Wat is het ware geheim achter aantrekkingskracht?

Het kan gezegd worden dat het geheim van aantrekkingskracht in ons hersencircuit ligt. Het bepaalt of emotionele signalen effectief zijn of niet.
Wat is het ware geheim achter aantrekkingskracht?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De kenmerken die iemand aantrekkelijk maken zijn al eeuwen onderdeel van discussie. Hoewel het bewezen is afhankelijk te zijn van context, culturele waarden en levensstijl, zijn er nog steeds mensen die geloven dat lichamelijke aantrekkingskracht het belangrijkst is.

Lichamelijke kenmerken spelen wel een rol bij aantrekkingskracht. Het is echter bewezen dat het niet de enige factoren zijn die bepalen hoe aantrekkelijk iemand is voor een ander.  Sommige mensen zeggen zelfs dat de aantrekkelijkheid van een persoon in direct verband staat met zijn persoonlijkheid en de kwaliteiten die anderen in iemand zien.

Ook blijkt dat een zeer belangrijke component van aantrekkingskracht zich in de hersenen bevindt. Daarbij komt ook het vermogen om de emoties en bedoelingen van anderen te begrijpen.

Onderzoekers van de Universiteit van Lübeck (Duitsland) hebben een onderzoek uitgevoerd die in het tijdschrift PNAS werd gepubliceerd. Uit dit onderzoek bleek dat hoe beter we in staat zijn de emoties van anderen te ontcijferen, des te aantrekkelijker zijn we voor anderen.

Het ware geheim van aantrekkingskracht ligt in de hersenen

Neuronen in het lichaam

Door het analyseren van de neuronale mechanismen die worden gestimuleerd door aantrekkingskracht, hebben de onderzoekers vastgesteld dat het vermogen van een persoon om emoties van anderen te lezen een zeer belangrijke rol speelt als het gaat om aantrekkingskracht.

Silke Anders, hoogleraar sociale en effectieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Lübeck en auteur van het onderzoek, zei het volgende:

“In staat zijn om de intenties en emoties van een ander te begrijpen is van essentieel belang voor een succesvolle sociale interactie. Voor wederzijds succes moeten mensen voortdurend de intenties en emoties van hun partner analyseren en begrijpen. Tegelijkertijd anticiperen ze op het gedrag van anderen en passen hun eigen gedrag aan.”

Voor het experiment zijn 90 mensen onderzocht die video’s van vrouwen die angst of verdriet voelden moesten bekijken.

Na het bekijken van de video’s moesten de deelnemers evalueren hoe de vrouwen zich voelden en hoeveel vertrouwen ze in zichzelf hadden. Terwijl zij dit deden, analyseerden onderzoekers hun hersenactiviteit om hun aantrekkingskracht te meten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe nauwkeuriger zij de emotionele toestand van de vrouw inschatten, hoe aantrekkelijker de deelnemer leek. Dit kan dus betekenen dat hoe makkelijker het voor je is om emoties van anderen te lezen, hoe aantrekkelijker je bent.

Dit komt doordat dit het beloningssysteem van de hersenen activeert, waardoor aangename sensaties ontstaan.

Het kunnen ‘lezen’ van anderen

Het echt interessante aan deze bevindingen is de rol die zowel de verzender als de ontvanger hierbij spelen. Het vermogen om anderen te begrijpen en in te schatten wat ze voelen is afhankelijk van het niveau van neuronenactiviteit die met de aantrekkingskracht gepaard gaat.

Als bijvoorbeeld een gezichtsuitdrukking angst of verdriet laat zien, verwerkt de waarnemer dit in de hersenen, waardoor het beloningssysteem geactiveerd wordt. Dit verhoogt dan ook de aantrekkelijkheid van de persoon.

Aantrekkingskracht tussen mensen

In eerder onderzoek werd een verschil gevonden in de neurale circuits van mensen, die niet over de vaardigheid om de emoties van anderen te ‘lezen’ beschikken. Deze mensen hebben ook de neiging om problemen te hebben met communicatie en aantrekkingskracht.

Ook interessant om te lezen:
Leer je kinderen te dromen, niet te vrezen

Daarom suggereren bepaalde wetenschappers dat een gebrek aan communicatie geen gebrek aan interesse hoeft te betekenen. Hun neuronale circuit is gewoon niet toereikend om zich goed te kunnen uiten.

Anders erkent dat de studie niet grootschalig genoeg is om categorische claims te maken. Ze zegt wel verder te willen bestuderen hoe het vermogen om emoties te lezen verandert als we ouder worden. Ook wil zij weten of het mogelijk is om dat het vermogen door training te verbeteren.

Het zou ook interessant zijn om te ontdekken of het vermogen om anderen te lezen is ontstaan uit onze eigen aangeboren kwaliteiten of dat er andere factoren zijn die dit mogelijk maken.

Hoe dan ook, deze conclusies bieden een nieuwe verklaring voor wat mensen aantrekkelijk maakt. Ook waarom dat bij sommigen meer het geval is dan bij anderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.