Wat is global postural reeducation?

Leer in dit artikel alles over global postural reeducation en de voordelen!
Wat is global postural reeducation?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Global postural reeducation of GPR is gebaseerd op geïndividualiseerde processen die zijn aangepast aan de behoeften van elke patiënt om hun capaciteiten op zowel het primaire als het totale lichaamsniveau te verbeteren.

Als je wel hebt gehoord van global postural reeducation, maar je weet niet wat het is, dan zullen we je hier op de hoogte brengen.

Ten eerste moet je in gedachten houden dat het een therapeutische methode is waarmee je elk type pathologie kunt evalueren, diagnosticeren en behandelen dat op een of andere manier het bewegingsapparaat beïnvloedt.

Om je wat meer over deze therapeutische werkwijze te laten weten, zullen we hieronder alles met je delen wat je moet weten.

Wat is global postural reeducation?

vrouw zit achter computer

Ook wel bekend als GPR, is global postural reeducation gebaseerd op de belangrijkste doelstellingen, waaronder op de eerste plaats de handmatige behandeling van lichaamshouding-veranderingen.

De beoefenaar is ook verantwoordelijk voor het aanpakken van situaties die een soort pijn of ongemak bij de patiënt veroorzaken.

Deze methode is innovatief, omdat het een progressieve en zachtaardige behandeling is, zodat het op iedereen kan worden toegepast, ongeacht hoe oud ze zijn.

Bovendien respecteert de global postural reeducation methodologie de capaciteiten van elk persoon, in het besef dat elke pathologie anders is en dat elk individu in zijn eigen tempo ontwikkeld.

De populariteit van GPR-behandelingen is gebaseerd op het feit dat elk van hen volledig is gepersonaliseerd. Bovendien is de therapie is gebaseerd op de specifieke omstandigheden van elk persoon, waarbij de symptomen worden aangepakt die problemen veroorzaken.

De principes van global postural reeducation

therapeut verbetert lichaamshouding vrouw

Deze innovatieve therapeutische werkwijze is gebaseerd op de belangrijkste principes die de essentie ervan beschermen. Hiervan vallen de onderstaande principes op.

Algehele gezondheid

De term ‘algehele gezondheid’ in relatie tot het lichaam betekent dat alle processen met elkaar verband houden.

Hiermee wordt tijdens de hele procedure rekening gehouden, van de diagnose en de eerste evaluatie tot de behandeling en het beheer van pijn.

Oorzakelijkheid

Om de pathologieën die het bewegingsapparaat beïnvloeden te behandelen, moeten de onderliggende oorzaken van het probleem worden gevonden.

Van daaruit moet men handelen, niet alleen door aandacht te schenken aan de gevolgen ervan, maar vooral door de bronnen van deze problemen aan te pakken.

De basiselementen van global postural reeducation

Global postural reeducation heeft een aantal belangrijke basiselementen die deze vorm van therapie karakteriseren.

1. Een ander perspectief op het spierstelsel

therapeut behandelt rug

Het gehele spierstelsel van het lichaam wordt opnieuw geconceptualiseerd als een ketting.

Dit houdt in dat ze onderling verband houden. Als een deel ervan wordt beïnvloed, dan zullen de gevolgen ook de hele spierketen of het hele systeem beïnvloeden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Verlicht je schouderpijn met deze zelfgemaakte remedies

2. De verdeling van het spierstelsel

Het spierstelsel is verdeeld in statische en dynamische spieren. Elk van hen heeft namelijk verschillende kenmerken:

  • Statische spieren hebben weinig effectiviteit als ze rigide of hypertoon zijn.
  • De effectiviteit van de dynamische spieren zal verminderen wanneer ze beschadigd zijn.

3. Her-educatie van het gehele postuur

vrouw houdt hele lichaam recht

Global postural reeducation streeft ernaar het lichaam te versterken en de gewrichten terug te brengen naar hun natuurlijke staat. Het is de bedoeling door oefeningen of stretchen te voorkomen dat de zwaartekracht de gewrichten samendrukt.

We kunnen niet over het hoofd zien dat alle soorten pathologieën die het bewegingsapparaat beïnvloeden ook op de één of andere manier van invloed zijn op de ademhaling.

Elke geïndividualiseerde behandeling bestaat namelijk uit een aantal sets van rekoefeningen die geleidelijk evolueren.

Ze beginnen in een stadium, waar er bijna geen weerstand is. Deze rekoefeningen gaan dan door totdat de spieren uitgerekt zijn. Dit wordt progressief uitgevoerd, hierbij altijd rekening houdend met de capaciteiten van de patiënt.

De belangrijkste basis van deze werkwijze is het manueel therapeutisch proces, dat geen plotselinge of onverwachte bewegingen voor de patiënt genereert, maar geleidelijk aan in intensiteit toeneemt.

Global postural reeducation heeft zich wereldwijd verspreid dankzij de grote voordelen die het te bieden heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barroqueiro, C., & Morais, N. V. (2014). The effects of a global postural reeducation program on an adolescent handball player with isthmic spondylolisthesis. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2013.10.002
  • Bonetti, F., Curti, S., Mattioli, S., Mugnai, R., Vanti, C., Violante, F. S., & Pillastrini, P. (2010). Effectiveness of a “Global Postural Reeducation” program for persistent Low Back Pain: A non-randomized controlled trial. BMC Musculoskeletal Disorders. https://doi.org/10.1186/1471-2474-11-285
  • Dimitrova, E., & Rohleva, M. (2014). Global Postural Reeducation in the Treatment of Postural Impairments. Resaarch in Kinesiology.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.