Wat is de behandeling voor nachtelijk bedplassen?
Tijdens de kinderjaren, tot 5 jaar, komt urine-incontinentie vaak voor. In feite kan zo’n ongelukje zowel overdag als ‘s nachts gebeuren. Als het echter nog steeds gebeurt als kinderen ouder worden en het ‘s nachts gebeurt, wordt het nachtelijk bedplassen genoemd.
Dit kan erg vervelend zijn, zowel voor kinderen als volwassenen. In dit artikel vertellen we je meer over bedplassen in de nacht en wat het precies inhoudt. Blijf dus lezen om hier meer over te weten te komen!
Wat is nachtelijk bedplassen?
Nachtelijk bedplassen wordt ook wel enuresis genoemd. Dit is de medische term voor onvrijwillig urineren. Het kan overdag gebeuren of, wat gebruikelijker is, ‘s nachts.
Deze aandoening komt zeer vaak voor bij jonge kinderen. In feite treft het 12% van de 6-jarigen en 7% van de 10-jarigen. Het treft jongens vaker en verdwijnt meestal tijdens de adolescentie.
In een klein percentage van de gevallen blijft het probleem zich echter voortdoen en treft het mensen ouder dan 20 jaar. In dat geval veroorzaakt het vaak verschillende sociale en psychologische problemen.
Onvrijwillig urineren is een normaal verschijnsel dat optreedt in bepaalde stadia van de ontwikkeling van het kind. De meeste kinderen hebben geen controle over hun blaas en sluitspier voor ze de leeftijd van 3 jaar hebben bereikt.
In deze levensfase is er bij nachtelijk bedplassen geen sprake van een aandoening, aangezien het onvermogen hun blaas te controleren normaal is voor jonge kinderen.
Vanaf deze leeftijd vanaf 3 jaar leren kinderen echter hoe ze hun blaas kunnen beheersen. Ze weten wanneer de blaas (bijna) vol is en ze kunnen zelf bepalen wanneer ze naar de badkamer gaan. Nachtelijke controle is echter moeilijker te bereiken en duurt over het algemeen langer. Nachtelijk bedplassen komt dan ook heel vaak voor bij kinderen tot de leeftijd van 6 jaar.
Bekijk dit eens:
4 tips hoe je kinderen kan laten ophouden met op hun duim zuigen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Momenteel hebben de verschillende artsen andere criteria voor het stellen van de diagnose. Er is dus geen uniform criterium. Het hangt echter wel allemaal af van de frequentie van het nachtelijk bedplassen.
De criteria variëren van twee nachten per week, één nacht per week of vier nachten per maand. In ieder geval is het belangrijk om een goede diagnose en behandeling te krijgen. Daarvoor moet elk geval afzonderlijk beoordeeld worden.
De criteria voor de behandeling en frequentie zullen dus niet hetzelfde zijn bij kinderen onder de 5 jaar als bij tieners. Bij jonge kinderen is het normaal, terwijl bij tieners één keer nachtelijk bedplassen al voldoende kan zijn om een diagnose te stellen.
Oorzaken van nachtelijk bedplassen
Bijna altijd is deze aandoening te wijten aan het feit dat het kind tijdens het slapen geen of te weinig controle heeft over de blaas. Daarom weten ze niet dat de blaas vol is en plassen ze onvrijwillig terwijl ze slapen.
In een klein aantal gevallen houdt het fenomeen verband met andere ziekten. Het kan bijvoorbeeld verband houden met diabetes of andere problemen in de urinewegen. In deze gevallen vindt het onvrijwillige urineverlies ook overdag voor en zal de behandeling gericht zijn op de reden die het nachtelijk bedplassen veroorzaakt.
Misschien ben je geïnteresseerd:
Diabetes vroegtijdig vaststellen op basis van 7 aanwijzingen
Behandelingen voor nachtelijk bedplassen
In veel gevallen is er geen behandeling nodig. Wanneer het kinderen onder de 5 jaar overkomt, wordt het als een normaal en tijdelijk probleem beschouwd. Naarmate kinderen ouder worden, verdwijnt het meestal vanzelf.
Er zijn echter bepaalde tips en richtlijnen die kinderen kunnen helpen om minder vaak last te hebben van nachtelijk bedplassen. Op die manier kun je proberen het probleem te minimaliseren.
Deze richtlijnen vormen eigenlijk een gedragsbehandeling en proberen de oorzaak van het probleem aan zowel ouders als kinderen uit te leggen. Enkele tips en richtlijnen die je kunt volgen om nachtelijk bedplassen te vermijden zijn onder andere:
- Leg je kind uit dat hij of zij zich niet hoeft te schamen voor de situatie. Leg uit dat het normaal is, iets dat wordt veroorzaakt door een vertraagde rijping van het urinestelsel.
- Scheld je kind niet uit en breng hem of haar niet in verlegenheid.
- Maak je kind ‘s nachts niet wakker om te plassen.
- Het is raadzaam om een schema te maken wanneer je kind de badkamer moet gaan. Op die manier kan je kind leren hoe je controle over je blaas kunt krijgen.
- Leg je kind uit dat het overdag meer moet drinken, maar ‘s avonds vlak voor het slapengaan minder.
- Het gebruik van luiers wordt bij oudere kinderen niet aangeraden omdat dit het probleem niet zal verhelpen. Het brengt je kind eigenlijk in verwarring en verhindert dat hij of zij leert hoe je je blaas kunt beheersen.
Alleen in de meest extreme situaties kan een medicamenteuze behandeling worden toegepast. In deze gevallen zijn de medicijnen erop gericht om de drang om te urineren te verminderen of om de slaap onder controle te houden.
Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat nachtelijk bedplassen gebruikelijk is bij jonge kinderen, maar dat het wel belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Gedragstherapieën en doorlopende gezinsondersteuning zijn belangrijk om dit probleem te overwinnen.
Bovendien is het belangrijk om de situatie met de huisarts of kinderarts te bespreken. Een arts kan onderzoeken of er misschien een ander medisch probleem de oorzaak is van nachtelijk bedplassen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Becker, R. E. (2013). Nocturnal enuresis. In Parasomnias: Clinical Characteristics and Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7627-6_20
- Ramakrishnan, K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. American Family Physician.
- Brown, M. L., Pope, A. W., & Brown, E. J. (2011). Treatment of primary nocturnal enuresis in children: A review. Child: Care, Health and Development. https://doi.org/10.1111/j.1365-2214.2010.01146.x
- Deshpande, A. V., & Caldwell, P. H. Y. (2012). Medical management of nocturnal enuresis. Pediatric Drugs. https://doi.org/10.2165/11594870-000000000-00000
- Glazener CMA, Evans JHC, Peto RE. Intervenciones conductuales y educativas complejas para la enuresis nocturna en niños (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2007 Número 3. Oxford: Update Software Ltd. Disponible en: http://www.update-software.com