Voordelen en nadelen van een LASIK-operatie

LASIK ooglaseren is een goed alternatief om de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen te elimineren. Niet alle patiënten komen echter voor deze procedure in aanmerking.
Voordelen en nadelen van een LASIK-operatie
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 17 juni, 2021

Het artikel van vandaag gaat over de voor- en nadelen van een LASIK-operatie. Deze procedure kan visuele veranderingen van de brekende systemen van de oogbol corrigeren. Dit betekent dat mensen kunnen stoppen met het dragen van een bril of contactlenzen.

De brekende systemen van het oog, zoals de lens en het hoornvlies, kunnen de lichtstralen bij patiënten zonder veranderingen correct op het netvlies reflecteren. Het hoornvlies buigt het echter verkeerd af bij mensen met bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

LASIK (laser-assisted in situ keratomileuses) is een chirurgische ingreep met goede resultaten bij de correctie van refractieve veranderingen. Het is bovendien een uitstekend alternatief voor conventionele lenzen. Overweeg wel altijd goed de voor- en nadelen van een LASIK-operatie en vat het niet licht op.

Wie heeft ooglaseren nodig?

LASIK wordt momenteel als secundaire en langdurige behandeling voor lichtbrekingsdefecten op het netvlies gebruikt. Patiënten die deze procedure nodig hebben, vertonen meestal de volgende visuele stoornissen:

 • Bijziendheid
 • Verziendheid
 • Astigmatisme

Deze procedure wordt meestal aanbevolen door de gespecialiseerde arts na evaluatie van de toestand en kenmerken van de oogbol. Een LASIK-operatie is echter niet voor iedereen geschikt. In feite stelt de American Academy of Ophthalmology (Spaanse link) de volgende vereisten voor de selectie van kandidaten:

 • Een patiënt moet 18 jaar of ouder zijn (21 is de ideale leeftijd).
 • Ze hebben de afgelopen 12 maanden last gehad van tafel-oculaire breking.
 • Ze hebben een refractieve stoornis die LASIK kan corrigeren.
 • Ten slotte zijn hun hoornvliezen gezond, dik en hebben ze een corrigeerbare gezichtsscherpte van meer dan 6/18.

Daarnaast is het van essentieel belang dat de patiënt geen oculaire en systemische aandoeningen heeft die de procedure moeilijk maken of de gezondheid op de lange termijn in gevaar brengen, zoals staar, keratoconus, keratitis of gevorderd glaucoom.

Een onderzoek stelt ook een geschiedenis van scheelzien of amblyopie onder de relatieve contra-indicaties vast (Spaanse link). De criteria voor toegang tot een LASIK-operatie zijn dus specifiek, omdat artsen het niet op iedereen kunnen uitvoeren.

Voorbereiding op de procedure

Vrouw doet een oogtest

Een LASIK ooglaser operatie is een poliklinische chirurgische ingreep die meestal 15 tot 30 minuten duurt. Het is echter nog steeds een lichaamsinvasie, die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Enkele aanbevelingen om bij het kiezen voor deze procedure rekening mee te houden zijn:

 • Evalueer de verwachtingen door ze met een oogarts te bespreken die de meest waarschijnlijke resultaten kan uitleggen. De meeste patiënten moeten na de operatie ‘s avonds een bril blijven dragen tijdens het lezen of autorijden.
 • Wees voorbereid op de kosten, aangezien een LASIK-operatie poliklinisch en electief is en meestal niet door verzekeringsmaatschappijen wordt gedekt. In dit opzicht is het van cruciaal belang om de kosten te weten en ervoor te zorgen dat je er de middelen voor hebt.
 • Laat iemand meegaan en je naar huis brengen, aangezien je zicht aan het einde van de procedure niet volledig aangepast of hersteld zal zijn.
 • Vermijd op de dag van de operatie het gebruik van cosmetica zoals make-up, crèmes of lotions in de buurt van de ogen. In feite kan de oogarts de dagen ervoor een reinigingsroutine voor de oogbol voorstellen.
 • Angst is onvermijdelijk, maar probeer kalm te blijven door verontrustende gedachten uit je hoofd te wissen. Concentreer je in plaats daarvan op de voordelen die de operatie op de lange termijn zal bieden.

Hoe verloopt een ooglaserbehandeling?

Dit soort procedure vindt meestal plaats in het kantoor van een oogarts of in een operatiecentrum. Eerst zullen ze waarschijnlijk de oogbol in detail onderzoeken om de brekingselementen te evalueren en de te volgen handelwijze vast te stellen.

Eenmaal in het centrum zal de specialist de procedure uitleggen en je naar de operatiekamer leiden. In het centrum zal het personeel je vragen om in een ligstoel te gaan liggen terwijl je omhoog kijkt. De arts kan een pijnstiller of verdoving toedienen als je te nerveus bent.

