke aard hebben niet alleen een negatieve impact op de betreffende persoon, maar vaak ook op zijn of haar partner. Wanneer je partner niet wil werken, veroorzaakt dat vaak zowel financiële problemen als huwelijksproblemen.

Vaak lijkt zo’n situatie onoplosbaar, maar gelukkig is dat meestal niet het geval. Ook al zit iemand in een extreem lastige situatie, dan nog is het belangrijk om te blijven focussen op de meest positieve kant ervan. Anders wordt het probleem alleen maar erger voor jullie als stel.

Wat te doen als je partner niet wil werken?

Blijf geduldig

Als je geliefde constant thuiszit en geen moeite doet om een baan te vinden, dan kan dat voor jou heel frustrerend zijn. Probeer echter rustig te blijven en ruzies te vermijden. Waarschijnlijk heeft je partner ook niet zelf voor deze situatie gekozen en dit alles heeft mogelijk veel invloed op zijn zelfvertrouwen.

Geef je partner eerst wat tijd om zijn energie terug te vinden. Het is volkomen normaal als je partner gespannen is of een slecht humeur heeft. Blijf echter alert op zijn reacties.

Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je geliefde een last is voor je gezin, omdat hij financieel niet bijdraagt aan het huishouden. Probeer deze gevoelens echter niet bij hem te leggen, aangezien dat de stress alleen maar zal vergroten.

Bepaal de ware oorzaak

Oorzaak van niet willen werken

Het lijkt misschien lastig, maar de enige manier om dit soort problemen op te lossen is door er samen over te praten. Het is zaak dat je erachter komt wat de echte reden is waarom je partner niet wil werken. Een aantal mogelijke redenen zijn:

  • In bepaalde gevallen kunnen de moeilijkheden die spelen rond het vinden van een baan (zoals bijvoorbeeld leeftijd, ervaring, vaardigheden, etc.) de oorzaak zijn van een depressie.
  • Soms weten mensen niet precies wat ze willen gaan doen en doen in plaats daarvan helemaal niets.
  • Mensen kunnen het echter ook wel prettig vinden om even helemaal niets te hoeven doen en hebben geen intentie om op korte termijn weer te gaan werken.

Het belangrijkste is dat je vaststelt waarom je geliefde niet wil werken. Pas dan kun je hem of haar helpen om het probleem op te lossen.

Verdeel de huishoudelijke taken opnieuw

Als je partner niet wil werken, dan is nietsdoen zeker niet de oplossing! Verdeel de huishoudelijke taken opnieuw, zodat hij meer gaat bijdragen en zich productiever gaat voelen. Zorg er wel dat jullie deze beslissing gezamenlijk nemen.

Als je partner meer huishoudelijke taken gaat doen, dan helpt dat om zijn geest bezig te houden. Dat zorgt ervoor dat hij zijn tijd meer gaat waarderen. Het is daarnaast ook fijn voor jou. Je krijgt immers meer tijd om wat van je eigen werk in te halen, of eindelijk de dingen te doen die steeds zijn blijven liggen.

Hoogstwaarschijnlijk wil je partner na een tijdje weer gaan werken en zal hij weer op zoek gaan naar een baan. Soms echter zijn ook nieuwe sociale contacten nodig om mensen te motiveren.

Moedig je partner aan

De beste manier om je geliefde aan te moedigen, is door het vergroten van het vertrouwen dat hij heeft in zijn eigen capaciteiten. Dat doe je door hem complimenten en liefde te geven.

Help hem zich voor te bereiden op zijn zoektocht naar een nieuwe baan, zonder hem daartoe te dwingen. Laat je partner zien dat het misschien moeilijk zal zijn, maar zeker niet onmogelijk.

Het beste advies dat je hem kunt geven is dat hij zich geen zorgen moet maken, met kleine stapjes moet beginnen en zichzelf geen al te grote doelen moet stellen. Hieronder geven we je een paar voorbeelden van goede doelstellingen.

Begin bijvoorbeeld met:

  • een parttime baan.
  • een tijdelijke baan.
  • een baan op een ander vakgebied.

Hoewel dit misschien geen ideaal begin lijkt, is het wel een begin van iets nieuws. Bovendien zal het je partner motiveren om vervolgstappen te zetten.

Praat over de impact die het heeft op je gezin

Het effect van werkeloosheid

Het is belangrijk dat je samen praat over de invloed die deze situatie heeft op het hele gezin. Een aantal tips om zo’n gesprek aan te gaan:

  • Spreek je verwachtingen uit: hoe lang verwacht jij dat je partner werkeloos zal zijn?
  • Daarnaast is het ook belangrijk dat je praat over het beperken van de gezinsuitgaven. Zo voorkom je dat jullie uiteindelijk schulden of andere financiële problemen krijgen.
  • Zorg er ten slotte voor dat je bij dit soort gesprekken positief blijft, diplomatiek bent en dat je aangeeft dat de oplossingen tijdelijk en omkeerbaar zijn.

Wat nu als mijn partner nog steeds niet aan het werk wil?

Soms zijn er mensen die simpelweg geen interesse hebben in werk. Zij voelen zich zonder werk fijner en gelukkiger, ook al betekent dat dat ze financieel afhankelijk zijn van een ander. Ze volgen hun eigen levenspad zonder al te veel zorgen, een beetje zoals een kind dat doet.

Als dat het geval is bij jouw partner, dan kun je beter deskundige hulp inschakelen. Is er na een tijdje echter geen verandering merkbaar, of onderneemt je partner nog steeds geen actie om een baan te gaan zoeken? Dan is het waarschijnlijk het beste om de relatie te beëindigen.

Een relatie kan immers alleen succesvol zijn wanneer beide partners als een team samenwerken, zich volwassen gedragen en gezamenlijk groeien en vooruitkomen in het leven. Een levensgezel die geen wens heeft om te groeien, zal jouw leven en succes uiteindelijk alleen maar negatief beïnvloeden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.