Wat is een bloemkooloor en waarom ontstaat het?

Als je een fan bent van of aan contactsporten doet, dan heb je waarschijnlijk wel eens van bloemkooloor gehoord. Weet je echter waarom dit gebeurt? Blijf lezen!
Wat is een bloemkooloor en waarom ontstaat het?

Laatste update: 29 november, 2021

Lichaamsbeweging is een activiteit die helpt om je lichaam gezond te houden. Sporters kunnen echter verschillende soorten blessures hebben. Een bloemkooloor is een van de meest voorkomende problemen bij contactsporten.

De medische term voor deze aandoening is hematoma auris en het is een onomkeerbare misvorming van het oor. Het is het gevolg van een sterk trauma of herhaalde klappen in het gebied. Deze afwijking komt vaak voor bij mensen die rugby spelen, worstelen, judoën of mixed martial arts beoefenen.

Een bloemkooloor komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Studies hebben zelfs aangetoond (Engelse link) dat tot 84% van de mannelijke worstelaars en judoka’s deze afwijking hebben. Ondanks het feit dat ze onomkeerbaar zijn, zijn er verschillende behandelingen die de aandoening kunnen verbeteren.

Belangrijkste symptomen van een bloemkooloor

Je zult deze verandering van het oor kunnen opmerken vanaf het moment dat het ontstaat. Je hoeft er dus alleen maar naar te kijken om te weten dat het er is. Het is abnormaal gevormd, vergroot, over zichzelf heen gevouwen en met onregelmatige rondingen. Het ziet eruit als een bloemkool.

De eerste paar symptomen zijn hetzelfde als bij een patiënt met een trauma aan een deel van hun lichaam. In die zin kunnen mensen onder andere de volgende symptomen ervaren:

 • intense pijn
 • roodheid
 • zwelling
 • volumetoename
 • warm bij aanraking

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is traumatisch hersenletsel precies?

Complicaties indien het onbehandeld blijft

Oor met een misvorming

De belangrijkste complicatie is esthetisch, omdat het in de meest extreme gevallen een volledige vervorming van de oorschelp kan veroorzaken. Onderzoeken tonen bovendien aan (Engelse link) dat deze aandoening de uitwendige gehoorgang kan blokkeren en gehoorproblemen kan veroorzaken.

Aan de andere kant is er bewijs dat een bloemkooloor met doofheid in verband brengt. Patiënten met deze misvorming hebben ook meer kans op het ontwikkelen van oorinfecties dan mensen zonder deze aandoening.

Jarenlang geloofden mensen dat de aandoening ook verband hield met dementie. Deze neurologische symptomen waren echter het gevolg van regelmatige klappen op het hoofd. Andere veel voorkomende complicaties bij patiënten met een bloemkooloor zijn:

 • plotselinge hoofdpijn
 • wazig zicht
 • oorsuizen

Waarom komt een bloemkooloor voor?

Zoals we eerder vermeldden, treedt deze vervorming op door een sterke klap of herhaald trauma aan het oor. Deze actie zal een hematoom vormen, dat het oorkraakbeen zal losmaken van het perichondrium, het weefsel dat het de nodige voedingsstoffen geeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat de oorschelp van kraakbeen is gemaakt en dus geen directe bloedtoevoer heeft. Daarom krijgt het de voedingsstoffen die het nodig heeft via het perichondrium, een aangehecht bindweefsel dat een grote bloedtoevoer heeft.

Het oorkraakbeen zal door de scheiding niet langer in staat zijn om de voedingsstoffen te krijgen die het nodig heeft, dus de kraakbeencellen zullen vervolgens afsterven.

Dit zorgt ervoor dat de blauwe plek die zich vormt en het oor zich naar binnen vouwt. Er zal bovendien een toename in de productie van vezelig bindweefsel zijn. Zowel de verdubbeling van het hematoom als de groei van littekenweefsel zijn factoren die misvormingen van de oorschelp veroorzaken.

Beschikbare behandelingen

Tijdige medische hulp kan voorkomen dat het kraakbeen afsterft en het fysieke uiterlijk van het oor behouden. In die zin is het het beste om zo snel mogelijk ijs of een coldpack op het gebied aan te brengen om te proberen om de inwendige bloeding te verminderen. Dat zal helpen om te voorkomen dat er zich een grote blauwe plek vormt.

