Wat kun je doen om koorts te behandelen?

Het is erg belangrijk om koorts te behandelen om mogelijke complicaties te voorkomen. Je kunt eerst thuis enkele maatregelen proberen. Als ze echter niet werken, dan is het het beste om een arts te raadplegen, vooral als het om een kind gaat.
Wat kun je doen om koorts te behandelen?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 07 november, 2022

Het is erg belangrijk om koorts te behandelen om andere gezondheidscomplicaties te voorkomen. Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur, die altijd gemiddeld rond de 37 °C zou moeten zijn. Een variatie van maximaal één graad gedurende de dag is normaal en niet noodzakelijk synoniem met een ziekte.

Factoren zoals onder meer dieet, lichaamsbeweging of het weer zijn enkele van de redenen waarom de lichaamstemperatuur stijgt. Iemand heeft echter koorts als de temperatuur hoger dan 38 °C is.

Wat is koorts?

Koorts is een indicatie dat het lichaam reageert op een mogelijke ziekte. Je moet echter voorzichtig zijn. Bij baby’s, vooral als ze nog borstvoeding krijgen, is 39 °C een zeer hoge temperatuur.

In dat geval moet je de koorts zo snel mogelijk behandelen en heeft de baby misschien een ziekenhuisopname of op zijn minst een consult bij een kinderarts nodig. Koorts wordt bijna altijd met andere symptomen geassocieerd zoals:

  • aanhoudende hoofdpijn die de hele schedel omgeeft, een gevoel van beklemming.
  • rillingen en zweten.
  • spierpijn met prikkelingen.
  • uitdroging, droge huid, verminderde tranen en urineretentie.
  • gebrek aan eetlust.
  • algehele zwakte.

Bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar kunnen koortsstuipen optreden (Spaanse link). In deze gevallen raden artsen aan om de patiënt te laten liggen, hem te beschermen zodat hij zichzelf geen pijn doet en na de aanval contact met een arts op te nemen.

Oorzaken

Man met koorts en hoofdpijn

Het lichaamsdeel dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de temperatuur bevindt zich in de hersenen en wordt de hypothalamus genoemd. Het werkt als een thermostaat. Om verschillende redenen kan het echter de referentielimiet verhogen. Dit is wanneer een toename van vastgehouden warmte optreedt.

Besmettelijke factoren zoals virussen en bacteriën kunnen koorts veroorzaken. Dat geldt ook voor ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, tumoren of geneesmiddelen die dit als bijwerking kunnen veroorzaken (Spaanse link). Ook alle soorten vaccinaties kunnen koorts veroorzaken.

Hoe koorts te behandelen

Voor lichte koorts zal je arts waarschijnlijk geen specifieke behandeling voorschrijven, vooral als er geen aanvullende symptomen zijn. In feite is lichte koorts een teken dat het lichaam goed  reageert op de aanwezigheid van een virus of bacterie (Spaanse link).

Een verhoogde temperatuur kan zelfs helpen om de micro-organismen die de ziekte veroorzaken te verminderen. Wanneer koorts extra ongemak veroorzaakt of hoog is, dan moet deze worden behandeld.

In dit geval kan een arts vrij verkrijgbare medicijnen voorschrijven, zoals onder andere ibuprofen of paracetamol. Je mag alleen de aanbevolen doses innemen. Overschrijd deze niet en gebruik deze medicijnen niet gedurende lange tijd, omdat ze nier- en leverschade kunnen veroorzaken.

Als deze medicijnen de koorts niet verminderen, dan is het zoeken naar de oorzaak de sleutel om de noodzaak voor antibiotica te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn in het geval er een bacteriële infectie, zoals een keelontsteking of longontsteking. Als het een virale infectie is, dan werken antibiotica niet.

Bij kinderen moet je een kinderarts raadplegen als de koorts na de eerste dosis aanhoudt. Geef kinderen geen aspirine, aangezien dit tot het syndroom van Reye kan leiden, dat, hoewel zeldzaam, fataal kan zijn (Spaanse link).

Andere aanbevelingen om koorts te behandelen

Als het om baby’s gaat, vooral als ze jonger zijn dan 28 dagen, dan is een ziekenhuisopname de beste optie om koorts te behandelen. Pasgeboren baby’s (Spaanse link) zijn kwetsbaar voor ernstige ziekten waardoor intraveneuze medicijnen en speciale zorg nodig kunnen zijn.

Je kunt thuis een aantal maatregelen proberen om koorts te behandelen, zolang dit niet met extra ongemakken gepaard gaat. In het geval van uitdroging moet je water drinken en, nog beter, orale rehydratie-oplossingen. Deze laatste rehydrateren niet alleen, maar bevatten ook elektrolyten. Dit zijn essentiële componenten voor een goede werking van het lichaam.

Rust bevordert bovendien het herstel, net als het gebruik van luchtige kleding, het laag houden van de kamertemperatuur en alleen met een laken slapen.

Het is ook raadzaam om warme kompressen op het voorhoofd, de oksels, de lies of de voetzolen aan te brengen. Om koorts te verminderen, kun je warmwaterbaden proberen, en theeën (Spaanse link) gemaakt van:

  • knoflook
  • basilicum
  • wijnruit
  • gember
  • tijm
  • kamille

Je kan de thee met een beetje honing zoeten. De theeën zijn bij koorts zeer nuttig om te drinken. Je moet twee tot drie kopjes thee per dag proberen te drinken.

Gegevens om in gedachten te houden

Je moet heel voorzichtig zijn met koorts bij kinderen. Hun lichamen zijn gevoeliger voor temperatuurveranderingen. Een arts moet worden geraadpleegd als de koorts 38,5 ° C bij baby’s of 40 ° C bij volwassenen bereikt.

In feite is het essentieel om dit te doen als de koorts met hoofdpijn, braken, prikkelbaarheid, buikpijn, huiduitslag gepaard gaat of als de verhoogde temperatuur aanhoudt.

Je moet kalm blijven, maar goede maatregelen nemen om koorts te behandelen. Anders kunnen complicaties zoals toevallen en bewustzijnsverlies optreden. Dit alles verslechtert de toestand van de patiënt en kan zelfs hun leven in gevaar brengen. Het is daarom erg belangrijk om bij ernstige koorts een arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
  • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
  • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
  • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
  • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
  • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
  • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
  • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.