Wat is ketamine en waarvoor wordt het gebruikt?

Ketamine is een ontspannende substantie die voornamelijk wordt gebruikt als een kalmerend of verdovingsmiddel voor dieren. Het kan ook hallucinogene effecten veroorzaken.
Wat is ketamine en waarvoor wordt het gebruikt?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ketamine is een medicijn met verdovende en hallucinerende eigenschappen. Het gebruik ervan in de geneeskunde is beperkt en het wordt vooral gebruikt als een snelwerkend verdovingsmiddel.

Het wordt ook veel gebruikt in de diergeneeskunde om grote dieren te kalmeren, vooral paarden. Het werd oorspronkelijk voor dit specifieke doel gemaakt en eind de 20e eeuw in gebruik genomen.

Door misbruik heeft ketamine een slechte reputatie opgebouwd als een krachtig hallucinogeen middel. Ook is het bekend al middel bij wat bij verkrachting gebruikt wordt vanwege de verdovende eigenschappen.

Hoe werkt het?

MSG

Ketamine is een derivaat van fencyclidine. Beide behoren tot de familie van NMDA-receptor-antagonisten. NMDA is een afkorting voor N-methyl-D-aspartaat, een glutamaat-agonist.

  • Als een stof een agonist is, betekent dit dat het het effect van een andere stof versterkt.
  • Wanneer een substantie daarentegen een antagonist is, betekent dit dat het de werking van een andere stof blokkeert.

Ketamine is een verdovingsmiddel omdat het de activiteit van de NMDA blokkeert, dat verantwoordelijk is voor het verhogen van de activiteit van glutamaat.

Glutamaat is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de meeste verbindingen in verschillende delen van het zenuwstelsel en de hersenen. De hersenschors heeft bijvoorbeeld veel glutamaat-receptoren, omdat dit het gebied is waar leren en geheugen zich bevinden.

Omdat ketamine glutamaat blokkeert, geven de synapsen de informatie niet door en komt het zenuwstelsel in een staat van ontspanning. Afhankelijk van de dosis werkt het medicijn meer als een pijnstillend middel of als een kalmeringsmiddel.

Wat is het doel van ketamine?

Zoals hierboven vermeld, wordt ketamine voornamelijk gebruikt als een kalmerend en verdovingsmiddel in de diergeneeskunde. Artsen gebruiken ketamine echter zelden, vanwege de vele en gevaarlijke bijwerkingen.

Bovendien vermijden ze het ook op medisch gebied omdat het een psycho-actieve stof is. Dit betekent dat het een stof is die iemands mentale toestand kan veranderen. In minder ontwikkelde landen wordt ketamine echter vaak als verdovingsmiddel gebruiken, omdat het goedkoper is dan veel alternatieven.

Waarom is ketamine een psychotrope stof?

Ketamine is een krachtig hallucinogeen dat een dissociatieve aard heeft. Dat betekent dat het het gevoel van de patiënt voor zijn lichaam in de ruimte verandert. Gewoonlijk beschrijven mensen gevoelens van lichtheid, zweven, hun lichaam verlaten, etc.

Toen ze het voor het eerst in lage doses voor kinderen en ouderen gebruikten, vertelden veel patiënten hoe ze zich voelden onder invloed van ketamine. Omdat er zoveel vreemde gevallen waren, voerden artsen talloze onderzoeken uit totdat ze uiteindelijk ontdekten dat ketamine zelfs bij zeer lage doses krachtige hallucinogene eigenschappen heeft.

Dat is precies deze eigenschap die het medicijn zo gevaarlijk maakt. Bovendien is het moeilijk om de juiste dosering te bepalen, omdat de bijwerkingen onmiddellijk optreden. Bij kleine hoeveelheden heeft het bijvoorbeeld een ontspannend effect. Zelfs maar een klein beetje meer kan echter leiden tot een soort bijna-dood ervaringen.

Wat zijn andere bijwerkingen van ketamine?

Soorten medicijnen

Afgezien van hallucinaties, kan ketamine het geheugen van iemand veranderen en concentratieproblemen veroorzaken. Bij grotere hoeveelheden kan iemand problemen krijgen met de snelheid of het ritme van de hartslag. Andere complicaties aan hart- en vaatstelsel zijn onder andere:

  • hoge bloeddruk
  • vertraagde hartslag
  • hartfalen
  • verhoogde druk in het hoofd

Er is ook een risico op overlijden bij kinderen omdat het medicijn spasmen van het strottenhoofd kan veroorzaken, wat de luchtwegen blokkeert. Bovendien kunnen kinderen last krijgen van epileptische aanvallen of dystonie.

Dystonie is de medische term voor onvrijwillige samentrekkingen van de spieren. Als deze door ketamine worden veroorzaakt, zijn ze meestal erg pijnlijk en duiden ze op een onjuiste werking van het zenuwstelsel.

Om alle bovengenoemde redenen gebruiken artsen ketamine bijna nooit. Omdat er vaak kans is op veel gevaarlijke complicaties, zijn er meer nadelen dan voordelen. Bovendien is het gebruik van ketamine nog gevaarlijker als gelijktijdig gebruikt wordt met andere stoffen zoals alcohol.

Als je denkt dat iemand ketamine heeft ingenomen, moet je onmiddellijk de hulpdiensten bellen. Leg de persoon vervolgens in een rustige kamer. Dim de lichten en maak de kamer zo stil mogelijk om prikkels te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.