Om te beginnen zullen ze verdovende oogdruppels op de oogbol doen, wat het ongemak tijdens de procedure zal verminderen. De specialist plaatst vervolgens een speculum en een kleine zuigring die het oog openhoudt en ervoor zorgt dat je niet met je ogen knippert.

Met behulp van een kleine laser of microkeratoom maakt de chirurg een snee in het hoornvlies en maakt een flap. De arts zal vervolgens de kleine flap terugvouwen om toegang tot de te repareren structuren te krijgen.

De specialist hervormt delen van het hoornvlies met een geprogrammeerde laser. Uiteindelijk zullen ze de weefselflap terugplaatsen die in het begin is verwijderd. Het hecht binnen enkele seconden vanzelf en geneest zonder hechtingen.

Tijdens de procedure zal de arts je vragen om je ogen op een lichtpunt te richten om oogbewegingen zoveel mogelijk te vermijden. Op dezelfde manier is het mogelijk om een lichte geur aan het begin van de cornea-hervorming te herkennen. De meeste patiënten denken dat het naar verbrand haar ruikt.

De chirurg zal de bovenstaande procedure afzonderlijk op elke oogbol volgen, als beide ogen gecorrigeerd moeten worden. Ze plannen de behandelingen meestal op dezelfde dag.

Herstel

Patiënten ervaren direct na de voltooiing van de LASIK-operatie gewoonlijk ongemak zoals een brandend gevoel, droogheid of jeuk van de oogbol. Hiervoor zal de specialist oogdruppels voorschrijven om de ogen te smeren en het ongemak te verminderen.

De arts zal meestal een beschermend schild over het oog plaatsen of vragen om er een tijdens het slapen te gebruiken om het genezingsproces te vergemakkelijken. Je moet na de procedure bovendien ontspannen en rusten.

Het herstel en stabilisatie van je gezichtsvermogen zal geleidelijk gaan, dus je zult de daadwerkelijke resultaten na een periode van twee of drie maanden ervaren. Hiervoor zal de arts waarschijnlijk meerdere vervolgafspraken voor herevaluatie en follow-up maken.

Het is belangrijk om een paar weken de tijd te nemen om terug naar de normale dagelijkse activiteiten te keren, vooral als je extreme sporten beoefent of zwemt. Sla het gebruik van oogcosmetica voor een redelijke tijd over.

De voordelen van een LASIK-operatie

Het belangrijkste voordeel van deze procedure ligt in de mogelijkheid om alle dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder de noodzaak van een corrigerende bril of contactlenzen. 90% van de mensen krijgt na een operatie zelfs 20/20 en 20/40 zicht zonder bril.

Het is een effectieve procedure met aangetoonde snelle postoperatieve stabilisatie (Spaanse link), superieur aan andere interventies van hetzelfde type. Er is bovendien een laag aantal complicaties, zoals opaciteit van het hoornvlies of staar.

Succesvolle resultaten zijn omgekeerd evenredig met de mate van initiële oculaire betrokkenheid. De prognose zal daarom gunstiger zijn als er een laag niveau van refractaire schade is.

Mogelijke risico’s en nadelen van de LASIK-operatie

Zoals bij elke andere chirurgische ingreep, kan een LASIK-operatie ook nadelen hebben zoals vervelende bijwerkingen en complicaties veroorzaken. De meeste aandoeningen zijn tijdelijk en verdwijnen meestal binnen enkele weken of maanden. Enkele van de meest voorkomende secundaire manifestaties en nadelen die met LASIK verband houden zijn:

 • Oogpijn
 • Droge ogen
 • Wazig zicht
 • Brandend gevoel of steken in het oog
 • Ongemak of gevoeligheid voor direct licht
 • Gekleurde ringen rond lampen
 • Rode ogen
 • Infectie van het oog

De operatie heeft tot ongunstige correcties met slechtere visuele resultaten geleid dan voor de ingreep, zelfs met vergrootglazen bij een aantal patiënten. Ook kan de procedure verlies van gezichtsvermogen en permanente veranderingen van het gezichtsvermogen veroorzaken, maar dit is vrij zeldzaam.

Een LASIK-operatie is een electieve procedure die niet voor iedereen geschikt is

Dit is een van de procedures met het hoogste slagingspercentage bij de correctie van refractieafwijkingen. Je moet bij het uitvoeren van een LASIK-operatie echter de voor- en nadelen evalueren.

Onderga daarom geen refractieve operatie als het dragen van een bril niet te oncomfortabel is zonder grote gevolgen. Het is belangrijk om met een oogarts te praten die al je vragen kan beantwoorden en de opties kan bespreken die het beste bij je individuele behoeften passen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
 • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
 • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
 • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
 • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
 • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.