Wat je moet weten over heupimpingement

Heupimpingement is een blessure die pijn veroorzaakt bij het buigen of draaien van de benen. Bovendien beperkt het de bewegingsvrijheid van de getroffen persoon aanzienlijk.
Wat je moet weten over heupimpingement

Laatste update: 08 juni, 2021

Heupimpingement is een recent beschreven pathologie die ook femoroacetabulair impingement wordt genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat het gaat om de verandering van de twee belangrijkste componenten van het gewricht: de femurkop en de heupkom.

Deze ziekte treft een groot deel van de bevolking. Deskundigen schatten dat 15 % van de bevolking tussen 20 en 50 jaar aan deze ziekte lijdt. Bovendien zijn 75% van de mensen die eraan lijden atleten.

Met andere woorden, heupimpingement is een aandoening die jonge, actieve mensen, zoals balletdansers en beoefenaars van vechtsporten, invalide maakt. Het begint met een pijn in de lies die zich uitbreidt en verergert. Een vroegtijdige behandeling van deze aandoening kan veel complicaties voorkomen.

Omdat het zo vaak voorkomt en zo belangrijk is, leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over heupimpingement.

Waarom treedt een heupimpingement op?

Zoals we al zeiden, is een andere naam voor deze aandoening femoroacetabulair impingement. Om het te begrijpen, moeten we eerst de anatomie van het heupgewricht leren kennen.

Een afbeelding van de heup- en bekkenbotten

De heup is een gewricht dat bestaat uit de heupkom (een hol gedeelte van het bekken) en de kop van het femur (bol), het belangrijkste bot van het been. Het zijn twee bolvormige oppervlakken die, met het blote oog, het beeld geven van een bal die in een kom draait.

In sommige gevallen vervormt het dijbeen en past het niet goed in de heupkom. In andere gevallen bedekt de rand van deze heupkom juist de bal te veel. Hoe dan ook, het resultaat is hetzelfde: de kop van het dijbeen kan niet goed draaien in de heupkom.

Dit veroorzaakt het zogenaamde heupimpingement. De verandering van sommige delen maakt het contact onregelmatig. Wanneer beide delen voortdurend met elkaar in botsing komen, ontstaat er letsel aan het gewrichtskraakbeen.

Na verloop van tijd kan het gewricht verder degenereren en artrose veroorzaken. In feite is impingement van de heup een van de belangrijkste oorzaken van heupartrose bij jonge volwassenen.

Wat zijn de oorzaken van deze aandoening?

Ten eerste kan een verandering in de ontwikkeling van het gewricht in de kinderjaren heupimpingement veroorzaken. Dit komt voor bij talrijke pathologieën zoals heupdysplasie of de ziekte van Perthes.

De helft van de mensen die een wijziging in de anatomie van de heup hebben, ervaren echter niet eens symptomen. Toch ondervinden ze deze meestal zodra zij hun fysieke activiteit verhogen of wanneer ze bepaalde sporten beoefenen.

Ten tweede is een andere oorzaak van heupimpingement activiteiten waarbij de benen en heupen voortdurend worden bewogen. Door het voortdurend herhalen van bepaalde bewegingen, botsen de twee delen van de heup tegen elkaar en treedt er slijtage op. Het treft meestal mensen die ritmische of artistieke gymnastiek beoefenen, aan vechtsport doen of aan atletiek doen.

Een vrouw doet oefeningen om haar heup te trainen

Wat zijn de symptomen van een heupimpingement?

De symptomen treden op na overbelasting van het gewricht, wanneer er al schade aan het kraakbeen is opgetreden. Ze beginnen meestal met pijn in de lies die geleidelijk toeneemt. Bovendien wordt deze pijn erger bij bewegingen waarbij de heup betrokken is. De betrokkene ondervindt bijvoorbeeld moeilijkheden bij het hurken of het kruisen van de benen.

Een ander typisch symptoom is gewrichtsstijfheid in dit gebied. Dit betekent dat pijn niet de enige factor is die de bewegingen van flexie en interne rotatie van het been beperkt. Stijfheid in de heup speelt ook een rol.

Bovendien ervaren mensen die last hebben van een heupimpingement ook vaak een knappend gevoel wanneer ze bewegen. Bovendien kunnen ze de pijn zelfs verwarren met ischiaspijn en kan deze zich uitbreiden tot de knie.

Welke behandeling is er beschikbaar?

Deze pathologie heeft een complexe behandeling die afhangt van de intensiteit van het letsel en de pijn die het veroorzaakt. Na de diagnose moet de patiënt in de eerste plaats de activiteit wijzigen die dit probleem heeft uitgelokt.

Bij sporters is het belangrijk om de activiteit te verminderen en heupflexie-oefeningen te vermijden. Bovendien moet de patiënt specifieke fysiotherapie-oefeningen voor het gebied doen.

Een andere behandelingsmogelijkheid is de injectie van hyaluronzuur in het gewricht. Deze stof laat het kraakbeen enigszins herstellen en helpt de symptomen te verlichten. Wanneer het letsel echter voortschrijdt of er een aanzienlijke mate van artrose van de heup is opgetreden, is de behandeling meestal chirurgisch. Enkele van de opties zijn een heupprothese.

Tot slot

Heupimpingement is een pathologie die veel pijn veroorzaakt bij jonge mensen en atleten die veel kracht uitoefenen op het gewricht. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan om een behandeling vast te stellen en te voorkomen dat de blessure erger wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.