Wat betekenen gekruiste armen?
Lichaamstaal maakt ongeveer 55% uit van de communicatieve ervaring. Wat je doet met je gezicht, houding en armen is nog belangrijker dan wat je in woorden uitdrukt. Gekruiste armen zijn een van de bekendste signalen – een die natuurlijk meerdere interpretaties heeft.
Soms is er geen oorzakelijk verband tussen je armen over elkaar hebben en wat er aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld deze houding aannemen omdat je het koud hebt of omdat het gewoon comfortabeler voor je is (je schouders zijn moe, onder andere). Soms is er echter een objectieve reden die je misschien niet altijd bewust wilt uiten. Laten we eens kijken naar acht mogelijke verklaringen.
Acht betekenissen van gekruiste armen
Lichaamstaal interpreteren is iets dat altijd op basis van context moet gebeuren. Zeker kunnen we geen goede interpretatie maken door het kruisen van de armen te isoleren van de lichaamshouding, gezichtsgebaren, de toon van de stem, en natuurlijk, de communicatieve context. Met dit in gedachten presenteren we acht redenen waarom iemand zijn armen kan kruisen.
1. Gekruiste armen kunnen op onzekerheid wijzen
Onzekerheid is misschien de bekendste interpretatie van gekruiste armen. Het kruisen van de armen voor het bovenlichaam kan inderdaad geïnterpreteerd worden als een teken van onzekerheid. Dit kan zich in verschillende contexten manifesteren, waarvan we er hier een paar willen belichten. Het kruizen van de armen kan worden gedaan door onzekerheid over:
- het discours (de ideeën of meningen die gepresenteerd worden).
- de plaats (bv. bij delen op een onbekende plaats).
- de persoon met wie je praat.
Deze drie factoren kunnen bepalen waarom mensen ervoor kiezen hun armen gekruist te houden. Het kan al dan niet te maken hebben met een laag gevoel van eigenwaarde of zelfs met sociale fobie. Dit is niet altijd het geval, dus deze uitspraak moet met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.
We denken dat je dit artikel wilt lezen:
Omhels me zo hard dat het mijn onzekerheid vernietigt
2. Stress en spanning
De tweede meest redelijke verklaring voor het hebben van gekruiste armen is het hebben van hoge spannings- of stressniveaus. Symptomen van stress worden vaak besproken op psychologisch of lichamelijk niveau, maar zelden in verband met lichaamstaal. Maar zoals uit het bewijsmateriaal (Engelse link) blijkt, is het mogelijk om stressniveaus aan de hand van gedrag vast te stellen.
In het algemeen zien gestreste mensen er angstig of opgejaagd uit. Hoewel elk individu een ander patroon ontwikkelt, is het niet ongewoon dat ze hun armen kruisen tijdens episodes van geconcentreerde stress. Ze kunnen het ook doen bij spanning of nervositeit.
3. Gekruiste armen kunnen wijzen op concentratie
Heb je gemerkt dat je soms, als je je wilt concentreren, je armen in de lijn van je bovenlichaam kruist? Als je dat niet gedaan hebt, let dan op situaties die veel cognitieve inzet vragen, en je zult zien dat het een vrij gebruikelijke houding is.
Volgens een studie (Engelse link) die in 2008 in het European Journal of Social Psychology gepubliceerd werd, kan het kruisen van je armen een positieve invloed hebben op prestaties en doorzettingsvermogen. Dit zou kunnen verklaren waarom zoveel mensen deze houding demonstreren als ze zich willen concentreren.
Zoals we al eerder opmerkten, en zoals we bij verschillende andere gelegenheden zullen doen, hangt het allemaal af van de context.
4. Angst
In het verlengde van wat we al gezegd hebben, kunnen gekruiste armen ook een symptoom van angst zijn. In het algemeen kan dit betrekking hebben op de plaats waar je bent, de mensen om je heen, of het vertrouwen dat je hebt om de situatie te beheersen. Het gaat vaak gepaard met een teruggetrokken, geïsoleerde, of expliciet angstige houding.
Angst is een natuurlijke emotie die geëvolueerd is als een middel om ons veilig te houden. Dus, je voelt angst voor dingen die de hersenen als schadelijk interpreteren. Dit kan gedeeltelijk verklaren waarom sommige mensen ervoor kiezen hun armen over elkaar te houden als ze bang zijn: het bovenlichaam bevat de belangrijkste organen om zich tegen een bedreiging te beschermen.
