Wanneer is een intraoculaire lensoperatie nodig?
Het menselijk oog is een anatomische structuur die verschillende manieren van breking van licht heeft en de ooglens is de belangrijkste van allemaal. Veel gezondheidsproblemen kunnen de oogstructuren aantasten, waardoor corrigerende maatregelen nodig zijn. Een van de beschikbare behandelingen is een intraoculaire lensoperatie.
De belangrijkste functie van de brekingsmedia is om lichtstralen een specifiek punt op het netvlies te laten raken om maximale gezichtsscherpte te bereiken. Wanneer er een probleem met het hoornvlies of de ooglens is, dan zal het licht op de verkeerde plek vallen, wat verschillende zichtproblemen veroorzaakt.
Een intraoculaire lensoperatie is de medische behandeling bij uitstek om refractieve en cataractproblemen op te lossen. De procedure bestaat uit het inbrengen van een heldere natuurlijke lens in het oog om de gehele ooglens te corrigeren of te vervangen. Het is een gebied waarin veel specialisten veel vooruitgang en innovaties hebben geboekt (Spaanse link).
Wat kan de functie van de lens veranderen?
De lens is de hoofdstructuur die gericht is op het sturen van licht naar het netvlies. Wanneer de functie van de lens verandert zullen mensen merkbare problemen met het gezichtsvermogen en andere symptomen hebben.
Ziekten van verschillende soorten kunnen deze structuur aantasten, waarbij staar een van de meest voorkomende problemen is. Staar is het ondoorzichtig worden van de ooglens en kan variabel zijn in grootte.
Het is een gezondheidsprobleem dat vooral met leeftijd verband houdt en komt dan ook vaker bij ouderen voor. Andere ziekten van de ooglens die de functie ervan beïnvloeden, zijn onder andere:
- Ouderdomsverziendheid
- Capsulaire ondoorzichtigheid
- Pseudo-exfoliatie syndroom
Aan de andere kant zijn er aandoeningen die, hoewel ze de lens niet direct aantasten, de functie ervan kunnen veranderen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Al deze aandoeningen veranderen het punt waarop licht het netvlies raakt, wat in wazig zien resulteert.
Misschien ook interessant om te lezen:
Je ogen gezond houden met deze 6 tips
Wanneer is een intraoculaire lensoperatie nodig?
Een intraoculaire lensoperatie is een techniek die artsen al vele jaren gebruiken om refractieproblemen te corrigeren en de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen te elimineren. In het verleden adviseerden artsen deze operatie alleen bij ernstige problemen. De laatste jaren gebruiken ze het echter ook om aandoeningen van matige intensiteit te corrigeren.
Er zijn twee kenmerkende aandoeningen waarbij deze behandeling wordt gebruikt: refractieve ziekten en staar. De gebruikte lens en de procedure in het algemeen kunnen hierbij variëren, dit is afhankelijk van het gezondheidsprobleem.
Refractieproblemen
Over het algemeen bevelen specialisten deze operatie aan voor iedereen die merkbare refractieproblemen heeft. Het wordt bovendien ook voorgeschreven aan patiënten die geen geschikte kandidaat zijn voor laserchirurgie op de oppervlakkige of diepe lagen van het hoornvlies.
De lenzen die bij patiënten met refractieproblemen worden gebruikt zijn fakische intraoculaire lenzen. De specialist plaatst dit specifieke type in de voorste of achterste oogkamer zonder de ooglens te verwijderen. Op deze manier zal de lens het licht omleiden en op het punt met de hoogste gezichtsscherpte van het netvlies focussen.
Staar
De aanwezigheid van vertroebeling in de lens zal verhinderen dat er licht door de lens gaat, dus iemand met staar kan verminderd zichtervaren en uiteindelijk blind worden. Volgens het National Eye Institute helpt het gebruik van een bril in de vroege stadia, maar de beschikbare behandelingen in gevorderde gevallen zijn invasiever.
