Waarom quarantaine wegens het coronavirus?

Quarantaine is een zeer effectieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Alle mensen die vermoeden dat ze aan het virus zijn blootgesteld, moeten in quarantaine gaan, ook als ze geen symptomen hebben en denken dat ze in goede gezondheid verkeren.
Waarom quarantaine wegens het coronavirus?

Laatste update: 21 mei, 2020

Tot dusver is quarantaine de meest effectieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beheersen. Er zijn geen specifieke medicijnen om deze ziekte te behandelen en er is nog geen vaccin tegen. Om deze en andere redenen is quarantaine de beste maatregel om te voorkomen dat steeds meer mensen zichzelf aan gevaar blootstellen.

Wat het coronavirus (COVID-19) tot nu toe riskanter maakt, is dat het een virus is waarover experts niet genoeg informatie hebben. Het is nieuw en daarom weten ze nog niet hoe het zich kan gedragen. Er zijn zelfs onvoldoende gegevens over hoe het zich verspreidt. Quarantaine is daarom nu de ideale preventieve maatregel.

Wat experts wel ontdekten, is dat COVID-19 zeer besmettelijk is. Daardoor breidt het zich zo snel uit, zoals in China, Korea en Italië is gebeurd. Het sterftecijfer is niet duidelijk. Hoewel het in China tussen de 2% en 4% ligt, laat de rest van de wereld niet dezelfde cijfers zien.

Isolatie

Het eerste dat we moeten verduidelijken, is dat isolatie niet hetzelfde is als quarantaine. Isolatie is een verplichte maatregel die wordt toegepast wanneer bij iemand de diagnose coronavirus is gesteld. Wanneer dit gebeurt, moeten ze onmiddellijk elk direct contact met andere mensen vermijden.

Mensen die besmet zijn met het coronavirus zullen waarschijnlijk de symptomen binnen twee tot zes weken ervaren, gedurende welke tijd ze volledig geïsoleerd moeten zijn van de mensen om hen heen. Het is ideaal dat als de besmette persoon met anderen woont, deze ergens anders verblijft terwijl de ziekte overgaat.

Als dit niet mogelijk is, is het raadzaam om de zieke in een aparte kamer te isoleren en geen contact met anderen te laten hebben. Ze moeten hun eigen badkamer hebben en geen borden, bestek, beddengoed of keukengerei delen.

Degenen om hen heen moeten gespecialiseerde chirurgische maskers gebruiken. In ernstige gevallen moet de patiënt met een ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht en niet met een ander vervoersmiddel.

Voorzorgsmaatregelen wegens het coronavirus

Quarantaine wegens het coronavirus

Quarantaine is een maatregel die van toepassing is op mensen die de ziekte niet hebben, maar die in contact zijn gekomen of kunnen komen met iemand die de ziekte heeft of mogelijk heeft. Het is vooral van toepassing op degenen die naar plaatsen zijn gereisd waar duidelijke uitbraken van het coronavirus zijn.

Iemand hoeft geen symptomen te hebben om in quarantaine te gaan. Alleen al het vermoeden dat er contact is geweest met een zieke is reden genoeg om in quarantaine te gaan, omdat het virus verschillende incubatietijden heeft en niet altijd tot zichtbare symptomen leidt.

In deze gevallen is het erg gevaarlijk om het niet serieus te nemen. Het grootste risico zijn degenen die zijn blootgesteld aan COVID-19 en besluiten geen voorzorgsmaatregelen te nemen omdat ze zich goed voelen. Ze kunnen het virus hebben en het verspreiden naar mensen die zeer kwetsbaar zijn, waardoor ze het leven van deze mensen riskeren.

Waarom in quarantaine na een reis

Hoe ga je in quarantaine?

Het woord ‘quarantaine’ wordt algemeen gebruikt, maar dat betekent niet dat het altijd 40 dagen bedraagt. In het geval van coronavirus is het raadzaam om jezelf 2 weken te isoleren als je vermoedt dat je in contact bent gekomen met geïnfecteerde mensen en geen symptomen hebt.

De overgrote meerderheid van de gevallen manifesteert zich in die periode. Hoewel de eerste symptomen soms binnen een paar uur optreden en andere symptomen pas na twee weken, vormen deze een minderheid. 14 dagen is dus een periode die zorgt voor een minimaal infectierisico.

Onthoud dat het enkele feit dat je op een afstand van minder dan 1 meter van een geïnfecteerde persoon bent geweest, al tot infectie kan leiden. Je hoeft dus niet naar China of Italië te zijn geweest, je kunt echter in contact zijn geweest met mensen die daar wel waren, of die symptomen van de ziekte vertonen.

Volgens de laatste officiële gegevens (link in het Engels) zijn er meer dan 250.000 gevallen in meer dan 100 landen wereldwijd. Tot nu toe zijn ongeveer 10.000 mensen aan deze ziekte overleden.

De kans dat het zich verder verspreidt is zeer hoog. Zelfs in gebieden waar er nog maar weinig gevallen zijn, zoals Latijns-Amerika bijvoorbeeld, heeft de ziekte zich namelijk snel verspreid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.