Dit artikel vind je misschien interessant:
De voordelen van lichamelijke activiteit bij angst en paniek
5. Leiderschap of opdringen
In tegenstelling tot de andere verklaringen die we gegeven hebben (en natuurlijk afhankelijk van de context), kan het over elkaar houden van je armen een teken van leiderschap zijn.
Sluit je ogen even en denk aan een leider. Stel je voor dat ze formeel gekleed is, een glimlach op haar gezicht heeft, haar haar netjes gekamd, en een gevoel van veiligheid, vertrouwen en kennis overbrengt.
Hoe heeft ze in dat mentale beeld haar armen over elkaar? Ja, hoogstwaarschijnlijk stelde je je haar voor met haar armen over elkaar!
In combinatie met andere lichaamstaal signalen, vertalen gekruiste armen zich niet altijd als spanning of angst – integendeel! Onze lichaamstaal kan zelfs zo krachtig zijn dat ze ons op een echte leider kan laten lijken.
6. Gekruiste armen kunnen wijzen op een defensieve houding of een reactie op een bedreiging
Onderzoek dat in Motivation Science in 2015 gepubliceerd werd (Engelse link), bekeek gekruiste-armhoudingen bij een groep mensen. De conclusie was dat deze houding samenhangt met een defensieve sociale oriëntatie. De deelnemers, in totaal 242 mensen, waren eerder geneigd te verdedigen dan aan te vallen wanneer ze een gekruiste armhouding aannamen.
Sommigen kunnen dus deze houding kiezen tegenover een bedreigende situatie. Het hoeft geen grote levensbedreigende bedreiging te zijn, maar alles wat iemands comfort in meer of mindere mate destabiliseert .
7. Onderwerping en volgzaamheid
We hebben je al laten zien dat je armen over elkaar houden een teken van leiderschap is, zolang het gepaard gaat met een houding van vertrouwen, vastberadenheid en zekerheid. Is de houding juist het tegenovergestelde, dan wijst dat op een onderdanige of erg volgzame persoonlijkheid.
Onderbroken oogcontact, een erg lage, verlegen stem en een starre houding in het gezelschap van dit gebaar kunnen in deze richting wijzen. Zo kan het ook wijzen op iemand die gemakkelijk te manipuleren is, een eigen mening ontbeert, of gewoon liever de groep volgt dan voor zijn individualiteit gaat.
8. Gekruiste armen kunnen wijzen op een verlangen naar isolement of een reactie op pijn
Ten slotte kunnen gevouwen armen bij iemand ook een teken zijn van een verlangen naar isolement. Wie erg gereserveerd is, een eenzaam leven leidt, een zeer beperkte vriendenkring heeft, en zich niet op zijn gemak voelt in een groep, neemt dit gebaar meestal aan als deel van zijn persoonlijkheid.
Een andere verklaring die parallel loopt met die we al gegeven hebben is dat het over elkaar houden van je armen een reactie op pijn kan zijn. In feite ontdekte een (Engelse link) die in 2011 in Pain verscheen dat het over elkaar slaan van de armen analgesie kan uitlokken. Daarom kunnen mensen die ziek zijn, pijn hebben, of in andere soortgelijke gevallen verkeren dit gedrag onbewust vertonen.
Zoals je ziet is er niet maar één verklaring voor waarom mensen hun armen over elkaar houden. Sommige ervan zijn zelfs tegengesteld aan elkaar, want de context bepaalt alles. Het is dit, samen met de persoonlijkheid van het individu, dat ons in staat stelt de beste interpretatie te maken van dit veel voorkomende gebaar.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carneiro, D., Castillo, J. C., Novais, P., Fernández-Caballero, A., & Neves, J. Multimodal behavioral analysis for non-invasive stress detection. Expert Systems with Applications. 2012; 39(18): 13376-13389.
- Fetterman, A. K., Bair, J. L., & Robinson, M. D. Submissive, inhibited, avoidant, and escape motivated: The correlates and consequences of arm-crossing. Motivation Science. 2015; 1(1): 37.
- Friedman, R., & Elliot, A. J. The effect of arm crossing on persistence and performance. European Journal of Social Psychology. 2008; 38(3): 449-461.
- Gallace, A. L. B. E. R. T. O., Torta, D. M. E., Moseley, G. L., & Iannetti, G. D. The analgesic effect of crossing the arms. Pain. 2011; 152(6): 1418-1423.