De specialist kan ook proberen om gelokaliseerd bloed via een incisie af te voeren. Dit is de beste optie omdat is aangetoond dat het gebruik van een spuit inefficiënt is. Zodra het bloed is afgetapt, zal de arts de weefsels met hechtingen afsluiten.

De arts zal vervolgens aanbevelen om constante druk op het aangetaste oor uit te oefenen met een verband. Dit kan helpen om een nieuw hematoom en zwelling te voorkomen. De oorschelp is dan bovendien vatbaar is voor infecties waartegen een verband kan beschermen.

De arts kan daarnaast ook aanbevelen om antibiotica te nemen.  Je moet ook de aangedane zijde regelmatig controleren nadat het oor beschadigd is geraakt. Dit is een misvorming die bij veel patiënten voor kan komen, en als het oor eenmaal misvormd is valt daar niet veel meer aan te doen.

Corrigerende chirurgie

Oorarts

Wanneer een bloemkooloor zich vormt, dan is het mogelijk om een operatie te ondergaan die een otoplastiek wordt genoemd. Het doel is om het fysieke uiterlijk van het oor te verbeteren. Het is belangrijk om op te merken dat het niet terug naar normaal zal gaan, maar het zal er iets beter uitzien.

De procedure bestaat uit het blootleggen van het oorkraakbeen aan de achterkant. Eenmaal blootgesteld, zal de specialist beginnen met het verwijderen van delen ervan, zodat het er beter uitziet.

Het is een snelle chirurgische ingreep die geen grote complicaties met zich meebrengt. Het kan echter zijn dat je algehele anesthesie nodig hebt. De hersteltijd is niet langer dan 6 weken.

Preventie van een bloemkooloor en aanbevelingen

Onmiddellijke medische hulp is het beste preventiemechanisme. Door het hematoom in de eerste minuten af te tappen, voorkom je dat er een bloemkooloor kan ontstaan. Sommige sporters zijn begonnen met het dragen van helmen, wat klappen op de oren en hoofdletsel voorkomt.

Het is belangrijk om de juiste maat helm te gebruiken die je oren bedekt, zodat deze goed werkt. Voor kinderen die contactsporten beoefenen, is het belangrijk om coaches bewust te maken van het belang van medische hulp wanneer er een blessure aan het oor optreedt.

Het is ook een goede aanbeveling voor volwassenen om het gebruik van anticoagulantia te vermijden voordat je contactsporten beoefent. Deze medicijnen zijn in staat om de bloeding te verergeren, waardoor er een groter hematoom ontstaat. Raadpleeg hierover echter altijd je arts.

Een blijvend letsel

Ondanks dat ze de oorschelp totaal vervormen, dragen veel beoefenaars van mixed martial arts hun bloemkooloor met trots. Het wordt als een teken van respect beschouwd en een bewijs van je toewijding aan de sport.

Houd er ten slotte rekening mee dat het een blessure aan je lichaam is en dat je het serieus moet nemen. Deze misvorming kan tot gehoorproblemen leiden, dus je mag een corrigerende operatie in geen geval uitsluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Manninen IK, Blomgren K, Elokiuru R, Lehto M, Mäkinen LK, Klockars T. Cauliflower ear among Finnish high-level male wrestlers and judokas is prevalent and symptomatic deformity. Scand J Med Sci Sports. 2019; 29(12): 1952-1956.
 • Butt WE. Auricular haematoma–treatment options. Aust N Z J Surg. 1987 Jun;57(6):391-2.
 • Patel BC, Skidmore K, Hutchison J, Hatcher JD. Cauliflower Ear. 2020 Sep 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
 • Noormohammadpour P, Rostami M, Nourian R, et al. Association Between Hearing Loss And Cauliflower Ear in Wrestlers, a Case Control Study Employing Hearing Tests. Asian J Sports Med. 2015;6(2):e25786.
 • Ingvaldsen CA, Tønseth KA. Auricular haematoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 Jan 24;137(2):105-107.
 • Gooch MD. Preventing Cauliflower Ear. Adv Emerg Nurs J. 2020 Jul/Sep;42(3):204-209.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.