Een van de meest gebruikte bij patiënten met staar is een intraoculaire lensoperatie. In dit geval zullen artsen pseudofake lenzen gebruiken om het probleem te verhelpen, wat inhoudt dat de ooglens verwijderd en vervangen moet worden. Deze operatie is ook nuttig bij patiënten die ouder zijn dan 45 jaar met ouderdomsverziendheid.
Hoe ziet een intraoculaire lensoperatie eruit?
De procedure is erg snel en duurt meestal ongeveer 30 minuten als er geen complicaties zijn. De voorbereiding op de operatie begint een week voor de operatie, wanneer de oogarts kleine lasergaatjes tussen de voorste oogkamer en de lens maakt om een verhoogde intraoculaire druk te voorkomen.
Het is ook mogelijk dat de behandeling met antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen een paar dagen van tevoren begint om complicaties te voorkomen. Over het algemeen verloopt de procedure voor een intraoculaire lensoperatie als volgt:
- De patiënt zal op zijn rug liggen en de behandelaar zal een plaatselijke verdoving toepassen om de sensorische innervatie van het oog te remmen. Ze kunnen ook kalmerende middelen toedienen om de patiënt te kalmeren.
- De arts zal dan alle ziektekiemen in het gebied rond de ogen verwijderen en de oogleden met een speciaal instrument openen dat een oogspeculum wordt genoemd.
- Ze moeten een smerend middeltje op het hoornvlies aanbrengen om letsel te voorkomen.
- Ze maken vervolgens een kleine incisie in het oog en brengen de intraoculaire lens in.
- Ten slotte zal de specialist het middeltje van het hoornvlies verwijderen en de incisie met zeer dunne hechtingen sluiten.
- Zodra het hechten klaar is, brengt men een soort smeerolie op het oogoppervlak aan en sluiten ze het oog af met een pleister.
Voordelen van chirurgie
Het grootste voordeel dat patiënten aangeven, is de aanzienlijke verbetering van de gezichtsvermogen nadat de lens in het oog is geplaatst. De lenzen zijn bovendien zo dun dat het verschil niet waarneembaar is en geen ongemak veroorzaakt. Andere voordelen van een intraoculaire lensoperatie zijn onder andere:
- Het is in staat om ernstige aandoeningen te genezen die traditionele lenzen niet kunnen verbeteren.
- Verbetert het nachtzicht aanzienlijk.
- Elimineert de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen.
- De lenzen kunnen indien nodig verwijderd worden.
- Het herstel is snel en droge ogen zijn zeer ongebruikelijk.
Mogelijke risico’s en complicaties
Zoals bij alle chirurgische behandelingen brengt een intraoculaire lenoperatie bepaalde risico’s met zich mee. De incidentie van deze risico’s is echter zeer laag. Een van de ernstigste complicaties is de rotatie van de lens in het oog. Gelukkig is dit zeer zeldzaam. Andere mogelijke complicaties zijn onder andere:
- Cornea-oedeem
- Postoperatieve infecties
- Glaucoom en verlies van gezichtsscherpte
- Netvliesloslating
Een andere complicatie van een operatie is de vorming van posterieure cataracten. Deze incidentie is echter ook laag en wordt niet met de leeftijd geassocieerd. Studies vonden dit probleem bij slechts 46 patiënten op een totaal van 1653 bestudeerde gevallen (Engelse link).
Intraoculaire lensoperatie: een oplossing met een laag risico
De chirurgische procedure in kwestie is de voorkeursbehandeling in een aantal gevallen van ernstige cataracten en refractieve problemen. Het is een minimaal invasieve techniek, snel, met zeer weinig risico’s en complicaties. Er zijn ook weinig beperkingen voor patiënten en artsen kunnen deze ingreep ook bij ouderen uitvoeren.
Een van de beperkingen van een intraoculaire lensoperatie is dat patiënten om de 2 jaar een specialist moeten raadplegen om de toestand van de lens en het onderliggende gezondheidsprobleem te controleren. Dit lijkt echter geen probleem te zijn als we het met de voordelen vergelijken die deze snelle operatie kan bieden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
- Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
- Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
- Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
- Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
- Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.