Wat is een magische ontvettingssteen en waarom zou je het gebruiken?

Conventionele producten zijn niet de beste optie om te ontvetten en ze irriteren ook je handen. Er zijn echter wel alternatieven! In dit artikel vertellen we je alles wat je over de magische ontvettingssteen moet weten.
Wat is een magische ontvettingssteen en waarom zou je het gebruiken?

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 23 augustus, 2022

Met conventionele reinigingsmiddelen en producten is het verwijderen van vet van verschillende huishoudelijke voorwerpen eigenlijk nooit gemakkelijk of volledig bevredigend geweest. Dat wil zeggen, tot de komst van de magische ontvettingssteen… een fantastische oplossing die we in dit artikel zullen presenteren!

Het is een kunstmatig stukje rots in vaste staat, die van ecologische, biologisch afbreekbare en natuurlijke ingrediënten is gemaakt. De materialen waaruit deze steen bestaat zijn onder andere:

  • Zeepvlokken
  • Gemicroniseerde witte klei
  • Plantaardige vetten
  • Limoenolie
  • Natrium
  • Glycerine

Houd er rekening mee dat deze steen, in tegenstelling tot andere reinigingsproducten, vrij is van zuren, fosfaten en giftige producten van welke aard dan ook. Het is vrij van allergenen, prikt niet op de huid en is niet gevaarlijk voor kinderen om te gebruiken.

Hoe kan ik de magische ontvettingssteen gebruiken?

Wanneer je de spons bevochtigt en over de steen haalt, ontstaat er wit schuim (Spaanse link). Dit schuim bevat een zeer fijne kleisoort, waarmee het een lichte erosie bewerkstelligt. Op deze manier kunnen we een grondige reiniging bereiken zonder hierbij de oppervlakken van het huis te beschadigen.

Na het reinigen raden specialisten aan om de oppervlakken met een vochtige doek af te vegen en dit vervolgens met een droge doek te doen. Dit verwijdert namelijk alle kleiresten die de magische ontvettingssteen kan achterlaten.

Welke oppervlakken kan dit product reinigen?

Het aantal voorwerpen en oppervlakken dat je met de magische ontvettingssteen kunt reinigen is eindeloos. Zo reinig je bijvoorbeeld kranen en tegels, roestvlekken, kunststoffen, glas, keramiek en badkamerelementen zoals wastafels, badkuipen, spiegels en toiletten.

Het is echter ook belangrijk om je bewust te zijn van de beperkingen van de magische ontvettingssteen. Je moet met deze steen geen hout in welke vorm dan ook reinigen. Het wordt ook niet aanbevolen voor het reinigen van welke soort stof dan ook.

Sinaasappelschillen als natuurlijke ontvetter gebruiken

In haar werk voor de Sek International University (Spaanse link) stelt Andrea Emilia Quiroz Valle de mogelijkheid voor om een ontvetter op basis van sinaasappelschillen te maken.

Volgens de auteur is de bedoeling van het onderzoek op het feit gebaseerd dat sinaasappelschillen een van de belangrijkste biologische afvalproducten in haar land zijn. Quiroz Valle stelt dat het, naast een potentieel efficiënt ontvettingsmiddel vanwege de actieve bestanddelen van sinaasappelschillen, ook goedkoop te produceren is.

Toch is de magische ontvettingssteen niet duur en een zeer betaalbare optie. Het is niet in elke winkel verkrijgbaar en je zult er wellicht even naar moeten zoeken. Als je het eenmaal hebt gekocht heeft deze steen het voordeel dat je slechts een klein beetje per keer hoeft te gebruiken, zodat je de levensduur van de steen kunt verlengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Internacional de Sek.  Quiroz Valle, Andrea Emilia. Utilización de residuos de cáscara de naranja para la preparación de un desengrasante doméstico e industrial. Ecuador 2009.
  • Universidad Nacional de La Plata. Estudian propiedades de la arcilla para remover contaminantes del agua. Argentina 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.