Wat gaat er schuil achter uitstelgedrag?
Ken je het gezegde “van uitstel komt afstel”? Nou, dat is precies wat personen met procrastinatie oftewel uitstelgedrag doen. Maar wat gaat er echt schuil achter een uitstelgedrag?
Mensen die vaak uitstellen kunnen er niet omheen. Het is als een grotere kracht die soms niets te maken heeft met luiheid, maar met andere factoren. Vandaag gaan we een aantal van die factoren ontdekken.
Factoren die uitstelgedrag kunnen veroorzaken
1. Lijden aan angst
Veel personen hebben de neiging om uit te stellen, omdat ze niet weten hoe ze hun emoties en stress goed onder controle kunnen houden. Dit dat kan uiteindelijk uitmonden in angst.
Het zijn vaak angstige persoonlijkheden, worden gemakkelijk afgeleid, ze zien projecten vaak als overdreven groot en onbegrijpelijk. Daarom besluiten ze om alles wat ze moeten doen uit te stellen.
Soms is het niet omdat ze andere projecten hebben waar ze zich op moeten richten. Over het algemeen verliezen ze door hun uitstelgedrag tijd of besteden ze hun tijd aan minder belangrijke projecten. Ook als het project dat ze uitstellen een hogere prioriteit heeft.
Een aantal manieren waarop mensen met angst de neiging hebben om in deze omstandigheden uitstelgedrag te vertonen, zijn door zelfbedrog of excuses, zoals het volgende:
- “Op dit moment ben ik niet erg gefocust, ik doe het morgen als ik meer geïnspireerd ben.”
- “Ik voel me niet zo goed. Ik zal werken aan die dingen die meer gemakkelijker zijn en hier serieuzer mee aan de slag gaan als ik me beter voel.”
- “Er zijn andere dingen die ik nu kan afronden. Ik zal daar nu aan werken en deze voor het einde bewaren.”
Zoals we kunnen zien, zullen personen met angst op zoek gaan naar een onmiddellijke beloning, om die zeer ongemakkelijke situatie te elimineren. Op de lange termijn kan dit het echter nog erger maken, omdat ze zoveel tijd zullen verliezen.
2. Gebrek aan organisatievermogen
Wanneer we het hebben over uitstelgedrag dan is de kans groot dat de persoon die dit heeft ook een ernstig organisatieprobleem heeft. Ieder van ons zoekt naar een manier om te organiseren wat voor ons het beste werkt. Elke persoon is namelijk anders.
Het is echter altijd noodzakelijk om de primaire taken die we hebben, in gedachten te houden. Er zijn verschillende taken die we kunnen uitstellen, of het nu is omdat we ze kunnen:
- inplannen
- uitstellen voor een andere dag
- overdragen aan een ander persoon
Wat er echter meestal gebeurt, is dat we het uitvoeren van de taken met een hogere prioriteit uitstellen. Daardoor kan goed organiseren ons ervan weerhouden om uit te stellen en, wanneer de tijd daar is, hebben we misschien zelfs tijd over.
Om je manier van organiseren beter te oriënteren, kun je je het beste richten op de prioriteit van je taken. Daarvoor adviseren wij het gebruik van de Eisenhower-matrix.
In deze matrix zijn er vier blokken die zijn ingedeeld naar belangrijkheid en urgentie. Door er verstandig mee om te gaan en je eraan te houden, kan het je echt helpen om te stoppen met uitstellen.
3. Overschatten hoeveel tijd je hebt
Het overschatten van onze tijd is iets wat mensen die niet punctueel zijn heel goed begrijpen. Ze denken misschien dat ze veel tijd hebben om bepaalde dingen te doen, voordat ze bijvoorbeeld vrienden ontmoeten. De werkelijkheid is echter anders.
Mensen met uitstelgedrag hebben de neiging om hun tijd te overschatten, zelfs als ze denken dat dit samengaat met een aantal van de excuses en het zelfbedrog dat tegen hen vecht.
Personen die uitstellen denken bijvoorbeeld dat ze bepaalde taken binnen twee dagen kunnen uitvoeren. Meestal doet zich echter een soort van complicatie voor, ontstaat er twijfel of er ontstaat een probleem die de hoeveelheid tijd die ze hebben vermindert.
Het overschatten van de tijd die je nodig hebt om een taak af te maken kan je hierdoor stress geven en je het gevoel geven dat je niet in staat bent om de taak af te maken. Dan kan het zijn dat het werk uiteindelijk niet zo goed is als het had kunnen zijn. Dit alles gaat gepaard met zeer weinig voldoening.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om de Eisenhower-matrix in het achterhoofd te houden. Het zal je helpen om het dringende werk uit te voeren en de angst en neiging om de tijd die je hebt te overschatten te elimineren.
Hoe eerder je een taak afrondt waar je geen motivatie voor hebt hoe beter, voordat je tijd vrijmaakt voor minder belangrijke taken. We zullen immers het gevoel hebben dat we veel vooruitgang hebben geboekt.
Ook aanbevolen:
Leer negatief denken uit te schakelen
Voer eerst het minst leuke werk uit
Natuurlijk herinneren we ons allemaal die momenten toen we studeerden en ons werd verteld “begin het werk uit te voeren of het materiaal te bestuderen dat je het minst bevalt”. Dit is een wijs slotadvies dat we in andere delen van ons leven kunnen gebruiken, zoals op het werk.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rivero, S. (2016). Las 6 claves de Harvard para dejar de procrastinar. Universia España. http://noticias.universia.es/practicas-empleo/noticia/2016/11/29/1146960/6-claves-harvard-dejar-procrastinar.html
- Becerra, L. (2012). Aproximación a un concepto actualizado de la procrastinación. Revista Iberoamericana de Psicología. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4905094
- Laureano David Angarita Becerra. (2014). Algunas relaciones entre la procrastinación y los procesos básicos de motivación y memoria. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología, ISSN-e 2027-1786, Vol. 7, No. 1, 2014 (Ejemplar Dedicado a: Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología), Págs. 91-102. https://revistas.iberoamericana.edu.co/index.php/ripsicologia/article/view/487