Wat is neuraaltherapie precies?

Neuraaltherapie is een sterk groeiende vorm van therapie die veranderingen in het elektrische systeem van je lichaam tracht te behandelen. Het heeft tot doel complexe gezondheidsproblemen, zoals neuropathische pijn door middel van lokale anesthetica op te lossen.
Wat is neuraaltherapie precies?

Laatste update: 31 augustus, 2020

Neuraaltherapie is een techniek die steeds populairder wordt. Het belangrijkste doel is om ziekten te behandelen die door stoornissen in het elektrische systeem van het lichaam worden veroorzaakt. Deze elektrische stoornissen staan bekend als ‘interferentievelden’.

Je kunt interferentievelden vinden in organen, ganglia, de huid en praktisch elk deel van je lichaam. Dit type stoornis is lange tijd niet door de geneeskunde overwogen of het was ondergewaardeerd.

Tot op heden is deze behandeling nog een open onderwerp in geneeskunde en onderzoek. In dit artikel leggen we uit wat neuraaltherapie is en waarvoor het wordt gebruikt.

Wat is neuraaltherapie?

Man met een pijnlijke arm

Neuraaltherapie helpt om de normale werking van het zenuwstelsel te herstellen. Op deze manier probeert het het herstel van veel aandoeningen te versnellen die misschien met conventionele behandelingen niet zijn verbeterd.

Het zenuwstelsel is een reeks gespecialiseerde cellen die elektrische signalen geleiden. Het is verantwoordelijk voor het leiden en controleren van veel van de functies die in je lichaam plaatsvinden. Daarnaast helpt het om het evenwicht in je lichaam en met de omgeving te behouden.

Het zenuwstelsel is, net als elk ander deel van je lichaam, kwetsbaar voor verwondingen of infecties. Een trauma of operatie kan het bijvoorbeeld beschadigen. Over het algemeen kan het zenuwstelsel goed reageren en herstellen als het een kleine verwonding is.

Wanneer het letsel echter te schadelijk of langdurig is, dan kan het het zenuwstelsel permanent beschadigen. Wanneer dit gebeurt, dan veroorzaakt het een reeks sensaties, zoals pijn, die niet gemakkelijk te identificeren is en die na traditionele behandelingen misschien niet verdwijnen.

Dit is waar neuraaltherapie om de hoek komt kijken. Deze therapie tracht de normale werking van het zenuwstelsel te herstellen. Dat wil zeggen, het helpt om die verwondingen aan de geleidingspaden te herstellen. Het zou de pijn dus kunnen stoppen.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 trucs om je zenuwstelsel te versterken

Hoe wordt neuraaltherapie uitgevoerd?

Spuit in injectieflacon met verdoving voor neuraaltherapie

Neuraaltherapie bestaat uit het injecteren van lokale anesthesie in de gebieden waar een neuraal letsel kan optreden. Normaal gesproken zijn de anesthetica die ze gebruiken procaïne of lidocaïne (Spaanse link). Ze injecteren kleine hoeveelheden verdund in fysiologisch serum.

In veel gevallen is er een snelle verbetering van pijn. Een aantal mensen reageren echter anders. Een aantal patiënten hebben bijvoorbeeld veel meer energie, maar er zijn anderen die zich dagenlang erg moe voelen.

In het ideale geval zal je arts dan de behandeling opvolgen, meestal ongeveer een maand na de injecties. Het kan zijn dat je meerdere injecties nodig hebt om de gewenste effecten te bereiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een gezonder zenuwstelsel met deze drankjes

Wat behandelt het?

Neuraaltherapie kan voor verschillende aandoeningen een nuttige behandeling zijn, vooral in gevallen van chronische pijn of ontsteking. Bijvoorbeeld bij aandoeningen als lage rugpijn, pijn in de nek (Spaanse link) en een peesontsteking.

Aan de andere kant kan het helpen bij complexere aandoeningen zoals fibromyalgie. Het wordt zelfs gebruikt voor de behandeling van gevallen van de ziekte van Crohn en bepaalde stemmingsstoornissen die somatisch worden.

Neuraaltherapie, hoewel het complex lijkt, kan ook bij kinderen worden toegepast. Hiervoor hebben ze dan de toestemming van de ouders nodig. Neuraaltherapie kan repetitieve infecties zoals bronchitis, cystitis en zelfs gastro-enteritis behandelen.

Houdt in gedachten

De waarheid is dat je om neuraaltherapie te gebruiken veel dingen in gedachten moet houden. Je moet het bovendien altijd door een specialist laten doen. Het is daarom belangrijk om jezelf te laten informeren en elk geval apart te bekijken. Je arts zal beslissen of je het al dan niet moet gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olarte, Diana Marcela Villamizar, and Daicy Rojas de Rangel. “Eficacia de la terapia neural en pacientes con dolor cervical o lumbar, del servicio de medicina física y rehabilitación de un centro hospitalario, 2016.” Revista Colombiana de Medicina Física y Rehabilitación 27.1 (2017): 25-37.
  • De La Torre, Faneth Toscano, and Laura Bibiana Pinilla Bonilla. “Los principios de la terapia neural desde los fundamentos del nervismo hasta la neurociencia actual.” Revista Salud UIS 44.2 (2012).
  • Vinyes, David. “Terapia Neural.” Rev Cubana Ortop Traumatol 9.3 (2005).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.