Wat is seksuele compatibiliteit: lees hier alles wat je moet weten

Weet je wat seksuele compatibiliteit is? Denk je dat het mogelijk is om te herstellen als het eenmaal verloren is gegaan? We leggen het in dit artikel uit.
Wat is seksuele compatibiliteit: lees hier alles wat je moet weten

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd wat seksuele compatibiliteit is, maar weet je het antwoord hierop niet te verwoorden? Dit is  heel normaal. Hoewel het twee alledaagse woorden zijn, zijn er verschillende dingen die je er misschien niet over weet.

We kunnen seksuele compatibiliteit kort definiëren als de reeks overtuigingen, waarden, behoeften en verlangens met betrekking tot seksuele relaties die bij twee mensen samenvallen. Dit is compatibiliteit, maar er is zoveel meer aan de hand.

Verbinding

Ken je dat gevoel wanneer je met je partner verbonden bent? Het is energie en een soort aantrekkingskracht die je niet kunt beschrijven, maar het is er.

Het ontstaat door dat samenvallen van waarden, behoeften en verlangens die we eerder hebben genoemd. Door te merken en te voelen dat alles klopt, is het onvermijdelijk dat seksuele compatibiliteit verschijnt.

Herken de signalen van je partner

Ondanks deze connectie is het belangrijk om de signalen van je partner te leren herkennen om je van die seksuele compatibiliteit bewust te zijn. Als je je niet bewust bent van deze tekens, dan zal het erg moeilijk voor je zijn om meer dan een vriendschap op te bouwen. Wat zijn echter de signalen die je niet mag negeren?

Er zijn veel manieren om te zien of iemand zich tot je aangetrokken voelt of zelfs verlieft op je is. De manier waarop diegene naar je kijkt, hoe nerveus ze worden als ze bij je in de buurt zijn, hun benaderingen en subtiele acties, zoals langs je hand strijken, enzovoorts. Houd je ogen dus open en je zintuigen alert.

Seksuele compatibiliteit

Dezelfde behoefte hebben

Man en vrouw op bed

Een aantal mensen hebben geen seksueel verlangen, zoals een artikel gepubliceerd in Psychiatry MMC uitlegt. Aan de andere kant hebben een aantal mensen juist een grote behoefte. Het hangt allemaal van de persoon af.

Om deze reden is seksuele compatibiliteit erg belangrijk. Het gaat erom dat beide leden dezelfde behoefte delen. Zo niet, dan is het duidelijk dat ze niet compatibel zijn.

Een vergelijkbare kijk op seks

Wat betekent het om een vergelijkbare kijk op seks te hebben? Het gaat dan om het genieten van dezelfde dingen. Als je bijvoorbeeld graag nieuwe dingen probeert of seksspeeltjes gebruikt, dan moet je partner dit ook leuk vinden, of op zijn minst openstaan om ze te proberen.

Waarom?Dit is namelijk waar seksuele compatibiliteit op gebaseerd is. Als je niet dezelfde kijk op seks hebt als de ander, dan zal het erg moeilijk zijn om ervan te genieten om samen in bed te liggen. Het is daarom belangrijk om het hierover eens te zijn om seksueel compatibel te zijn.

Dezelfde voorkeuren hebben

Een ander fundamenteel aspect met betrekking tot seksuele compatibiliteit is het delen van dezelfde voorkeuren en smaken. Als je van bondage houdt, maar de ander niet, dan zul je nauwelijks in staat zijn om seks volledig te verkennen en ervan te genieten.

Het is daarom erg belangrijk dat je smaak overeenkomt, niet alleen in de rest van de facetten van je leven, maar ook in je seksleven. Heb je hier ooit eerder over nagedacht?

Waar hangt seksuele compatibiliteit van af?

Naast al het bovenstaande hangt compatibiliteit af van feromonen en genetische compatibiliteit die zowel het verlangen als de seksuele respons activeert, volgens Men’s Health Medical Literature for Patients (Spaanse link).

Er zijn echter ook andere factoren van invloed, bijvoorbeeld of de ander bij de ideale visie van een partner past die je in gedachten hebt of deze benadert. Concluderend, compatibiliteit moet op veel manieren plaatsvinden: vanuit psychologisch oogpunt, persoonlijkheid, waarden en erotisch gedrag.

Net zoals seksuele compatibiliteit kan optreden (schijnbaar uit het niets), kan het tegenovergestelde ook gebeuren. Met andere woorden, je kunt het kwijtraken. Dit kan gebeuren als je waarden veranderen, of als er vanaf het begin geen echte compatibiliteit was en je dingen zag die er niet echt waren.

Hoe kun je seksuele compatibiliteit terugkrijgen?

Voeten steken onder de dekens uit

Gelukkig kun je verloren seksuele compatibiliteit terugkrijgen. Een aantal stellen besluiten bijvoorbeeld naar een seksuoloog te gaan om een oplossing te vinden voor wat er met hen gebeurt.

De seks is niet altijd slecht geweest maar je zou kunnen merken dat je verandert. Maak je dus geen zorgen, je kunt nog steeds terug krijgen wat je bent kwijtgeraakt. Denk daarbij onder andere aan de volgende mogelijkheden:

  • Verken nieuwe mogelijkheden. Het introduceren van seksspeeltjes en het proberen van nieuwe dingen kan plezier opwekken en je voorkeuren laten ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had. Je zult meer van seks genieten.
  • Tijd samen doorbrengen. Soms zorgen kinderen of dagelijkse verantwoordelijkheden ervoor dat je geen tijd hebt om te praten of om seks te hebben. Het is daarom belangrijk om samen momenten te vinden om intiem te zijn.
  • Vind je eigen ritme. Als je meer seksuele verlangens hebt dan je partner, dan kun je een balans vinden als je er rustig over praat. Je hoeft niet altijd in alles op hetzelfde niveau te zitten. Tenzij je twee tegengestelde uitersten hebt, kan dit werken.

Zoals je kunt zien, is het belangrijk dat er seksuele compatibiliteit is, maar dit betekent niet dat je precies hetzelfde moet zijn als je partner. Er zullen altijd verschillen zijn en het belangrijkste is dat je een balans vindt. Hierbij is communicatie het sleutelwoord.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mallon, R. y Stich, SP (2000). La extraña pareja: la compatibilidad de la construcción social y la psicología evolutiva. Filosofía de la ciencia , 67 (1), 133-154.
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Urbano-Contreras, A., Iglesias-García, M. T., & Martínez-González, R. A. (2019). Satisfacción general y sexual con la relación de pareja en función del género. Revista Española de Investigaciones Sociológicas165, 143-158.
  • Psychiatry (Edgmont). 2008 Jun; 5(6): 50–55. Published online 2008 Jun. Sexual Desire Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.