Ware liefde: 75 jaar getrouwd echtpaar sterft in zelfde bed

Toen ze zag dat de toestand van haar echtgenoot niet verbeterde en alleen maar achteruitging, begon ook Jeannette last te krijgen van gezondheidsproblemen, tot ze bedlegerig werd, net als de liefde van haar leven.
Ware liefde: 75 jaar getrouwd echtpaar sterft in zelfde bed

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor velen is ‘ware liefde‘ iets dat alleen bestaat in sprookjes of boeken. De meerderheid van de relaties houdt tenslotte geen stand en veel mensen moeten vaak meerdere personen ontmoeten om die ene tegen te kunnen komen met wie ze hun leven zullen delen.

Hoewel dit geldt voor de meeste gevallen, bestaan er toch ook enkele ongelooflijke verhalen die bewijzen dat niets onmogelijk is; twee mensen kunnen een leven lang op elkaar verliefd zijn, zelfs tot aan de dood.

Dit is het geval bij een getrouwd stel dat in Californië, Verenigde Staten, leefde. De twee ontmoetten elkaar elkaar toen ze acht jaar oud waren en waren sindsdien onafscheidelijk. Na 75 jaar huwelijk leek het erop alsof de dood hen uiteindelijk zou scheiden.

Zelfs de dood kon hen niet scheiden

Jeannette en Alexander Toczko, een ouder echtpaar uit San Diego, Californië, waren 75 jaar getrouwd. Wonderbaarlijk stierven ze binnen enkele uren na elkaar. In elkaars armen hadden ze elkaar lief helemaal tot aan het einde.

Dit liefdesverhaal werd gedocumenteerd door de dochter van het echtpaar, Aimee Toczo-Cushman, die besloot hun verhaal te delen en de hele wereld te ontroeren.

Alexander Toczko en zijn vrouw Jeannette, beiden oorspronkelijk afkomstig uit Connecticut, ontmoetten elkaar toen ze nog maar acht jaar oud waren. Toen ze in 1940 volwassen werden, trouwden ze met elkaar.

Hun harten klopten als één

Volgens hun dochter “Vonden ze het nooit leuk om van elkaar gescheiden te zijn. Het was alsof hun harten klopten als één.”

Misschien heb je ook interesse in dit artikel:
Liefde voor elk persoonlijkheidstype

Alexander, 95 jaar oud, hield van golfen tot zijn gezondheid ernstig achteruitging als gevolg van een val enkele weken voor zijn dood. Hoewel deskundigen hem hadden onderzocht, verbeterde zijn gezondheid niet en ging hij steeds meer achteruit naarmate de tijd verstreek.

Ware liefde

Toen Jeannette, 96 jaar oud, zich bewust werd van het feit dat het met de gezondheid van haar echtgenoot alsmaar slechter ging, begon ook zij gezondheidsproblemen te ervaren die ervoor zorgden dat ze bedlegerig werd, net als haar man. En ondanks dat ze nog maar weinig kracht had, wilde deze vrouw dat haar bed naast dat van haar man geplaatst werd, zodat ze voor hem kon zorgen tot het eind.

Ouder Echtpaar

Het echtpaar naderde een moeilijke tijd. Hij kon niet uit bed komen en zij was depressief, maar beiden wachtten in spanning op 29 juni, de dag waarop ze hun 75-jarig huwelijk zouden vieren.

Het is spijtig, maar deze datum hebben ze nooit gehaald.

In elkaars armen

Alexander stierf in de nacht van 17 juni en Jeannette overleed de volgende ochtend. Desondanks was het echtpaar in staat hun laatste wens te vervullen: hij wilde zijn laatste adem uitblazen terwijl hij in haar armen lag en zij wilde snel weer bij hem zijn nadat hij stierf.

Aimee Toczko-Cushman, die bij haar ouders was samen met haar vier broers, onthulde ook dat zij verantwoordelijk was voor het brengen van het slechte nieuws aan haar moeder.

“Ik vertelde haar dat papa overleden was. Ze knuffelde hem en zei ‘Zie je? Dit is wat je wilde: in mijn armen sterven. Ik hou van je. Wacht op me, ik ben snel bij je’.”

Voor altijd samen

De kinderen verlieten hierop de kamer en gaven hun moeder een moment alleen met de man van wie ze haar hele leven zoveel hield. Tot iedereens verbazing bleek dat minder dan 24 uur later ook Jeannette was overleden; ze troffen de twee levenloze lichamen elkaar omhelzend aan.

Het moment werd vastgelegd in een foto die de wereld over is gegaan en miljoenen ontroerde door te laten zien dat de liefde blijft tot aan het einde.

Jeannette en Alexander Toczko werden samen begraven op de Miramar National Cemetary in San Diego, Californië.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.